Menderes Özel

Menderes Özel

menderes.ozel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Çin’in teknoloji devi Huawei’nin Shenzhen’de düzenlediği 13. Küresel Analist Zirvesi’nde Türkiye’nin 4.5G deneyimindeki başarısı en önemli gündem maddelerinden biriydi.
Huawei, aynı anda bu teknolojiye geçen üç operatöre birden, Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone’a 4.5G desteği sağladığını ilan etti.
Huawei, 4.5G teknolojisi çerçevesinde, global ticari ağlar alanındaki uzmanlığı ve tüm teknolojik birikimiyle endüstrinin ve ülke operatörlerinin en önemli destekçilerinden biri olarak konumlandı.

Türkiye 4.5G’de  dünyaya örnek


Veriden önemli gelir
2009’da 3G ağlarının ticarileştirilmesinden bu yana Türkiye’deki veri trafiği, özellikle son üç yılda kazandığı ivmeyle iki kattan fazla arttı. Operatör gelirlerinin yüzde 30’dan fazlası veri iletiminden sağlanıyor. Türkiye’de 3G abone sayısı bugün 50 milyonu aştı.
Ağustos 2015’te, 4.5G spektrum ihalesinin tamamlanmasının ardından, Türkiye’deki üç büyük operatörün 4.5G ağları için başlattığı geniş kapsamlı altyapı çalışmasında 20 bin 4.5G baz istasyonu hayata geçirildi.
4.5G’nin 1 Nisan’da hizmete sokulduğu ilk gün, 4.5 milyon abone bu teknolojiye geçerek, dünyada örneğine az rastlanır bir adaptasyona imza attı.
En önemli pazar
Huawei LTE FDD Ürün Grubu Başkanı William Wang, bu yana geçen sürede Türkiye’de 6 milyon kişinin 4.5G teknoljisine geçtiğini söyledi. Wang, “4.5G 2016’nın en önemli teknoloji gündemlerinin başında geliyor. Bu yıl, 20 operatörle başladığımız ilk faz çalışmalarını, yılsonuna kadar 60 operatörle, 4.5G ağının altyapı inşasını tamamlaması sonucuna ulaştırmayı hedefliyoruz. Türkiye bu teknolojinin hayata geçirilmesi için en önemli pazarlardan bir konumundadır. Operatörlerle işbirliği gerçekleştirerek, Türkiye’ye en gelişmiş 4.5G teknolojisini entegre etmek için var gücümüzle çalışıyoruz” dedi.
Tek sorun pahalı telefonlar
Türkiye 4.5G’de  dünyaya örnek

Zirvede Türkiye’nin 4.5G başarısı analistlerin en çok merak ettiği konulardandı. Wang bunu, Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone’un aylar süren hazırlığına ve başarılı reklam kampanyalarına bağladı. Wang, Türkiye’de 4.5G’ye geçiş sürecindeki en önemli engel olaraksa akıllı telefon fiyatlarının yüksekliğini gösterdi.
Türkiye’de 4.5G abone sayısının yakında 10 milyonu aşması bekleniyor. Huawei, 2015’te Global Bağlantı Endeksi raporunda BT alanında gerçekleştirilen her yüzde 20 yatırım artışının, ülkenin gayri safi milli hasılasına yüzde 1 katkı sağlayacağını öngörmüştü. Türkiye ekonomisinin, 4.5G’nin yaratacağı yeni iş fırsatlarıyla ve operatörlerin yeni yatırımlarıyla, bu süreçten olumlu etkilenmesi bekleniyor.
Dünya çapında 500‘den fazla analistin katılımıyla gerçekleştirilen Küresel Analist Zirvesi, telekomünikasyon, internet, finans ve diğer sektörlerden de birçok üst düzey yöneticiyi bir araya getirdi. Etkinliğin bu yılki teması, “Daha Bağlantılı Bir Dünya İçin Dijitalleşerek Birlikte Büyümek.”
Zirvede Huawei, dünya lansmanını 6 Nisan’da Londra’da yaptığı yeni amiral gemisi akıllı telefonu P9’u analistlerin dikkatine sundu. P9 çift Leica lensiyle dikkat çekiyor.