Metin Münir

Metin Münir

mmunir@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Vatan gazetesinin sıska kadın yazarlarından Mutlu Tömbekici daha da sıska olmak için yeni bir rejim uygulamaya başladığını açıkladı.
Her sabah sevimli simitçisi Ali Bey ’den düzenli olarak aldığı simitten vazgeçiyormuş. Çünkü tartıda 57,2 kilo geldiğini görmüş. Boyu ise 1,57 imiş.
Bana göre Ali Bey ’e “Simitleri ikiye çıkarıyoruz, sevimli dostum,” demek için ideal bir ölçü. Mutlu Tömbekici için Karatay Diyeti’ne başlamak için alarm zili.
Kara kuru eşi olan, sürekli sinir içinde bir politikacımız vardı. Bir gün şimdi adını hatırlamadığım bir gazeteci bu politikacı için “öyle tombul, beyaz etli bir karısı olsaydı hem o daha mutlu olacaktı, hem de Türkiye,” demişti.
Hayatında bundan daha doğru bir laf etmedin, dostum, demiştim.
Geçen yüzyılın sonunda sefalet belirtisi olarak görülen zayıflık ne zaman kıskanılacak bir şey haline geldi veya getirildi, çocuklar?
Değişiklik Beatles’larla beraber Twiggy’i getiren 1960’larda başladı. Wired dergisinin bir araştırmasına göre Playboy güzellerinin ortalama gövde kitlesi 1960’larda 19,2’den günümüzde 17,6’ya düştü.
Ortalama bir model günümüzde ortalama bir kadından en az dörtte bir zayıftır.
Hekimlerin ve ilaç imalatçılarının da arasında bulunduğu büyük bir endüstri var bu zayıflatma kampanyanın arkasında. Herkesi ebediyen genç ve güzel ve sıska olmak zorunda olduğuna inandırmaya çalışıyorlar. Ve başarıyorlar da. Ve çok da para kazanıyorlar. Amaç da o zaten.
Bodies (Vücutlar) adlı kitabın yazarı olan Susie Orbach’ın deyimi ile “vücut nefreti tacirlerinin” bombardımanı altındayız.
Bir deri bir kemik iken daha güzel veya cinsel olarak daha çekici oldukları çağımızda kadınlara yutturulan en büyük aldatmacadır.
Geçenlerde okuduğum bir yazıya göre erkeklerin mutsuz olmasının gizli nedenlerinden biri sıska kadınlarmış. Aslında erkekler etine dolu kadınlardan hoşlanıyorlarmış.
Ara da bul!
Bu konunun diğer boyutu sağlıktır. Dünya Sağlık örgütünün uydurduğu “ideal” bir kilo var. Bu ölçü beden kitle endeksine göre bulunuyor. Bunu kilonuzu boy ölçünüzün metre karesine bölerek buluyorsunuz.
“Normal” 18,5 ila 25 aralığındadır.
Ancak bilimsel araştırmalar bu ölçümlerin sağlıktan çok estetikle ilgisi olduğunu gösteriyor.
Kanada’da 2009’da yayınlanan bir araştırmaya göre ölesiye şişman ile anormal derecede zayıf olanların dışında kalanların tamamının ölüm riski aşağı yukarı aynıdır.
Herkes sana senin için neyin iyi olduğunu söylemekle meşgul. Aslında bunu söylerken senden fazla bir şey bildikleri yok.
Güzel olmak gözledir ama güzelliğin sıskalık veya tombullukla alakası yoktur. Doktorlar ne derse desin, sağlıklı olmanın da.
Ve, Mutlu Tömbekici’nin eminim çok iyi bildiği gibi, güzellik bakanın gözlerindedir.