Metin Uyar

Metin Uyar

metin.uyar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Emek Kocatürk Göncü: “Havaların soğuduğu bu dönemde cildin kurumasını önleyecek önlemler almak, cilt tipinize uygun nemlendiriciyi seçmek ve cildi aşırı temizlemekten kaçınmak gerekiyor”

Mevsim koşullarının beraberinde getirdiği değişimler dış dünyayla çok geniş bir temas yüzeyine sahip olan cildimizi büyük ölçüde etkiliyor. Örneğin yazın ne kadar uğraşsak da yoğun güneş ışınlarının zararlı etkilerinden tam olarak korunamıyoruz. Bazılarımızın cildinde yazdan kalma bir kalınlaşma, matlaşma, kırışma, leke sorunu veya kılcal damar artışı hâlâ belirgin şekilde hissediliyor. Bazılarımız ise bu mevsimde soğuk havaların etkisiyle cilt kuruması sorunuyla başa çıkmaya çalışıyor.

“Cildinizi aşırı temizlemeyin”
Özellikle kuru cilt sorunu, egzama ve sedef gibi deri hastalıkları olanlar için havaların soğumasıyla zorlu günler başlıyor. Hem yazdan kalan sorunları nasıl ortadan kaldırabileceğimizi hem de soğuk havalarda cilt bakımında nelere dikkat edersek cildimizi en iyi şekilde koruyabileceğimizi Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji Kliniği’nden Doç. Dr. Emek Kocatürk Göncü ile konuştuk.

-Soğuk havalar deriden su kaybının artışına yol açarak derinin kurumasına neden olur. Özellikle kuru cilt problemi, egzama ve sedef gibi deri hastalıkları olanlar bu dönemde cilt bakımları konusunda çok daha dikkatli olmalılar. Bu sorunları yaşayan kişilerin öncelikle ciltleri için düzenli olarak nemlendirici ürünler kullanmaları gerekir.

-Nemlendirme işleminin yüz için günde iki kere, vücut içinse bir kere yapılması yeterli olacaktır. Nemlendirici seçimi cilt tipine uygun olarak yapılmalıdır. Örneğin kuru ciltliler, egzama veya sedef problemi olanlar; gliserin, shea yağı, hyaluronik asit ve seramid gibi içerikleri olan nemlendiricileri kullanmalılar. Vücutları içinse bunlara ek olarak üre içerenler ürünleri tercih edebilirler.

-Yağlı ve karma cildi olan kişiler nemlendirici kullanmalılar. Özellikle karma ciltliler yanak bölgelerini bu dönemde mutlaka nemlendirmeli. Yoksa kuruma, cilt hassasiyeti ve egzamaya yatkınlık gibi sorunlarla karşılaşabilirler. Ancak yağlı ve karma cildi olan kişiler argan yağı, Hindistan cevizi yağı gibi yüksek yağ içerikli nemlendirici ürünlerden uzak durmalı. Aksi takdirde sivilcelenme ve akne sorunuyla karşı karşıya kalırlar. Bu kişilerin su bazlı nemlendiricileri tercih etmesi gerekir.

“Hassas ciltliler daha titiz olmalı”

-Hassas cildi olanlar nemlendirici seçiminde çok daha titiz davranmalılar. Kullandıkları ürünün parfüm, paraben, metilizotiazolinon gibi kimyasal maddeleri içermemesine ve renkli olmamasına dikkat etmeleri gerekir. Hassas ciltliler nemlendirici kullanmadan önce termal sularla ciltlerini yatıştırırlarsa çok daha etkili sonuç alacaklardır.

-Soğuk havalarda cildi aşırı temizlemek ve tonik kullanmak cildin koruyucu bariyer tabakasının zedelenmesine yol açar. Bu nedenle cildimiz çok yağlı değilse yüz temizleyicilerinin günde bir kereden fazla kullanılmaması önemli. Kuru cildi olanların nemlendirici içerikli olan sindet ya da krem temizleyicileri tercih etmeleri ve temizleyici kullanımından hemen sonra nemlendirici kullanmaları gerekir.

“Leke tedavileri için en uygun dönemdeyiz”

-Yazın güneş ışınları cildin kırışmasına, lekelerin artmasına ve kılcal damarların belirginleşmesine yol açabilir. Sonbahar mevsimi hasarların onarılması ve leke tedavileri için en uygun dönemdir.

-Cilt lekesi tedavisinin temelini kişinin evde kullanacağı ürünler oluşturur. Evde hidrokinon, kojik asit, meyan kökü ekstresi gibi içeriklere sahip dermokozmetik ürünler en az üç ay düzenli olarak kullanılmalıdır.

“C vitamini, yeşil çay ve üzüm çekirdeği ekstresi içeren ürünler nemli tutar”

-Cilt lekeleri için yüzeysel kimyasal peeling’ler, leke serumlarıyla dermarol’ler (mikro iğneleme) uygulaması, mezoterapi (deri içi enjeksiyon), özel leke maskeleri ve lazer uygulamaları tercih edilebilir. Leke tedavilerinin sonuçlanabilmesi için en az üç-altı aylık bir süreç gereklidir.

-C vitamini, yeşil çay ve üzüm çekirdeği ekstresi gibi antioksidan ürünlerin düzenli kullanımı da cildi hem nemli tutar hem de kırışıklıkların oluşmasını geciktirir.

Cilt sağlığınız için bunlara dikkat!

-Duştan çıkınca üç dakika içinde nemlendiricinizi sürün.

-Kuru veya karma cilde sahipseniz kışın tonik kullanmayın.

-Cilt kuruluğunuzu artıracağı için antibakteriyel içerikli, renkli ve kokulu sabunlarla yıkanmaktan kaçının.

Portakal, mandalina, kivi gibi meyveler ve yeşil sebzeler tüketin

-Soğuk havalarda cildinizi kurutmamak için banyo süresini 10 dakikadan uzun tutmayın ve banyoda 40 derecenin üzerindeki sıcaklıkta suyla yıkanmayın.

-Cildinizin nemini korumak ve hassasiyetini azaltmak için Omega 3 açısından zengin olan balık ve ceviz gibi besinlerin tüketimini artırın.

-Yazın güneş ışınlarının etkisine bağlı kırılan kollajeni tamir edebilmek için portakal, mandalina, kivi gibi meyvelerle koyu yeşil sebzeler tüketin.

-Kuruma probleminin ve egzamanın artmasına yol açan sentetik giysiler ve çarşaflar yerine yüzde yüz pamuklu giysileri ve çarşafları tercih edin.

-Özellikle kuru ve hassas cilt sorununuz veya sedef, egzama gibi cilt rahatsızlığınız varsa cilt kuruluğunu ve tahrişini artıracağı için keselenmekten kaçının.