Metin Uyar

Metin Uyar

metin.uyar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Prof. Dr. Hasan Özkan: “Doğal diye pazarlanan detoks içecekleri, vücudun detoks organı karaciğere zarar verebiliyor. Detoksta koruyucu maddeler içeren hazır içecekler yerine karaciğer dostu bitkilerden yararlanmak lazım”

az yaklaşırken pek çok kişi “vücudunu temizlemek” için detoksa girmeye hazırlanıyor. Vücudumuzun ise zaten bir detoks organı var. O da karaciğer. Karaciğeriniz düzgün çalışıyorsa zararlı maddeleri süzerek temizliyor, yoksa kandaki toksik maddeler artıyor. Yapılan detoks uygulamaları ise bazen vücudun bu görevi yerine getiren organına, karaciğere zarar veriyor. İşte geçtiğimiz hafta, 12-15 Mart’ta, İstanbul Kongre Merkezi’nde bu konuların da konuşulduğu Asya Pasifik Karaciğer Araştırma Derneği (APASL) kongresi düzenlendi. 90 ülkeden 4 binin üzerinde bilim insanı katıldı. Ülkemiz ilk kez gastroenteroloji ve hepatoloji alanında böyle büyük bir organizasyona ev sahipliği yaptı.

Haberin Devamı

Karaciğer üzerine güncel araştırma sonuçlarının ve yeni bilimsel gelişmelerin açıklandığı kongreyi, APASL Genel Sekreteri Prof. Dr. Hasan Özkan’la konuştuk. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bölümü Öğretim Üyesi Özkan, sağlıklı karaciğerin hastalıkları önlemede ne kadar etkili olduğunu anlattı. Detoks içeceklerinden alkol tüketimine ve hepatit B ve C tedavisindeki yeni gelişmelere uzanan sohbetimizde karaciğer sağlığını koruyan güvenli bir detoks kürünü de paylaştı.

- Karaciğer vücudun detoks organıdır. Vücudumuza giren 5 binden fazla zararlı maddeyi süzerek temizler. Karaciğer çalışmazsa kanda zararlı maddeler olan toksinlerin oranı artar. Bu da kalp, beyin ve böbrek gibi önemli tüm diğer organlarımızı çalışmaz hale getirir.

“Günlük alkol tüketimi 80 gramı aşmamalı”

- Karaciğer hormonlarımızı da olması gereken düzeylerinde tutar. Örneğin, şekerin vücudumuzdaki seviyesini karaciğer ayarlar. Yani karaciğerimiz iyi çalışmıyorsa diyabet ortaya çıkar. Ya da karaciğer vücutta östrojen hormonunun fazlasını yıkamadığında erkeklerde meme büyümesi gelişir.

- Karaciğerin sertleşmesi karaciğer basıncını artırır. Basınç artışı dalak büyümesi, karında sıvı birikimi ve kas kaybına neden olur. Yine artan basınç sonucu damarlar genişlediğinden, yemek borusu ve midede varisler oluşur. Bu varislerdeki her iki kanamadan biri ölümle sonuçlanır. Özetle, karaciğer sağlığı bizim için hayati önem taşır.

Haberin Devamı

- Karaciğer sağlığını korumak için yağlı, kalorisi, şeker ve fruktoz oranı yüksek, işlenmiş, lif oranı düşük, gıdalardan ve tatlandırıcılardan uzak durmak gerekiyor. Hareketsiz yaşam, kilo artışı, gereksiz ilaç tüketimi ve alkol alımı da karaciğere zarar veriyor.

- Günümüzde işten çıkıp önce birkaç kadeh içki içip eve giden insanların sayısı da arttı. Ama karaciğer yağlanması olan kişiler, hepatit B ve C hastası olanlar dikkatli olmalı. Alkol bu kişilerde zehir etkisi yapıyor. Sağlıklı kişilerde karaciğer günde 80 gram alkolü temizleyebiliyor.

“Detoks için deve dikeni, enginar ve karahindiba”

- Alkol karaciğer yağlanmasını tetikliyor. Karaciğer yağlanması tüm organların çalışmasını etkileyerek birçok hastalığa yol açıyor. Böbrek ve kalp hastalıkları ortaya çıkabiliyor, diyabet kontrol edilemez bir hale geliyor.

Haberin Devamı

- Bir diğer trend de detokslar. Kişiler hiçbir katı gıda yemeden sabah, akşam detoks sıvılarıyla besleniyor. Doğal diye pazarlanan detoks içecekleri karaciğerimize zarar verebiliyor.

- İnsanlar “Ananas suyu yani meyve suyu içiyorum, ne zararı olacak ki?” diye düşünüyor. Oysa onların çoğu koruyucu maddeler ve fruktoz (meyve şekeri) içeriyor. Fruktozun fazlası karaciğer yağlanmasına sebep oluyor.

- Detoks yapılacaksa koruyucu maddeler içeren hazır içecekler yerine karaciğer dostu bitkilerden yararlanılmalı. Bunlar deve dikeni, enginar, ekinezya, sarımsak, karahindiba, zencefil ve kekiktir.

5 günlük detoks

Üçay boyunca, her ay beş gün uygulanması gereken, karaciğeri temizleyecek bir detoks formülü:
- 200 mililitre suya bir baş sarımsak soyularak konulur. İri bir parça taze zencefil ilave edilir. Dört yemek kaşığı sızma zeytinyağı ve 100 mililitre taze sıkılmış elma suyu eklenerek karıştırılır. En az 12 saat bekletildikten sonra bu karışımdan bir çay bardağı aç karna içilir.

- Yarım saat sonra 100 miligram karahindiba çayından bir bardak içilir.

- Yine yarım saat sonra çeyrek çay kaşığı toz Arnavut biberi bir çay bardağı suyla karıştırıp içilir.

- Bu kür dört gün süreyle birer kere uygulanır. Beşinci gün ise bir büyük bardak suya üç yemek kaşığı saf süzme bal, çeyrek çay kaşığı karabiber ve bir limon suyu sıkılarak karıştırılır. Karışım taze hazırlanır ve bekletmeden içilir.

“Artık hepatit C yüzde 100 tedavi edilebiliyor”

- Kongrede karaciğer hastalıklarının tedavisine yönelik güncel bilgiler de sunuldu. Örneğin hepatit C hastalığını yüzde 100 tedavi eden ilaçlar üretildi. Bunlar bir yıl önce Amerika’da kullanılmaya başlandı. Türkiye’de de ilaçlar var ancak Sosyal Güvenlik Kurumu karşılamadığı için hastalar kendi ceplerinden ödeyerek bu ilaçları alabiliyor.

- Şu anda bu ilacın bir kutusunun fiyatı 30 bin lira. Tedavi olmak için hastanın üç kutu kullanması, yani 90 bin lira ödemesi gerekiyor. Tedavinin tam anlamıyla başarıya ulaşması için ikinci bir ilaç daha ilave ediliyor ve toplam tedavi bedeli 135 bin liraya ulaşıyor.

- Hepatit B virüsünü yok edecek bir tedavi yoktu, sadece virüsü azaltacak ilaçlar vardı. Şimdi ise virüsü kopyalayan ana kalıp olan CCC DNA’yı yani virüsü çoğaltan matbaayı yok edecek ilaçlar geliştirildi.

- İki ya da üç yıl içinde bu ilaçlar da gerekli izinleri alıp hastaların kullanımına sunulacak. Böylece hepatit B virüsü çoğalamayacak. Aşısı da olduğu için yeni vaka olmayacak, hepatit B yok edilecek.