Metin Uyar

Metin Uyar

metin.uyar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Dünyanın en sağlıklı şehirleri belirlendi. Araştırmanın kriterlerinden ve liste başında yer alan kentlerden hareketle daha sağlıklı bir yaşam için tüyoları çıkardık.


Dünya genelinde 89 kentin on kritere göre incelenmesi sonucu dünyanın en sağlıklı kentleri belirlendi. İstanbul’un sondan ikinci sırada yer aldığı listede, daha sağlıklı bir şehir olmamız için eksiklerimizin neler olduğunu anlamak adına değerlendirmede kullanılan kriterleri ve en sağlıklı beş şehri araştırdım.

En sağlıklı şehirlerden tüyolar

Spor salonları ve alanları

Haberin Devamı

İlk kriter için, bir şehir merkezinde rastgele seçilen 60’a yakın spor salonu değerlendiriliyor. Spor ve düzenli egzersiz yapmanın sağlıklı yaşama sayısız faydası çoktan ispatlandı. Ancak spor sadece spor salonlarında yapılmıyor ki… Ayrıca açık havada spor yapmanın sağlık açısından daha faydalı olduğunu gösteren çalışmalar da var. Yani bu kriter için ancak “yetmez ama evet” denebilir. Ama kriter değişseydi de listedeki ilk beş açısından sonuç değişmeyebilirdi. Bu şehirler zaten bisiklete binmeyi ve düzenli egzersizi teşvik edecek şekilde tasarlanmış.

Yılın güneşli saatleri

İncelenen her şehirde güneşli anların ortalama yıllık süresi hesaplanarak bu kriter değerlendirilmiş. En sağlıklı beş şehrin en şanssız oldukları kriter açık ara bu, ortalamaları çok düşük… İstanbul ise liste başındaki beş şehirden, en iyi ortalamaya sahip olanın iki katından bile fazla güneşli saat ortalamasına sahip. Yani bu açıdan epey şanslıyız ve bu şanstan yararlanmanın tam zamanı…

Beklenen yaşam süresi

Yeni doğmuş bir bebeğin yaşaması beklenen ortalama yıl sayısı bu kriter için belirleyici oluyor. Türkiye’de doğum itibarıyla beklenen yaşam süresi 78 yıl. Bu süre, erkeklerde 75.3, kadınlarda ise 80.7 yıl. Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınladığı bir çalışmaya göre, Güney Koreli kadınlar, beklenen yaşam süresinin 90 yılı geçtiği ilk grup olacak. O da 2030 yılında…

İş yaşam dengesi

Bu kriter haftada 50 saatten fazla çalışan çalışanların sayısına göre hesaplanmış. En sağlıklı beş ülkenin diğer ülkelere göre en yüksek ortalamaya sahip olduğu kriterlerin başında geliyor, iş yaşam dengesi… Bu dengeyi kurmak çok önemli çünkü çalışmamak ve üretmemek de sağlıklı değil, çalışmayı abartmak da. Yani sağlık için çalışmanın dozu önemli!

Haberin Devamı

Yıllık tatil günleri

Yaşadığınız yer tatil cenneti gibi bile olsa hatta dünyanın turizm noktalarından birinde bile yaşasanız tatile ihtiyaç duyuyor olmalıyız. Yoksa Barselona’nın yıllık tatil günleri ortalaması en yüksek olan şehirlerden biri olmasını nasıl açıklardık. Tatilde geçirilen günler önemli bir ihtiyaç olsa da en önemli gösterge de olmamalı. Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad, bu kriter açısından ortalaması en yüksek şehir olmasına karşın listede 77. sırada.

Yeşil alan

Şehirler, içindeki yeşil alan ve parkların kalitesine göre bu kriterden puan alıyor. Liste başı şehirler bu kriter açısından epey yüksek puanlar almışlar ancak en yüksek puan (10) Almanya’nın Hamburg kentinin. Bizde ise durum 1.32 ile fena! Ama İstanbul da kocaman bir kent. Şehrin Kadıköy veya Beykoz gibi, parklara ve yeşile doyduğunuz ilçelerinde daha çok zaman geçirmeli…

Haberin Devamı

Fast food mekanları

Her şehirde 100 bin vatandaş için TripAdvisor’da “fast food” olarak etiketlenen mekanların sayısına bakılan bu kriter önemli. Çünkü fast food mekanların sayısı arttıkça sağlıksız gıdalara erişim de artıyor, fast food’un cezbediliciği de…

Diğerleri

Bunlar dışında 18 yaş üzerindeki kişilerde obezitenin yaygınlığını değerlendiren “yetişkinlerde obezite”, şehirdeki hava ve suyun kirlilik düzeyinin değerlendirildiği “hava ve su kalitesi” ve şehir merkezinin 5 mil yarıçapındaki elektrikli araç şarj noktaları sayısının değerlendirildiği “elektrikli arabaları şarj noktaları” kriterleri de şehrin sağlıklı olup olmamasını etkiliyor.

Dünyanın en sağlıklı şehirleri

1. Amsterdam
(Hollanda)
2. Oslo (Norveç)
3. Münih (Almanya)
4. Rotterdam (Hollanda)
5. Berlin (Almanya)