Metin Uyar

Metin Uyar

metin.uyar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Üniversite çağındaki erkeklerde meme küçültme operasyonlarının ciddi şekilde arttığını ve bu konunun artık bilimsel kongrelerde konuşulur hale gelecek kadar yaygınlaştığını üniversitede bir sohbette öğrendim. Bunun üzerine jinekomasti yani erkeklerde meme büyümesi sorunu üzerine Türkiye’de çok sayıda bilimsel çalışma yapan estetik cerrahi uzmanlarından biri olan Prof. Dr. Mustafa Keskin’in kapısını çaldım. Meme küçültme operasyonlarına talebin ciddi şekilde arttığını doğruladı.

Obezitenin rolü var mı?

Haberin Devamı

Bu durumda akla önce “Neden erkeklerin memeleri büyümeye başladı?” sorusu geliyor. Bu işin suçlusunun yediğimiz hormonlu tavuklar olduğunu düşünüyorum. Oysa Keskin “Herhangi bir gıdayla jinekomastiyi ilişkilendiren bilimsel bir çalışma yok” diyor. Ama en sık karşılaştıklar tür olan yağlanma artışına bağlı jinekomastinin gelişiminden yediğimiz yağlı gıdaların sorumlu tutulabileceğini anlatıyor.

Ülkemizde obezitedeki artışın bu sorunu da tetiklemiş olabileceği düşünülüyor çünkü meme büyümesi genellikle o bölgedeki yağlanmanın bir sonucu olarak ortaya çıkıyor. Ancak tek neden bu değil. Erkeklerin fit olma isteği de jinekomastiyi tetiklemiş. Daha kaslı olma adına spor salonlarına akın eden hemcinslerim, uzmanların tüm uyarılarına rağmen, hayallerindeki vücuda sahip olan spor hocalarının gazıyla spor sonrası protein tozlarını kullanabiliyor. Bununla yetinmeyip sağlığı tehdit ettiği bilinen hormon ilaçlarını bile kullanabiliyor.

Keskin “Protein tozları ve steroitler yüzde 100 meme büyümesine neden olur” diyerek fit olmak için bu ürünleri kullananların fit olmak bir yana kocaman memelere sahip olabileceği konusunda açıkça uyarıyor.

Modanın etkisi

Prof. Keskin “Yazın yaklaşıyor olması, slim fit modası ve erkeklerin de kadınlar kadar kendilerine önem vermeye başlaması jinekomasti operasyonlarına talebi ciddi şekilde artırdı” diyor. Keskin yağlanma tipi jinekomastide liposuction ile fazla yağların alınması sonucu 45-60 dakika içinde sorunun çözülebildiğini anlatıyor. Operasyon sonrasında iki hafta korse takılması gerektiğini de ekliyor.

Haberin Devamı

Jinekomastinin psikolojik tarafına da değinen Keskin “Kimse vücudundaki bir farklılıktan dolayı espri konusu olmak istemiyor. İnsanlar artık hem kendisinin hem de başkasının vücuduna çok daha dikkatli ve eleştirel bakıyor” diyor. Üniversite çağındaki genç erkeklerin meme küçültme operasyonu için çok daha sık başvurduğunu da belirten Keskin operasyon sonrası bu gençlerin özgüvenlerinin arttığını söylüyor. Gençlerin ailelerinden “Çocuğumuzu yüzmeye gönderemiyorduk, yüzmeye başladı” gibi geri bildirimler aldığını anlatıyor.

Operasyon sonrasında gençlerin gardıroplarını değiştirdiklerini ve daha önce meme başları göründüğü için giyemedikleri slim fit gömleklerin, tişörtlerin yeni gardıroplarına girdiğini de Keskin’den öğreniyoruz.