Metin Uyar

Metin Uyar

metin.uyar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yaza veda edip sonbaharı kucakladığımız bugünler sağlık açısından riskli günler. Ani hava değişimleri gibi vücudun savunma sistemini zayıflatan dış etkenlere karşı mücadele edin.

Havalar bir sıcak bir soğuk. Klimalar bir açılıyor bir kapanıyor. Ani ısı değişimleri vücudun savunma sistemini zayıflatıyor. Bu durumda iş başa düşüyor, bugünlerde bağışıklığımızı geliştirerek sağlığımızı korumanın doğal yollarından yararlanmalıyız.

1- Açık hava egzersizlerine yönelin

Vücudun savunma sistemini geliştirmenin en doğal yolunun düzenli egzersiz olduğunu söyleyebiliriz. Doktorunuzun tavsiyesine göre haftalık egzersiz planınıza hemen ajandanızda yer açın. Yazı özlemeye açık olduğunuz bugünlerde açık hava egzersizlerine yönelmeniz iyilik halinizi de artıracak ve mikroplarla savaşta elinizi güçlendirecek.

Haberin Devamı

2- D ve C vitamini önemli

Vitaminler, sonbahara geçişte sık karşılaşılan soğuk algınlığı ve gribe karşı vücudun savunma kalkanlarını güçlendirmede önemli rol oynuyor.

D vitamini özellikle bağışıklık sistemini güçlendirmede çok etkili… Somon balığı, karides gibi yağlı balıklarda ve balık yağında bulunan D vitamini yumurta sarısı, peynir ve sütte de bulunuyor. C vitamini açısından zengin gıdalar olan; siyah üzüm, yeşil biber, karnabahar, lahana, brokoli, portakal, mandalina, greyfurt, böğürtlen, üzüm suyu, şalgam ve yeşil yapraklı sebzeler de hastalık savarlarınız olabilir.

3- Bitki çayları için

Bu dönemde işyerinizde ve evinizde ıhlamur, ekinezya ve zencefil çayları ile adaçayı ve yeşil çay bulundurmanız fayda sağlayacaktır. Bu bitki çayları içeriğindeki maddeler ile soğuk algınlığı ve gribe karşı koruyucu etki gösteriyor. 2 gram adaçayı yaprağını kapaklı fincanda 5-10 dakika, 2 gram kurutulmuş ıhlamur çiçeğini 15 dakika veya 2-2.5 gram yeşil çay yaprağını 3-5 dakika demlemek işe yarayabileceği gibi damak tadınıza göre karışım çaylar da hazırlayabilirsiniz.

4- Doğal desteklerden yararlanın

Bağışıklığı doğal desteklerle güçlendirmek de mümkün. Bilimsel çalışmalar ile bağışıklık sistemi üzerinde etkinliği ortaya konulan çörek otu bunlardan biri… Her sabah aç karnına bir çay kaşığı tohumu toz edip, bir tatlı kaşığı kestane balı ile karıştırıp tüketebilirsiniz. Yulafta ve kırmızı reishi mantarında bulunan beta-glukan ile Kore Ginsengi kökleri ve “doğal antibiyotik” olarak adlandırılan propolis de vücudun savunma sistemlerini güçlendirerek hastalıklara karşı koruyabiliyor.

Haberin Devamı

5- Sosyalleşme zamanları yaratın

Bugünlerde ajandanızı kendinizi iyi ve mutlu hissettiğiniz aktivitelerle doldurun. Her gün ajandanızda yer verdiğiniz bir sosyalleşme zamanı mutlaka olsun. Yazın özgürlüğünü bir anda iş yoğunluğu, proje toplantıları ve yetişmesi gerekenler ile doldurmaya çalışmak vücut direncini düşürebiliyor. Özellikle bu günlerde şehri tatil köyüne çevirdiğinizi hissettirecek mekanlarda iş çıkışı aktivitelere zaman ayırın. Hatta toplantıları bile keyifli mekanlarda bir sosyal buluşmaya dönüştürebilirsiniz.

Mikropların girişini önleyin

Ani hava değişimleri çevremizde hastalanan kişi sayısını artırdığından mikropların dış çevreden girişini önlemek için de çalışmalıyız. Bunun için ellerimizi sık sık yıkamalı ve ellerimizi ağız, burun gibi mikropların vücuda giriş bölgelerinden uzak tutmalıyız.