Metin Uyar

Metin Uyar

metin.uyar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

“Diyabetik Ziyafet” kitabının yazarı Aslı Sargın: “Diyabetlilere özel yemeklerin görselleri o kadar kötü ki yiyesiniz gelmiyor. Halbuki şekersiz ve beyaz unsuz bir yemeğin de görseli güzel olabilir”

endisi de bir diyabet hastası olan diyabet eğitmeni ve danışmanı Aslı Sargın’ın “Diyabetik Ziyafet” adlı kitabı Remzi Kitabevi’nden çıktı. Sargın’a diyabet teşhisi konulunca ilk düşündüğü şey artık tatlı yiyemeyecek olmasaymış. Ancak yemeğe olan merakı, “Bu sorunun üstesinden geleceksin!” düşüncesiyle birleşince sevdiği tatları doğru oranlar ve uygun içerikler ile hastalığına uygun bir şekilde hazırlamaya başlamış.

Haberin Devamı

“Damak tadımda bir değişiklik olmadı”

“Diyabetik Ziyafet” kitabını yazma fikri nasıl ortaya çıktı?

13 yıl önce bana tip 1 diyabet teşhisi konuldu. Doktorum o zaman bana “Bundan sonra sana şeker, tatlı ve karbonhidratlı yiyecekler yasak” dedi. Bu yiyeceklerden vazgeçmek istemedim. “Diyabetik Ziyafet” adlı kitabı yazmaya da “Bu tatlının da diyabetiği olur mu?” sorusundan yola çıkarak başladım. Serüvenim tuzlular ve içeceklerle devam etti.

Diyabet öncesi ve sonrası beslenme alışkanlıklarınızda hiç değişiklik olmadı mı?

Teşhisten önceki beslenme alışkanlıklarımla şimdikiler arasında azımsanmayacak kadar farklılık var. Ancak damak tadımda herhangi bir değişiklik olmadı. Eskisi kadar karbonhidrat, şeker almıyorum ama bunlardan mahrum da değilim. Geçmişte olduğu gibi yiyeceklerimin lezzetli olmalarına önem veriyorum.

Diyabetik tatlılar ve tuzlularda hangi malzemeleri kullanmayı tercih ediyorsunuz?

Kan şekerini daha yavaş yükselttiği için beyaz un yerine kepekli unu, normal şeker yerine de tatlandırıcıları tercih ediyorum. Yiyeceklere meyvelerle lezzet katmak istediğimde de incir ve muz gibi çok şekerliler yerine ananas ve böğürtlen gibi lifli ve az şekerli meyveleri kullanıyorum.

Tariflerinizde görselliğe özellikle önem vermişsiniz, bunun bir nedeni var mı?

Bir yerde diyabetik tatlı görünce çok seviniyorum. “Oh ben de tatlı yiyeceğim, bana özel bir şey de var” diyorum. Ancak görüntüleri o kadar kötü oluyor ki; hastane yemeği gibi. Yani hasta olduğunuzu yüzünüze vuran bir görüntüyle karşılaşıyorsunuz. Ama içinde şeker ve beyaz un kullanılmayan bir yemeğin görseli de güzel olabilir. Biraz da bunu göstermek istedim.

Haberin Devamı

Kitaptan seçmeler

Çilekli ananaslı krep
Malzemeler (20 adet)
Krep için
l 2 su bardağı kepekli un l 2 yemek kaşığı toz tatlandırıcı l 1/2 litre light süt l 4 yumurta
l 50 gr margarin l 1 paket vanilya
Sosu için
l 1 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
l 1 su bardağı toz tatlandırıcı l 1 kutu light labne peyniri l 1 orta boy ananas l 30 çilek
l 1 paket vanilya

Hazırlanışı
Unu, 1 paket vanilyayı ve 2 yemek kaşığı tatlandırıcıyı bir kasede karıştırın. Sütle yumurtayı çırpıp unlu karışıma ekleyin ve buzdolabında
30 dakika bekletin. En son margarini eritip soğuttuktan sonra karışıma ekleyin. Teflon tavanızı yağlayıp kreplerinizi pişirin. Ananasları küp şeklinde doğrayın. Portakal suyuyla birlikle 5-10 dakika kısık ateşte pişirin. Biraz ılındıktan sonra yarım su bardağı toz tatlandırıcı ekleyin. Labne peyniri,
1 paket vanilyayı ve yarım su bardağı toz tatlandırıcı çırpıp krema haline getirin. Kreplerinizin aralarına kremayı, ananasları ve ikiye böldüğünüz çilekleri koyun. Üzerine toz tatlandırıcı serpip servis yapın.

Haberin Devamı

Moka
Malzemeler (1 kişilik)
l 2 top vanilyalı light dondurma l 1 su bardağı süt l 1/2 yemek kaşığı granül kahve l 1/2 yemek kaşığı kakao

Hazırlanışı
Dondurmayı kahve ve kakaoyla birlikte karıştırıcınızda 5-6 saniye karıştırdıktan sonra sütü ekleyin. Servis yaparken üzerine damak tadınıza göre kahve ya da kakao serperek servis yapın.

KAPARİLİ ZEYTİNLİ PİZZA
Malzemeler (4-6 kişilik)
l 3 domates l 2 diş sarımsak l 1 tatlı kaşığı kekik l 1 yemek kaşığı kapari l 1 tatlı kaşığı fesleğen l 1 yemek kaşığı zeytinyağı l 300 gr light taze kaşar l 10-15 adet çekirdekleri alınmış siyah zeytin l 5-6 kuru domates l Tuz ve karabiber (İsteğinize göre)

Hazırlanışı
Domatesleri rendeleyin. Sarımsakları ezerek içine ekleyin. Zeytinyağı, tuz ve karabiber ile 10 dakika pişirin. Pizza hamurunuzu pizza kalıbına sığacak şekilde ince olarak açın. Üzerine parmaklarınızla
ya da tahta bir kaşık yardımıyla bastırın. Hazırladığınız domatesli karışımı üzerine ekleyin. Zeytinleri, kuru domatesleri ve peynir dilimlerini de yerleştirdikten sonra 170 derecede 30-35 dakika pişirin. Piştikten sonra fesleğen ve kekikle süsleyip, servis yapın.