Metin Uyar

Metin Uyar

metin.uyar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ömür Kurt hafta sonu üniversiteye giriş sınavına girecek gençlerin ailelerine “Çocuğunuzdaki potansiyel ancak bilinçli ebeveynlik ile açığa çıkar” diyor

Üniversiteye girme heyecanı taşıyan gençler bu hafta sonu sınava giriyor. ‘200 Adımda Çocuk Yetiştirme Rehberi’nden sonra bu kez de ‘200 Adımda Ergenlik Rehberi’ kitabıyla ebeveynlerin karşısında olan Hürriyet Gazetesi aile-çocuk yazarı Ömür Kurt’tan adayların ailelerine yönelik tavsiyeler aldık.

Yeni kitabında her çocuğun bir potansiyel olduğuna ve onun açığa çıkmasında ailelerin rolünün önemine değinmişsin. Aileler ne yaparsa çocukları için en iyisini yapmış olacak?

Haberin Devamı

Her çocuk bir eserdir. Anne baba bilinçli ebeveynlik yaparsa, ancak o zaman çocuğun potansiyeli açığa çıkabilir. Örneğin bugün ve yarın sınav var! Anne babalar çocuklarına ‘yarış atı’ misali bakarsa, en yüksek puanı almaları için onları zorlayıp başkalarıyla kıyaslarsa, çocuğun içindeki potansiyel açığa çıkamaz. Kuşkusuz bu da çocuğun mutsuz olmasına sebep olur.

Peki, ne yapmak gerekir?

Çocuğa sevgiyle bakmak ve “Sana ve yapabileceklerine güveniyorum. Elinden geleni yapacağına eminim. İstediğini şevkle yap bu kâfidir” demek bile çok şeyi değiştirir. Ona sarılıp, “Her ne olursa olsun seni seviyorum, iyi ki varsın” diyerek ihtiyacı olan güveni çocuğa vermek gerekiyor. Sınav demek hayatın sonu demek değil. O gün çocuğun karnı ağrıyabilir ve sınavı kötü geçebilir. Oysa ki önemli olan o çocuğun iyi olması, ne istediğini bilmesi ve farkında olmasıdır. Evet, üniversite sınavı gençler için bir eşik ve çok fazla sosyal baskı ile karşılaşıyorlar. İşte o baskıyı yok edecek olan anne-babadır.

“Sınav hayatın sonu değil”

Sınav öncesi beslenmenin sınav performansını etkilediğini yazmışsın. Nasıl bir beslenme öneriliyor?

Kitapta Taylan Kümeli ceviz ve badem gibi kuruyemişlerin zihin açtığını, hafif bir salatanın, mevsim sebzelerinin son derece besleyici olacağını ve mideyi yormayacağını belirtiyor. Sabah sınava gitmeden önce de salatalık, domates, zeytin, peynir gibi yiyeceklerin güzel bir dilim tam tahıllı ekmekle tüketilebileceğini belirtiyor.

Haberin Devamı

Sınavdan sonra nasıl bir yol izlenmeli sence? Özellikle tercih döneminde…

Önemli olan çocuğun ne istediği… Kendini hangi alanda iyi hissediyorsa, hangi alana yeteneği varsa oraya yönlendirmek gerekiyor. Sanata yeteneği olan bir çocuğu doktor yapmak istemek onun bütün hayatı boyunca mutsuz olması demek. Anne babanın ne istediği değil, çocuğun ne istediği önemli. O bir birey ve bu hayat da onun hayatı.

“Amaç mutluluk olmalı”

200 Adımda Ergenlik Rehberi’ni çocuklarının mutluluğunu önemseyen anne babalara adamışsın. Bu kitap aynı zamanda mutlu birey yetiştirme rehberi mi?

Evet, elbette… Çocukluğunda sürekli gözyaşı dökmüş, kısıtlanmış bireyler nasıl mutlu yetişkinlere dönüşebilir ki? Mutlu yetişkinliği, mutlu çocukluk müjdeler.

Kitabı alanında uzman 8 ismin görüşleriyle hazırladın. Bu bilgilerden yola çıkarak, 7-14 yaş arası çocuğu olan ailelere en önemli 5 önerin neler oldu?

1. Çocuklarınızı kimseyle kıyaslamayın! Kıyaslamak çocuğun geleceğini yaralıyor.

Haberin Devamı

2. Çocukla sohbet edin, iletişim kurun, her konuda konuşun.

3. Sınav ve not odaklı olmayın. Önemli olan çocuğun aldığı not değil, ne öğrendiği.

4. Ona sevmeyi öğretin. Sevgi bir içgüdü değil, öğrenilen bir şeydir.

5. Çocuk yetiştirirken amaç mutluluk olmalı. Mutlu insan ailesine, çevresine, ülkesine yararlı olur.