Metin Uyar

Metin Uyar

metin.uyar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Sıcak havalar vücudumuzun su ihtiyacını her zamankinden daha çok artırıyor. Ancak kimilerimiz sürekli su içemiyor. Siz de o kişilerdenseniz, içeriğini kendi zevkinize göre şekillendireceğiniz su reçeteleri tam sizlik.

Su reçetenizi oluşturun

Mevsim fark etmeksizin; erkeklerin günde 10-12 bardak, kadınlarınsa 8-10 bardak su tüketmesi gerekiyor” önerisini çok duyduk. Ancak Prof. Dr. Oğuz Özyaral bu önerinin yetersiz olduğunu vurguluyor ve “‘Su’ değil , ‘sıvı’ olacak” diyor. İçtiğimiz çay ve kahvenin bile vücudumuzun günlük su ihtiyacını karşılamak adına fayda sağladığını anlatıyor. Ayrıca sürekli su içemeyenler için de Instagram hesabından lezzetli içecek tarifleri paylaşıyor. Kırmızı ayran, kavun smoothie, serinleten naneli su onlardan bazıları… Röportajımızda ise Prof. Özyaral önerilerini şu şekilde sıralıyor:

Haberin Devamı

Bir bardak süt, iki fincan Türk kahvesi veya iki fincan çay bir bardak suya denk düşüyor. Bu çaylardan biri bildiğimiz Türk çayı, diğeri ise herhangi bir bitki çayı olabilir. Örneğin soğuk nane çayı ile nanenin serinletici etkisinden yararlanabilirsiniz.

Özellikle çocuklar meyve sularını çok seviyor. Günde bir bardak taze sıkılmış elma suyu da bir bardak su yerine geçebiliyor. Elma, susuzluğumuzu gidermenin yanı sıra enerji vererek de yazın getirdiği enerji kaybına derman oluyor.

Bir bardak su yerine alternatif bir öneri de domates suyu... Sıvı ihtiyacımızı karşılamasının yanı sıra tok tutucu özelliğiyle de yazın gözdesi olabiliyor. İçindeki likopen ise mutluluk hormonu salınımını artırıyor ve güçlü bir antioksidan etki sağlıyor.

Yeşil ve kırmızı ayran

Bir bardak yeşil ayran bir bardak da kırmızı ayran, iki bardak su yerine geçebiliyor. Taze nane veya yeşil ıspanaklar ile yeşil ayranı, az domates ve kırmızı biberle de kırmızı ayranı hazırlayabilirsiniz. Ayranları çocukların sevdiği meyvelerle de hazırlayabilirsiniz: Mesela şeftalili ayran…

Bir bardak su yerine bir bardak kavunlu smoothie’ye kim hayır diyebilir? Üçte ikisi kavun, üçte biri ise muz, ananas, limon gibi damak tadınıza uygun lezzetlerle hazırlanan karışımı blender’dan geçirip, 20 dakika dipfrizde bekletmeniz yeterli. Üstelik bunlar sıvı ihtiyacına katkı sağlamanın yanı sıra tam bir vitamin deposu…

Haberin Devamı

Günde 3-4 bardak sıvı ihtiyacını ise mutlaka su tüketerek karşılamak gerekiyor. Su içme motivasyonunuzu artırmak için de mevsim meyveleri ve sebzeleri yardımımıza yetişiyor. Damak zevkinize göre suyunuzu limon veya elma dilimleri, nane yaprakları, küp küp dilimlenmiş kavun ve karpuz meyveleriyle cazip hale getirmek elinizde. Bu karışımı altı saat buzdolabında dinlendirdikten sonra içebilirsiniz.

“Suyunuzu yiyin”

Prof. Özyaral vücudun sıvı ihtiyacını karşılamak adına su içeriği yüksek mevsim meyve ve sebzelerinden de yararlanabileceğimizi söylüyor: “Salatalık bunların içinde özellikle çok değerli. 10.00-12.00 saatleri arasında yediğiniz bir salatalık, 1.5 saate yakın susuzluğunuzu giderir. Ama tuz koyup yemeyin! Tuz ters etki yaratır, salatalığı ortadan ikiye bölüp içine kırmızı acı pul biber koyup yiyin. Bu, susuzluğu azaltmasının yanı sıra vücudun metabolizmasını hızlandırıp yağ yakımına destek olarak kilo verme sürecini de kolaylaştırıyor.”

Haberin Devamı

“Maden suyu ile ayranı karıştırın”

Sabah güne bir bardak ılık limon sıkılmış suyla başlamanın mide-bağırsak sağlığınız için yapacağınız büyük bir yatırım olduğunu unutmayın.

Bir bardak sıvı ihtiyacını karşılamak için meyve suyundan yararlanacak olanlar üzüm ve karpuz gibi vücuttaki şeker dengesini bozan meyvelerden uzak durmalı.

Günde bir şişe (200 ml) maden suyu tüketmek sıvı ihtiyacımızın yanı sıra mineral ihtiyacımızı gidermede de etkili oluyor. Ayran ile maden suyunu karıştırıp ne kadar lezzetli olduğunu görmeden yazı bitirmeyin.