Metin Uyar

Metin Uyar

metin.uyar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Uzman Psikolog Tuğba Yağan “İyi bir sene geçirmek için bu yılı farkındalık yılınız olarak ilan edin” diyor. Uzman Diyetisyen Sernaz Çakır Ercil ise “Yeni yılda kilo kontrolünü sağlamak, hastalıklardan korunmak ve sağlıklı yaşamak isteyenler tabaklarını renklendirsin” önerisinde bulunuyor

Önümüzdeki hafta yeni yıla girecek olmanın heyecanını iyice hisseder olduk. Yeni olan her şey gibi 2016 da içinde umutlarımızı barındırıyor. Yeni yıl için hepimizin farklı farklı dilekleri olsa da birçoğumuzun ortak ve öncelikli dilekleri arasında sağlıklı bir yıl geçirmek var. Sizin de öncelikler listenizde iyilik - sağlık yazılıysa konuştuğumuz uzmanların tavsiyeleri tam size göre.

Haberin Devamı


“Yeni yılda tabaklarınız renklensin”

Sernaz Çakır Ercil (Uzman diyetisyen)

-Yeni yılda sağlıklı beslenerek kilo kontrolünü sağlamak, hastalıklardan korunmak ve sağlıklı yaşamak isteyenler tabaklarını renklendirsin. Antosiyanin fitokimyasallarını içeren mavi ve mor besinler hem yaşlılığa bağlı hafıza kaybını azaltır hem de kalp hastalıklarından korur. 2016’da nar, kırmızı havuç, ahududu, frenk üzümü, patlıcan, kiraz, vişne, mor lahana ve yaban mersinini tabaklarınızdan eksik etmeyin.

“Kırmızı besinler kalp krizi riskini azaltır”

-Renklerini karotenoidlerden alan turuncu ve sarı besinler beta-karoten ve alfa-karoten içerir. C vitamini içeriğinden dolayı bağışıklık sistemimizi destekleyen, göz, cilt ve kemik sağlığımız için vazgeçilmez olan turuncu ve sarı besinler lif içerikleriyle de bağırsaklarımızı çalıştırırken doygunluk hissi sağlayacaklardır. Bu besinlerin faydalarından yararlanmak için yeni yılda kayısı, portakal, armut, şeftali, balkabağı, mandalina, papaya, limon, ananas, havuç, sarı ve turuncu bibere sofranızda yer verin.

-Karsinojen maddelere karşı vücudumuzu koruyan yeşil renkli besinler renklerini klorofilden alır. Birçoğu demir içeriği yüksek olan et grubu besinlerle tüketildiklerinde demir emilimini artırmaya destek olur. 2016’da kivi, avokado, yeşil üzüm, kabak, yeşil soğan, bezelye, koyu yeşil yapraklı sebzeler, yeşil biber, maydanoz, dereotu, brokoli ile yeşil besinlere tabağınızda yer vermeyi ihmal etmeyin.

-Likopen ve antosiyanin içeriğiyle güçlü bir antioksidan aktivite gösteren pancar, domates, pembe greyfurt, çilek, kırmızı elma, ahududu, kırmızı üzüm, kızılcık ve turp gibi besinler ile beslenmenize kırmızı bir renk katabilirsiniz. C vitamininden de zengin olan kırmızı besinler likopen içeriğiyle kalp krizi riskini azaltır.

-Soğan, sarımsak, karnabahar, mantar, patates gibi beyaz besinlerde bulunan antoksantinler beyin sağlığının korunmasında ve hücresel yenilenmede rol oynar. Aynı zamanda vücudumuzu hastalıklara yol açabilecek bir etken olan oksidatif strese karşı korurlar.

Uzmanlardan yeni yıl önerileri


“Kendinizi kusurlarınızla kabul edin”

Tuğba Yağan (Uzman psikolog)

-2016 yılını hayal ederek karşılayın. Bu yıl gerçekleştirmek istediğiniz her şeyin öncelik sırasına göre bir listesini çıkarın. Onların içinde en kolay yapabileceğinize inandıklarınızdan başlayarak listenize tiklerinizi atın.

-Bu yılı farkındalık yılınız olarak ilan edin. Güçlü ve zayıf yanlarınızla fırsat ve tehditlerinizi ortaya çıkaran şablonunuzu oluşturun. İletişimde güçlü olmak, çalışkan olmak ve iyi bir arkadaş olmak gibi güçlü yanlarınızı koruyun. “Hayır” diyememek, duygusal bir ilişkiyi sürdürememek ve öfke kontrolünü sağlayamamak gibi zayıf yanlarınızı törpülemek için değişimi kabullenip buna odaklanın.

-Şablonunuzdaki fırsatları şansa dönüştürmek için bireysel olarak yapabilecekleriniz üzerine düşünün. Yaşadığınız durumun sizi mutsuz ettiğini düşünüyor veya size daha iyi geleceğini kabul ettiğiniz bir fırsatınız olduğuna inanıyorsanız seçiminizi yapmaktan korkmayın ve bunu benimseyip davranışa dökün.

“İyi bir ilişki istiyorsanız algınızı değiştirin”

-Yetenekli olduğunuz başka bir alan olduğunu düşünüyorsanız kariyer değiştirme konusunda cesaretli olun ya da yeteneğinizi hobiye dönüştürün. İyi bir ilişki istiyorsanız çevrenize bakarken algınızı değiştirin veya kendinizi o ilişkiye hazırlayacak yeni ortamlara girin. Örneğin ciddi bir ilişki istiyorsanız her gece farklı mekanlarda farklı insanlarla olmaya devam edemezsiniz. Çünkü aynı anda iki farklı hayatı yaşama lüksümüz yok.

-2016’da ben olmaya değer verin ama fedakarlığı da hayatınızın merkezinde tutun. Aile ilişkilerinde de, iş hayatında da, partnerle ilişkide de biz olmaya odaklanın ki birlikteliklerinizin kalitesi ve keyfi artsın. Biz olmanın hazzını yaşarken fedakarlığınızın kendinizi mutsuz hissettirecek düzeye gelmesine de izin vermeyin.

“Her hafta ödül zamanları yaratın”

- Bu yıl pencereden hayatı seyretmektense o pencereyi açarak hayatın içinde kendinize nefes aldıracak zamanlar oluşturun. İzlemek istediğiniz filmler, tiyatro oyunları veya okumak istediğiniz kitaplar için hayatınızın rutinine bir es verip her hafta keyif alacağınız ödül zamanları yaratın. Ailenizle ve arkadaşlarınızla en azından haftada bir yemek masasında sohbet ederek verdiğiniz ve aldığınız değerin tadını çıkarın. Yeni yıl hayatınızdan “meli, malı”larınızı attığınız ve kendinizi kusurlarınızla kabul edip hafiflediğiniz bir yıl olsun.