Metin Uyar

Metin Uyar

metin.uyar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Uzm. Dr. Ümit Aktaş: “Yorgunluk, zor uyanmak, unutkanlık, kilo verememe, saç dökülmeleri ve kronik ağrılar vücudunuzdaki bir vitamin veya mineral eksikliğinin sinyalleri olabilir”

Bir arkadaşım geçtiğimiz günlerde “Çok yorgun ve halsiz hissediyorum, sabahları uyanmakta büyük zorluk yaşıyorum. Oysa ben böyle değildim. Çalışkanım, uykusuzluğa dayanırım ama normal olmayan bir şeyler var” dedi ve doktora gitti. Gerçekten de normal olmayan bir şeyler vardı. Doktor testler yaptı ve “Demir depoların boşalmış, D vitaminin azalmış” dedi. Bu geçen hafta yaşadığım bir örnek sadece. Güneş ışınlarının etkisinin azaldığı, iş yükünün arttığı ve kendimizi iyiden iyiye ihmal ettiğimiz bu dönemlerde daha fazla risk altındayız. Vitamin ve demir gibi mineral eksikliklerinin vücudumuzdaki etkilerini fitoterapi uzmanı, “İlaçsız Yaşam” kitabının yazarı Dr. Ümit Aktaş ile konuştuk. İşte madde madde anlattıkları...

Haberin Devamı

“Bende unutkanlık başladı diye düşünenler B12’sine baktırsın”

B vitamini eksikliğini ikiye ayırmak gerekir. B kompleks vitamini eksikliği olan kişilerin vücutlarında yaygın ağrılar vardır ve cildine dokunduğunuzda kişi iğne batıyormuş gibi hisseder.

“Bende unutkanlık başladı” diyenlerinse mutlaka B12 vitamini seviyesine baktırması gerekir. Alzheimer, yaşlılık bunaması gibi belirtiler, çocuklarda öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği ve hiperaktivite sorunu B12 vitamin eksikliğinden kaynaklanabilir.

Çok az kırmızı et tüketen kişilerde B12 eksikliği genellikle görülür. B12 eksikliği takviye edilmediğinde kansızlığa varan ciddi sonuçlara sebep olabilir. Bu mevsimde lüfer, hamsi, istavrit, palamut gibi deniz balıkları ve kuzu ciğeri B12 açısından iyi kaynaklardır. Yumurta, peynir ve süt de B12 içerir.

“Tereyağı yemeyen çocuklarda zeka geriliği ortaya çıkıyor”

Yorgunluk, halsizlik, obezite, dikkat eksikliği, otizm ve gelişme geriliği gibi sorunlarda çocuğun vitamin ve mineral seviyeleri kontrol edilmeli. Fosfor, kalsiyum ve D vitamini olmadan çocuklarda kemikler ve kaslar tam gelişemez.

Çocukların gıdalardan vitamin ve mineralleri yeterli oranda alması için onlara tereyağı yedirmeliyiz. Aksi takdirde A, D, E, K gibi yağda emilen vitaminlerin hiçbiri emilemiyor. Çocuklar yeterli oranda yağ yemedikleri zaman beyin hücreleri de gerektiği şekilde gelişemiyor ve zeka geriliği ortaya çıkıyor...

Haberin Devamı

“Süt zengin bir D vitamini kaynağı”

Yorgunluk, halsizlik, sabahları zor uyanmak, dinç kalkamamak, tırnaklarda çizik çizik bozuklukların oluşması bir kişide D vitamini veya demir minerali eksikliğinin en temel belirtileri arasında sayılabilir.

Yumurta, tereyağı, ciğer, süt ve süt ürünleri D vitamini açısından en zengin gıdalar. Bunları yeteri kadar tüketmeli ve günde 15-20 dakika güneşe çıkmalıyız ki vücudumuza D vitamini alıp aktifleştirelim. D vitamini eksik olan hastaların kilo veremediğini gösteren çalışmalar var.

“Sigara içenlerin C vitaminine daha fazla ihtiyacı var”

Çok sık hastalanan kişiler bağışıklık sistemlerini güçlendirmek için C vitamini takviyesi alabilirler. C vitamini vücutta depolanmaz, fazlası atılır, bu nedenle yüksek doz uygulamak gereksiz diye bilinirdi. Son çalışmalar yüksek doz
C vitamini uygulamanın vücudun antioksidan kapasitesini ciddi oranda yükselttiğini gösterdi.

Haberin Devamı

Kuşburnu C vitamini açısından en zengin kaynak. Onun dışında dereotu, karalahana gibi yeşil yapraklı sebzeler ve soğan turunçgillerden çok daha yüksek oranda C vitamini içeriyor.

Sigara içenlerin ve yaşlıların C vitamini ihtiyacı normal insanlara göre çok daha yüksek. Antibiyotik, antidepresan ve kemoterapi ilacı kullanan hastaların da C vitamini
ihtiyacı artıyor.

“Cildinizi korumak için birlikte E vitamini ve selenyum alın”

Hızlı yaşlandığınızı, cildinizin 10 sene önceki haline göre çok yıpranmış olduğunu düşünüyorsanız mutlaka E vitamini eksikliğiniz olup olmadığına baktırın. E vitamini, selenyumla alındığı zaman ikisinin de etkisi kat kat artar. Bu ikiliyi birlikte kullanarak hem fiziksel yaşlanmayı geciktirebilir hem de zihinsel yaşlanmanın sonucu olan alzheimer gibi hastalıklardan korunabilirsiniz.

Saf, sızma zeytinyağında E vitamini oranı çok yüksektir. Her gün dört-beş yemek kaşığı sızma zeytinyağını salatada tüketirsek; yumurta, tereyağı ve ciğer yersek E vitamini ihtiyacımızı karşılamış oluruz. Brokoli, soğan, sarımsak, tahılların kabukları,
domates ve deniz ürünleri de selenyum içerir.