Metin Uyar

Metin Uyar

metin.uyar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yılın son gününü eğlencenin dozunu düşürmeden, keyfinizi kaçırmadan sonlandırmak; yılın ilk gününü ise rahat, huzurlu, sağlıklı ve iyi hissederek geçirmek için bu önerileri dikkate alın

Yılın son günü ve ilk günü nasıl beslenmeliyiz

Yarın yılın son günü ve yarınki diyetimiz konusunda yapacağımız kaçamakları birçoğumuz planlamaya başladık bile… Bu yıla veda edip, yeni yıla hoş geldin derken besin yasakları koymak mutluluk düzeyimizi düşürebilir. Ancak abartılardan da uzak durmamız gerekir ki yeni yılın ilk gününü acil serviste mide spazmı geçirerek değil; hoş, ferah ve rahat bir şekilde karşılayalım. Uzman diyetisyen Yasemin Batmaca besin alerjisi ve kronik hastalığı olanlar dışındakilerin yarınki diyetini özgürleştirebileceğini söylüyor. Ertesi gün için de bedeni temizleyen ve canlandıran güne başlangıç lezzetinin, detoks çorbasının, ödem atıcı çayın ve “ertesi gün” smoothiesinin tariflerini paylaşıyor. Batmaca’dan öğrendiklerimi yeni yılı iyi karşılamak isteyenler için derledim.

Haberin Devamı

“Ucundan tadılacaklar”

Heyecanla beklenen yılbaşı sofrasının gece boyunca pişmanlığa dönüşmesini istemiyorsak masaya “kurtlar gibi aç” oturmamalıyız. Bunun için yarın güne iyi bir kahvaltıyla başlamalı ve gün içinde dengeli beslenmeliyiz. Beklenen sofraya oturduğumuzda ise zihinde hemen yiyecekleri ayırmak gerekiyor: “ucundan tadına bakılacaklar” ve “yemek istediklerim”. Yılbaşı gecesinden keyif almak için sofrada kendimizi yasaklı yiyeceklere sadece bakan biri olarak konumlandırmamalıyız. Ancak aşırı yersek de sağlık sorunlarının ve pişmanlığın geceyi mahvetme riski var. O nedenle yarın geceye özel hazırlanmış pilavlı hindiyi veya yılbaşı tatlısını yemek istiyorsak, diğer yiyeceklerin miktarını kısıtlayacağız.

Detoks çorbasını 2-3 kez içebilirsiniz

Yılın ilk gününde klasik bir kahvaltı yapmak yerine bedeni temizleyen ve canlandıran bir lezzetle güne başlamalıyız. İki-üç saat sonra detoks çorbasıyla vücudunuzu yılbaşı gecesinin toksinlerinden arındırabiliriz. Bu çorbayı gün içerisinde iki-üç kez yanında bol yeşil salatayla içebiliriz. Ödem atıcı çaydansa günde iki-üç fincan içerek geceden kalan şişkinliğimizi atabiliyoruz. “Ertesi gün” smoothiesini günde bir-iki kez ara öğün olarak tüketip yeni yılın ilk gününe hücrelerimizi yenileyerek girebiliriz. Yeni yılın ilk günü suyun arındırıcı gücünden yararlanmak da fayda sağlıyor. Mineral dengenizi sağlamak içinse yeni yılın ilk gününde bir bardak doğal maden suyu içmeyi unutmamalıyız.

Haberin Devamı

Ödem atıcı çay (2 fincanlık)

Malzemeler:
- Yarım ananasın kabuğu
- 2 adet çubuk tarçın
- 2 küp şeker büyüklüğünde taze zencefil
- Yarım kabuklu ve dilimlenmiş limon
- 1 tutam papatya çiçeği
* 2 su bardağı su
Hazırlanışı: Ananas kabuğunu, tarçını ve zencefili; 2 su bardağı suyla 5 dakika kaynattıktan sonra üzerine limonu ve papatya çiçeğini ekleyin. 3 dakika bekledikten sonra içebilirsiniz.

Yılın son günü ve ilk günü nasıl beslenmeliyiz
Bedeni temizleyen ve canlandıran tarif (1 kişilik)

Malzemeler:
- 3-4 dolu yemek kaşığı probiyotik yoğurt
- 2-3 yemek kaşığı glutensiz yulaf
- 125 gram taze yaban mersini
- 1 dilim taze ananas
- 1 tatlı kaşığı öğütülmemiş keten tohumu veya chia
- 1 tatlı kaşığı toz tarçın
- 1 çay kaşığı toz zencefil
- Yarım çay kaşığı toz zerdeçal
Hazırlanışı: Malzemeleri sırasıyla karıştırınız.

Haberin Devamı

Yılın son günü ve ilk günü nasıl beslenmeliyiz

“Ertesi gün” smoothiesi (2 bardak)

Malzemeler:
- Yarım demet ıspanak
- Yarım demet maydanoz
- 2-3 adet kereviz sapı
- Soyulmuş yarım limon
- 1 adet küçük turp
- 1 küçük pancar veya havuç
- Yarım avokado
Hazırlanışı: Malzemelerin tamamını blenderdan geçirerek smoothienizi hazırlayın.

Detoks çorbası

Malzemeler:
- 2 adet orta boy kabak
- 1 demet ıspanak
- 200 gram brokoli
- 1 demet maydanoz
- 2-3 adet renkli biber
- 2 adet orta boy domates
- 3-4 yemek kaşığı kabuklu pirinç
- 1 adet büyük boy soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 kahve fincanı kırmızı mercimek
- 1 yemek kaşığı ince rendelenmiş taze zencefil
- Zeytinyağı
Hazırlanışı: Tüm malzemeleri düdüklü tencereye koyduktan sonra üzerine beş su bardağı kaynar su ilave ediniz. 10 dakika geçtikten sonra çorbanız hazır hale gelmiş olacaktır. Çorbayı pişirdikten sonra üzerine iki yemek kaşığı zeytinyağı ekleyiniz.

Yılın son günü ve ilk günü nasıl beslenmeliyiz