Yazarlar Müebbed eğitim

Müebbed eğitim

30.08.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Müebbed eğitim

Müebbed eğitim

Şeref OĞUZ

Türkiye, bir hafta sürecek bir şenliğe hazırlanıyor. Bilişim'97 haftasının bu yıl özel bir önemi var. Eğitim sorunun ülke gündemini doldurduğu bir ortamda, bilgi sektörü, yarının dünyasına dair fırsatları tartışacak.
Eğitimde tüm dikkatler, niceliğe, 8 rakamına odaklanmış bulunuyor. Bence tüm sorunların anası olan eğitimi, yalnızca 5 yılın üzerine 3 yıl eklemekle çağdaş hale getirdiğini sananlar fena halde yanılıyor. Zira eğitimin temel sorunu, niceliksel değil, nitelikseldir. Ana problem, kalitededir.
Eğitimin ortaçağdan bu yana gösterdiği gelişime bakın. Bugünkü fark yalnızca renkli tebeşir ve fotokopi cihazıdır. Tüm dünya, eğitim kalitesinde paradigmalarını yeniden yaratıyor. Bilgi teknolojilerinin sağladığı imkanları eğimin emrine vererek, bilgi çağı insanını bugünden oluşturuyor.
Liderliğine soyunduğumuz D - 8'lerden bir örnek; Malezya Devlet Başkanı, bu yılki bütçeden ayırdığı 2.9 milyar dolarlık payla, kendi Silikon Vadisi'ni kuruyor. Bu kadarı bile Türkiye'nin ufkunu aşıyor. Daha da önemlisi, Malezya Devlet Başkanı, Silikon Vadisi'nin ihtiyaç duyduğu insanı yetiştirmesi için eğitim sektörüne 1.2 milyar dolar ayırıyor. Ezberciliği ortadan kaldırın, dünyayı anlayan, tanımlayan bir nesil yetiştirin diyor.
Şimdiki yapısıyla Türk eğitim sistemini düşünün. Değil 8 yıl, müebbed olsa ne yazar. Ya da midyenin midesini kitaptan okuyan çocuklara, aynı midyeyi, CD -ROM'lu bilgisayardan okutsanız çağdaş mı olursunuz? İngiliz sömürgesi iken Hindistan'da öğrencilere 130 sayfalık logaritma cetvellerini ezberletirlerdi. Hintli bir tıp öğrencisi Darvin'i 600 sayfalık kitaptan okurdu. Ve bu okuldan mezun olanlar, imparatorluğun başkenti Londra'da doktorluk yapamazdı. Zira eğitim sistemleri onlara, "Passe D'oriant - Doğu'da geçer" diploma verirdi.
Yüzünü Batı'ya çevirmiş Türkiye'nin eğitim sistemi Doğu'da kalmıştır. Doğu bile değişiyor. Malezya, Singapur, Pakistan, Hindistan hatta Çin.. Biz ise 5 yılı 8 yıla çıkararak, "asırlık sorunu 2 ayda çözdük" aymazlığındayız.
8 yıl zafer sarhoşlarını ben Bilişim'e davet ediyorum. İstanbul Lütfü Kırdar'a gelin. Bilgi teknolojilerinin eğitime sağladığı imkanları görün. Bilgisayarı okula sokarak çağdaşlaşılamayacağını idrak edin. Asıl sorunun öğrenciye sunulan içerikte ve sunum şeklinde olduğunu farkedin.
Öğretmenler, veliler ve siyasiler... Bilişim'97, eğitim sorununa çağdaş, etkin, kalıcı ve daha ucuz çözümlerin tartışılacağı mekan olacak. Lütfen ilgi duyun. En az 8 konferans, doğrudan eğitimle ilgili olacak. Midyeli kitaplara geçit verip Mars'lı kitapları yasaklayan Ortaçağ Talim Terbiyesi de gelsin.
Dünya, bir daha asla geri döndürülemeyecek tarzda dönüşüyor. Bilişim'97 Türkiye'nin dönüşen yüzünü ortaya koyacak. Haberiniz olsun!..


Yazara Email seref.oguz@milliyet.com.tr