Murat Şahin

Murat Şahin

msahiniletisim@gmail.com

Tüm Yazıları

“Yaşayan ve yaşanılacak şehir” sloganı ile son dönemde dünyanın her yerinden ilgi gören İzmir, sanayi alanında da öncülüğü kimseye bırakmıyor.
Türkiye’de Ege Bölgesi Sanayi Odası öncülüğünde planlı sanayileşme kavramını Türkiye’ye getiren ve 13 OSB ile yatırımcılara en iyi koşullarda hizmet sunan İzmir, yüksek teknolojiye dayalı katma değerli üretimde öncülük yapıyor.
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve üniversiteler bünyesindeki teknoloji parkları ile son dönemde atak yapan kent, bunun da meyvelerini toplamaya başladı.
İzmir’in birçok organize sanayi bölgesinde yüksek teknolojiye dayalı, katma değerli üretim yapan firma yer alırken, son dönemde bu konuda en büyük atılımı Bağyurdu Organize Sanayi Bölgesi (BAYOSB) yaptı.
Geçtiğimiz günlerde sohbet ettiğim BAYOSB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Telseren, bölgesi ile ilgili güzel haberler verdi.
Bölgede yer alan yatırımcıları sürekli olarak yüksek teknolojili yatırımlar yapma konusunda yüreklendirdiklerini anlatan Telseren, bunun da meyvelerini almaya başladıklarını belirtti.
Son olarak bölgede yer alan bir firmanın Ar-Ge, iki firmanın da tasarım belgesi aldığına işaret eden Telseren, “Ülkemiz ekonomisi cari açık veriyor. Bu açığın kapatılması için yüksek teknolojiye dayalı, daha fazla katma değeri olan ürünler üreterek, ihraç etmemiz gerekiyor. Geçtiğimiz günlerde bölge firmalarımızdan Birim Makina ve Japar Plastik ‘Tasarım Merkezi’ olarak, Aymas Makina ise ‘Ar-Ge Merkezi’ olarak Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından sertifika-landırıldı. Biz altyapı açısından tüm çalışmalarını tamamlamış, bunun dışında lojistik başta olmak üzere pek çok avantaja sahip bir bölgeyiz. Amacımız BAYOSB’nin yüksek teknolojili üretimin üssü olmasıdır. Dünyada Endüstri 4.0 uygulamalarının gündemde olduğu bir dönemde biz de bu hedefle hareket eden tüm yatırımcıları bölgemize bekliyoruz” diyor. Telseren’in ülkemiz sanayisinin geleceği ile ilgili görüşlerine katılmamak mümkün değil. BAYOSB’nin bu çabasını kutluyorum. Bu hedeflere ulaşmak için devlet belirli bir strateji oluşturmuş gözüküyor ancak bunun için öncelikle bu üretimleri yapacak beyinleri yetiştirecek eğitim stratejisinin de zaman geçirilmeden hayata geçirilmesi gerekiyor.
Aksi halde sanayicilerimizin bireysel çabaları ile Türkiye’nin Endüstri 4.0 uygulamaları ile yüksek teknolojiye dayanan katma değerli üretim hedefini sadece konuşuyor oluruz.

Haberin Devamı

Çok güzel hareketler

Haberin Devamı

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi, alanında birçok konuda güzel projelere imza atmış bir kurum.
Bunlardan en önemlisi de bölgede kurduğu, Türkiye’deki meslek lisesi algısını değiştiren ve en başarılı öğrencilerin tercihi olan Özel İAOSB Nedim Uysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi. Bu yılda yüzlerce başarılı öğrencinin başvuruda bulunduğu liseye 96 öğrenci kabul edilecek.
Elektrik-Elektronik, Endüstriyel Otomasyon ve Makine Teknolojileri bölümlerinde eğitim veren lisede, öğrencilerin ulaşım, gıda ve kırtasiye masrafları da bölge işadamlarının bağışlarıyla İAOSB Vakfı tarafından karşılanıyor.
Darısı diğer OSB’lerin de başına.
Bu lisenin kurulmasında öncelikle ilk bağışı yapan sanayici Nedim Uysal’a ve İAOSB Yönetimine teşekkür ediyorum.