Murat Şahin

Murat Şahin

msahiniletisim@gmail.com

Tüm Yazıları

Güneş, rüzgar, jeotermal... İzmir’in enerji zenginlikleri.

Son dönemde yenilenebilir enerjiye olan ilginin ve yatırımların artması ile kentimiz bu alanda da gözde olmaya başladı.

Zaman zaman çevre problemlerine neden olsalar da etrafımızı saran rüzgar türbinlerinin sayısı her geçen gün artıyor. Bu gelişmeler beraberinde yeni yeni oluşumları da getiriyor.

Bu oluşumlardan biri de, bir yıl önce Hüseyin Vatansever öncülüğünde kurulan (ENSİA) Enerji Sanayicileri ve İşadamları Derneği.

***

ENSİA, son bir yılda dernek özellikle yenilenebilir enerji alanında bölgemizin adının duyurulması noktasında önemli çalışmalar yaptı.

Haberin Devamı

Dernek Başkanı Vatansever, Siemens öncülüğünde alınan Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesinin ardından da bu yatırımlar için en iyi adres olarak İzmir’i gösterdi. Umarım son dönemde böyle büyük yatırımlara hasret kalan İzmir, bu yatırımların bir kısmını kazanabilir. İzmir’de yenilenebilir enerjide aktif çalışan bir kurum da İZSİAD.

Dernek bünyesinde kurulan Enerji Komisyonu’nun başkanlığını da Özkan Mucuk yapıyor.

İzmir Enternasyonal Fuarı’nda bu konuda stant açan Mucuk, özelikle kooperatifçilik modeliyle bu yatırımların daha cazip olduğunu her platformda gündeme getiriyor.

Mucuk, ayrıca İzmir’de bir ‘Yenilenebilir Enerji İhtisas Fuarı’nın düzenlenmesinin şart olduğuna dikkat çekiyor.

Yenilenebilir enerjide bu kadar zengin olan bir kente de böyle bir fuar yakışır. İzmir Kalkınma Ajansı’nın da (İZKA) bu alandaki çalışmalarını görmeden olmaz.

Daha önce bu alanda birçok projeye destek veren İZKA, İEF’de de çocuklara yenilenebilir enerjiyi tanıtmak için yaptığı atölye çalışmaları ile büyük ilgi gördü.

İzmir’in yenilenebilir enerjideki potansiyelini hepimizi biliyoruz.

Şimdi, yapılan tüm bu çalışmaları e birliği ile geleceğe taşıyarak, İzmir’e çevre ile uyumlu yeni yatırımları kazandırma zamanı .

Uysal’ın global vizyonu

Geçtiğimiz hafta Norm Cıvata Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Uysal ile bir araya geldik.

Küçük bir atölyede başlayan Norm Grubu’nun başarı yolculuğunu kendisinden bir kez daha dinleme fırsatım oldu.

Haberin Devamı

İzmir ve Salihli’de toplam 9 tesisinde ürettiği bağlantı elemanlarını Volkswagen Group, AUDI, Porsche, Tesla, Jaguar, Land Rover, Fiat, Renault başta olmak üzere otomotiv devlerine satan Norm Grup, globalleşme hedefleri çerçevesinde ilk olarak Doğu Avrupa’da tesis kurmayı hedefliyor.

Uysal, ana pazarları Avrupa olduğu için bu coğrafyaya en yakın olan Doğu Avrupa’da ilk yurtdışı üretim tesislerini kurmak istediklerini belirtti.

ABD’de de Tesla ile çalıştıklarını belirten Uysal, sürecin hızlı ilerlemesi ile bu ülkede de yatırım planları olduğunu açıkladı.

Kurumsallaşma konusunda da oldukça mesafe aldıklarını anlatan Uysal, holdingleşme çalışmalarının da sürdüğünü söyledi.

Eğitim ve sanat başta olmak üzere birçok alanda İzmir’e önemli katkıları olan Uysal’ı vizyonu ve çalışma azminden dolayı kutluyorum.