Mustafa Yılmaz

Mustafa Yılmaz

ege@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, aday olup olmama kararını seçime 6 ay kala açıklama sözünü tuttu. Geçen pazartesi günü yaptığı toplantıda ‘aday olmama’ kararını açıkladı.

Konunun siyasi boyutuyla ilgili çok şey söylendi ya da yazıldı. Söylenmeye ve yazılmaya da devam edilecek. Ama o toplantıda Kocaoğlu’nun söylediği, İzmir’in geleceği açısından çok önemli bazı sözlerin üzerinde hiç durulmadı.

Kocaoğlu, ciddi anlamda yoğunluk getiren ve yapılaşmaların önünü açan kararlara karşı sürekli dava açtıklarını belirtti, “2011 yılına kadar bu davaları kazanıyorduk. Ama sonrasında kaybetmeye başladık” diyerek İzmir’le ilgili kaygılarını dile getirdi.

Haberin Devamı

***

Peki Kocaoğlu’nu İzmir’in geleceği konusunda bu kadar kaygılandıran konular neler? İşte onlardan birkaçı:

Üç yıl önce İzmir ve Manisa için 1/100.000’lik planlar yapıldı. Bu planlarla İzmir’de büyük bölümü orman ve yeşil alan olan, tam 1400 hektar alan imara açıldı. Üstelik de imara açılan alanların önemli bölümü birinci derece SİT kapsamındaydı. Çeşme’de birinci derece doğal sit kapsamında olan 62 hektar, Alaçatı’da ise yeşil ve ağaçlandırılacak alanda kalan toplam 168 hektar alan imara açıldı.

Çeşme Musallah Mahallesi’nde ‘ağaçlandırılacak alan’, Reisdere Mahallesi’nde ‘kentsel ve bölgesel yeşil alan’, Ilıca Mahallesi’nde de ‘makilik fundalık alan’ olan 90 hektarlık bölgede yapılaşma izni verildi.

Çiğli’de Egekent Mahallesi’nin kuzeyinde ‘bölge parkı/büyük kentsel yeşil alan’ olarak belirlenen alana ‘kentsel gelişme alanı’ yapılarak inşaata olanak sağlandı. Karşıyaka-Doğançay rekreasyon alanının güneyindeki ‘doğal ve ağaçlık karakteri korunacak alan’ da betonlaşmaya açıldı.

Gaziemir’in merkezinin batısında, yaklaşık 200 hektar büyüklüğündeki ‘doğal ve ağaçlık karakteri korunacak alan’ yapılaşmaya açıldı. Menemen-Emiralem-Göktepe Mahallesi’nde ‘tarım alanı’ olarak belirlenmiş olan, aynı zamanda Gediz Nehri taşkın alanında da kalan bölgede yapılaşma izni verildi. Kemalpaşa Yukarı Kızılca’nın batısında 270 hektarlık ‘doğal ve ağaçlık karakteri korunacak alan’ yeni yapılaşmalara açıldı. Yine, Kemalpaşa’nın merkezinin kuzeyindeki 90 hektarlık alana da imar izni verildi.

Haberin Devamı

***

Bu kadar da değil... Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’nin batısındaki ‘orman alanı’ ve ‘doğal ve ağaçlık karakteri korunacak alan’ da yapılaşmaya açıldı.

Selçuk’ta, merkez yerleşim alanındaki kentsel gelişme alanı lekesi, doğu yönünde yaklaşık 160 hektar genişletildi. Yani, Selçuk’ta 160 hektar ‘tarım alanı’na imar verildi. Güzelbahçe-Çelebi Mahallesi’nde bulunan konut yerleşiminin kuzeyi ile otoyol arasında kalan, 1981’de İmar ve İskân Bakanlığı’nca onaylanan, 1/5000 ve 1/1000 ölçekli planlarda ‘korunacak tarım alanı’ olarak belirlenmiş ve bugüne kadar tarımsal yapısını ve ağaç dokusunu korumuş, kentsel sınırlayıcı yeşil kuşak görevini üstlenen alan da yapılaşmaya açıldı.

Urla İçmeler’de de tarım alanlarının imarı ‘kentsel gelişim alanı’yla değiştirilerek yapılaşmanın önü açıldı. Dahası da var. İzmir 1 ve 3 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulları, kent genelinde pek çok değişik yerde sit derecelerini değiştirme kararı aldı. Bu kararla, binlerce hektar orman alanında yapılaşmanın önü açıldı. Bütün bunlar yetmezmiş gibi, geçen aylarda Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın başka bir kararı daha çıktı. Özel orman alanlarında 4 metrekare daha yapılaşma izni verildi. Orman alanlarında yüzde 6’lık yapılaşma izni zaten vardı. Şimdi, bu ilave 4 metrekare izinle yapılaşma izni biraz daha artırıldı. İzmir’in 500 bin hektar orman alanını bu imarlar önemli ölçüde etkileyecek. Binlerce metrekare orman alanı daha tek bir kararla gidecek.

Haberin Devamı

***

SİT değişiklikleri, maden ocakları izinleri ve bölgesel planlama gibi yöntemlerle alınan bu tür kararlar, nedense hep ormanların, yeşil alanların ya da yapılaşma yasağı olan bölgelerin aleyhine oluyor. İzmir’de kimin belediye başkanı olacağı kadar, bu konular da önemli değil mi? Ama, Aziz Kocaoğlu’nun bu uyarıları ne yazık ki hiç gündeme gelmedi.