Mustafa Yılmaz

Mustafa Yılmaz

ege@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

İzmir’de kent içi trafiği büyük ölçüde rahatlatacağı iddiası ile yapımına başlanan Konak Tüneli’nin “davalık” olduğunu geçen hafta pazartesi günkü yazımda sizlere duyurmuştum.
Kaçak olarak başlayan tünelin yasal hale gelmesi için meslek odalarının tüm bilimsel itirazlarına rağmen İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin gerekli kararı aldığını aktarmıştım.
Kabul edilen planların askıya da çıkarıldığını ve en az bir ay askıda kaldıktan sonra itiraz gelmezse kesinleşeceğini hatırlatmış, Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Zeki Yıldırım’ın askıya çıkan planlara itiraz edeceklerini açıkladığını da belirtmiştim.
Söz konusu tünelin planlama aşamalarının henüz tamamlanmadığını, bu yüzden de bugün itibariyle hala kaçak olduğunu vurgulamıştım.
Bakanlar Kurulu’nun belki de tarihinde ilk defa yasal planlama süreçleri tamamlanmayan bir yer için “acele kamulaştırma yapılması” kararı aldığını ifade etmiştim.

Yazının yayınlanmasından sonra Karayolları Genel Müdürü, M. Cahit Turhan aradı. Öncelikle yazdıklarımda yanlış bir bilgi olmadığını, tamamının doğru olduğunu belirterek teşekkür etti.
Konak Tüneli’nin İzmir trafiğini büyük ölçüde rahatlatacağını belirterek önemli bilgiler verdi:
“Tünelin inşaat aşaması önemli bir noktaya geldi. Özellikle Konak tarafından yapılacak kazı işlemleri işimizi daha da kolaylaştıracak.
Bakanlar Kurulu’nun bu amaçla, tünelin çıkış noktası olan Konak Bahribaba Parkı civarı için aldığı ‘acele kamulaştırma’ kararı çok önemli.
Bu aşamada yaklaşık 20-30 milyon liralık bir kamulaştırma yapılacağını tahmin ediyoruz.
Kamulaştırma konusunda ciddi bir hukuksal sorun yaşamazsak Konak Tüneli’ni iki yıldan daha az bir sürede hizmete açmayı planlıyoruz.”

Karayolları Genel Müdürü Turhan’ın verdiği bir bilgi ise özellikle ilgimi çekti. Konak Tüneli’nin apar topar birdenbire başlamadığını, öncesinde konuşulup tartışıldığını belirterek şöyle konuştu:
“Özellikle İzmir’in yerel yöneticileri ile konuyu işe başlamadan önce konuştuk. Onların da onayını aldık.
Hatta onlar da bu projeyi bizim kadar istedi. İzmir’de bir açılış öncesi Ulaştırma Bakanımız Binali Yıldırım ile birlikte Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na konuyu ilettik.
Konudan hem haberi vardı. Hem de kentin trafiğini çözme konusunda ciddi katkısı olacağını söyledi.
Hatta orada tünelin yapımı konusunda sözlü olarak anlaşmaya vardığımızı bile söyleyebilirim.
Yani hem kentin yerel yöneticileri hem de biz bu tünelin İzmir’in kent içi trafiğini çözme konusunda ciddi yararı olacağını düşünüyoruz.”

Hem genel hem de yerel yöneticiler Konak Tüneli’nin yararına inanıyor ama bilimsel meslek odaları öyle söylemiyor.
Kimse kusura bakmasın ama ben de bilimin dediğine inanıyorum.