Mustafa Yılmaz

Mustafa Yılmaz

ege@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İlköğretim ve liselerdeki öğrenci sayımız Yunanistan’ın nüfusundan fazla.

Yaklaşık 18 milyon öğrenci, örgün eğitim içinde yer alıyor. Onlara ne kalitede bir eğitim sunduğumuz tartışılır.

Çocukların eğitim durumlarını ölçen ve uluslararası düzeyde yapılan PİSA testlerine göre, Türkiye 72 ülke arasında ancak 50. sırada yer alabiliyor.

Türkiye’de eğitim sistemi sürekli değişiyor. Ama kalite istenen düzeyde yükselmiyor.

10 yıl önce tüm liselerin sadece tabelaları değiştirilerek anadolu lisesi yapıldı. Ama tabii ki tabelayla sorun çözülmediği için verilen eğitim aynı kaldı.

Haberin Devamı

***

Bu yıl eğitim konusunda önemli bir değişiklik daha oldu. Sadece 4 yıl önce getirilen TEOG sistemi değiştirildi.

Liselere geçişte, sınava girme zorunluluğu kaldırıldı. Adrese bağlı lise belirleme sistemine geçildi.

Ama bazı okullar bunun dışında bırakıldı. Milli Eğitim Bakanı’nın deyimiyle ‘kaliteli okullar’ için Liseye Geçiş Sınavı yine yapılmaya devam edilecek.

***

TEOG sisteminde her yıl Kasım ve Nisan aylarında iki sınav yapılırken yeni sistemde Haziran ayı içinde tek sınav yapılacak.

İşte bu yeni durum, özel okulların işine yaradı. Geçen yıla kadar neredeyse tüm özel okullar devletin yaptığı sınavı esas alıp ona göre öğrenci alırken bu yıl sınav tarihi çok geç olduğu için kendi sınavlarını yapıyor.

Şubat ayında başlayan bu sınavlar, Mart sonunda tamamlandı. Özel okullar, velilere en geç Nisan ayı içinde kesin kayıt yaptırma zorunluluğu getiriyor.

İşin en tuhaf yönü ise, özel okulların, velileri bu konuda sözleşme imzalamaya zorlaması.

Ne kadar yasal olduğu tartışılan bu sözleşmelerde özel okullara kayıt yaptırdığınız anda bir daha devlet lisesine gidemeyeceğiniz belirtiliyor.

***

Ne yazık ki dahası da var. Bazı özel okullar, dağıttıkları broşürde şu ifadelere yer veriyor:

“Önemle hatırlatmak isteriz ki; Milli Eğitim Bakanlığı gerek basın yoluyla yaptığı, gerekse de Özel Okullar Birliği yönetimi ile yapmış olduğu toplantılardaki açıklamalarında kendi sınavını yapan özel okulların sınavlarına girerek bu okullara kayıt yaptıran öğrencilerin, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yapacağı merkezi sınavla öğrenci alacak özel veya resmi tüm liseler için tercih ve kayıt hakları olmayacağını beyan etmiştir. Velilerimizin okulumuza kayıt yaptırırken bunu da göz önüne almalarını dileriz.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı, Özel Okullar Birliği ile toplantı yapmış. Özel okullara kayıt yaptıran öğrencilerin devlet liselerinde tercih yapamayacağını açıklamış.

Bu durumda devlet liseleri için sınav Haziran’da yapılacağından, bu tarihten önce özel okullara mecburen kayıt yaptıran tüm öğrenciler devlet liselerine girme hakkını kaybedecek.

***

Bu konuyu Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerine sordum. Ne yazık ki onlar da durumun nasıl olacağını net olarak bilmiyor.

Sistem çok yeni olduğu için 2 ay sonra yapılacak olan Devlet Liseleri Sınavı’nın yönetmeliği henüz yayımlanmamış.

O yüzden pek çok konuda henüz netleşen bir durum yok.

Yani Haziran ayındaki sınavda çocuğunun istediği liseyi kazanıp kazanmayacağını bilemeyen veliler, çaresiz özel okullara kayıt yaptıracak.

Haberin Devamı

Kayıt yaptırırken de çocuğunu, kazansa bile devlet lisesine göndermeyeceği yönünde sözleşme imzalamaya devam edecek.