Nagehan Alçı

Nagehan Alçı

nagehan.alci@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Dünyayı kuş bakışı izleyerek bir uçtan bir uca kat ettik ve pazartesi akşam üzeri ABD’nin başkenti Washington DC’ye vardık. Yorgunluk büyük, öte yandan, bu ziyaretin önemi ve heyecanı hepimizi dipdiri ayakta tutuyor.
ABD başkanlarıyla görüşmeler hep önemli olmuştur ama bu seferkinin ayrı bir ehemmiyetinin olduğu açık. Ortadoğu kaynıyor, yanı başımızdaki harita yeniden şekilleniyor. Yalnızca Ortadoğu değil ABD’nin içi de kaynıyor.
Sıra dışı ve çok tartışmalı bir başkan Trump. ABD siyasetini iyi bilenler devlet ile başkanın arasının hiç bu kadar açılmadığını söylüyorlar. Dolayısıyla, ABD YPG’ye silah yardımı yapacağını ilan etti ancak Trump bu kararın neresinde?
Görüşmenin iki ana ekseni var. İlki ve tabii ki en büyüğü YPG ve Suriye. Açıklamalara bakacak olursak Trump Türkiye gibi bir müttefiki elbette kaybetmek istemiyor.
YPG politikasından 180 derece dönmesi beklenmiyordu zaten ancak Türkiye’ye yönelik tehdit oluşmaması konusunda garanti vereceği, silahların PKK’nın eline geçmemesi için bir envanter tutmak, Rakka operasyonu bittikten sonra o envantere göre toplamak ve bunu Ankara ile paylaşmak gibi öneriler getirebileceği konuşuluyordu. Nitekim iki liderin toplantıdan sonra yaptıkları açıklamalar ABD’nin YPG konusunda temel bir politika değişikliğine gitmek niyetinde olmadığı ancak Türkiye’ye yönelik herhangi bir tehdite karşı da garanti verdiğini gösteriyor.
İkinci başlık ise Fethullah Gülen ve Gülenistlere yönelik tutum. Orada değişimin daha fazla olması beklentisi vardı.. Washington’da kimse bugün yarın Fethullah Gülen’ in iade edileceğini beklemiyor. Trump zaten tartışmalı bir figür, yargı kararını beklemeden böyle bir şey yapıp yeni bir tartışma açmaz. Ancak iyi niyetini gösteren adım atmış olabilir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı açıklama ABD’nin Türkiye’ye yönelik farklı terör örgütlerinden kaynaklanan tehdite karşı hassasiyeti üzerinde duruyordu. Şu sıralar ABD’nin bir numaralı konusu FBI direktörünün kim olacağı. Trump adayları gözden geçiriyor. İsmi geçenler arasında Teksas Senatörü John Cornyn de var. Cornyn Trump’a çok yakın bir isim. Şayet o gelirse FBI Gülen ’e yönelik evinde gözaltı gibi bir karar çıkarabilir. ABD’nin bu konudaki iyi niyetini gösterebilir. Dolayısıyla görüşmede Trump, YPG başlığını FETÖ konusunda atacağı adımlar ve göstereceği hassasiyetle dengelemiş olabilir.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye’nin bölgede ve başta Suriye’de oynayabileceği rolü anlattı ve Trump’ı PKK ve YPG gibi bir terör örgütüyle yan yana gelmenin ABD açısından vahametine ikna etmeye çalıştı.. Trump ise Türkiye’ye güvenlik garantisi vererek Suriye’de bir sonuca gitmenin bölge açısından önemini vurguladı.
Kısacası Türkiye bir süredir batıdan uzaklaşmakla ABD ile ters düşmekle itham ediliyordu. Bu görüşme böyle bir “eksen değişikliğinin” söz konusu olmadığını Türkiye’nin ABD ile müttefiklik ilişkisine ve NATO’nun önemli bir parçası olmaya özel bir önem vermeye devam ettiğini gösteriyor.
ABD ise Türkiye’nin bölgedeki ağırlığı ve rolünün orta doğunun geleceği açısından kaybedilmeyecek kadar büyük olduğunu ısrarla vurgulamak istiyor.