Nazlı Mengi

Nazlı Mengi

nazli.mengi@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Sahipsiz, korunmaya, sevilmeye, bir lokma mamaya muhtaç sokak hayvanları, her yerdeler... Sayılarının giderek artma sebebi, aldıkları ödeneklere rağmen kısırlaştırma görevini yerine getirmeyen (Tabii ki sorumluluğunun bilincinde olan hayvan dostu belediyelerden bahsetmiyorum ama sayıları ne yazık ki az!) belediyelerden başka bir şey değil. Her belediye üzerine düşeni yapsaydı, bu dünyanın sadece bize değil hayvanlara da ait olduğunun bilincindeki vicdan sahibi insanlar, sokak hayvanları için çırpınmak zorunda kalmazdı. Geçtiğimiz pazar Kadıköy’de ‘Hayvanları Koruma Kanunu’yla ilgili yasa taslağına tepki olarak ‘Hayvan Hakları Büyük İstanbul Buluşması’ düzenlendi. 350’ye yakın STK ile oluşturulan ‘Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu’, hazırlanan taslağın sokak hayvanlarının sürgünü, esareti ve ölümüne sebep olacağı endişesiyle yasayı önlemeye çalışıyor. Hayvan hakları savunucularının tek isteği, STK’larla birlikte -herkesten gizli değil şeffaf olarak- hazırlanacak çağdaş bir ‘Hayvan Hakları Yasası’ ve tabii ki görevini yerine getirmeyen, hayvan katliamı yapan belediyelerin cezalandırılması...

Haberin Devamı

Keyfe keder değil, insanlık görevi!

Sokak canlarını, çoğumuzun gidip bakmaya bile yüreğinin dayanmadığı, hayvanların dayanılmaz şartlarda üst üste yaşamaya çalıştığı, taşlarda yattığı barınaklara hapsetme fikri, asla bir çözüm olamaz. Sahipsiz hayvanları denetimli bir şekilde kısırlaştırmak, beslenme noktaları oluşturmak ve onların yaşam hakkına saygı göstermek zor değil, yeter ki niyet iyi olsun. Derdini anlatamayan, insanların yardımına muhtaç olan her cana sahip çıkmak keyfi bir durum değil insanlık görevidir. Belediyelerin ellerindeki imkanlarla yapması gerekenleri, bireysel olarak yapmaya çalışan bir sürü insan var. Twitter’da, kedi-köpek bülteninde gördüm. İş insanı Nazif Hekim, İstanbul Pendik’teki fabrikasında sokak hayvanları için aşevi açmış. Dev kazanlarda pişen yemekler üç senedir her gün bir çok bölgeye dağıtılıyor. Nazif Bey’in sözlerinin üzerine diyecek söz yok: “Vereceksiniz onların hakkını, kedi ve köpekler çöp kenarında ekmek aramaya mecbur değil, bunun bedelini ağır ödeyeceksiniz!”

BARINAK HAPSİ ÇÖZÜM OLAMAZ

Soğuklar başladı...

Evimizin çevresinde ve belirli noktalarda beslediğimiz, kış için yuvalar hazırladığımız sokak hayvanlarının haricinde, sokakta karşımıza çıkan hayvanlar için de yanımızda mama taşıyoruz annemle. Biraz yemek ve sevgi verdiğinizde bir teşekkür bakışları var ki dünyaya bedel. Soğuklar başladı, çevrenizdeki sahipsiz canları görmezden gelmeyin lütfen. Herkes imkanı dahilinde bir şeyler yapabilir.