Nazlı Mengi

Nazlı Mengi

nazli.mengi@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Kendimi bildim bileli, uzaktan hayranlıkla izlediğim Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı’na, daha 10 gün önce yazın yapılacak bir davetin ön görüşmesi için gittim. Rüya gibi düğünler ve davetler düzenleniyordu orada, biliyorsunuz. Bahçesinde gezinirken, her bir köşesinde ayrı heyecanlandım, 200 yıllık tarihin içinde dolaşmak insana binbir duygu yaşatıyor. O kadar etkilendim ki, hipnotize olmuş halde ayrıldım oradan... Çevremdekilere anlatmaya doyamıyordum. Sonra ne oldu? Dev bir yük gemisi yalıyı paramparça edip, koskoca tarihi yok ediverdi! 200 yılın küçücük bir anda yok olması! İnanmak istemiyorum hâlâ! Boğaz’ın simgelerinden olan böyle kıymetli ve yeri doldurulmaz bir tarihi eserin yıkılmasına kaza denemez, telafi edilmesi mümkün olmayan korkunç bir ihmal bu!

Haberin Devamı

Salih Efendi’nin dördüncü kuşak torunu Aslı Zeynep Ertürer, “Birinci sınıf tarihi eser olan yalının içindeki eşyalar da 200 yıllıktı. Milli servettiler. Kıymetli birçok şey yok oldu” dedi. Hekimbaşı Salih Efendi’nin hâlâ muhafaza edilen odası ve çok sayıdaki kişisel eşyası da perişan halde. Bizler de ancak içimiz yanarak bakıyoruz bu akıl almaz olaya... Canla başla korunması gereken kültürel değerlerimiz kimi dönüşüm niyetine, kimi de kabul edilemez kazalarla bir bir gidiyor elimizden.

Kaza değil, tarihimizin katliamı

Yaptırımı olmayacak mı acaba?

Şimdi bu yalı tekrar yapılsa kaç yazar? Orijinal haliyle muhafaza edilen tüm özelliklerini kaybetti artık. Restore edildiğinde, aynı ruhu taşıyor olmayacak. Kılavuz kaptanı dinlemeyen inatçı bir gemi kaptanı, tarihimizi aldı ve gitti. Bunun bir yaptırımı olmayacak mı acaba? Bir milletin elinden koskoca bir değerini alıp gitmek bu kadar kolay mı? Böyle bir rezalet, bizim memleketten başka hiçbir yerde yaşanmaz maalesef ve bunu biliyor olmak daha da üzücü!

Kaza değil, tarihimizin katliamı

Bahar Korçan’ın masal dünyası...

“Ben Bahar, yazarım, çizerim ve anlatırım. Ve ne olursa olsun severim. İşim, sevgi... 25 yıllık serüvenin ardından, yine yeni ve yeniden Nişantaşı’nda tüm bu hikayeleri paylaşmak için...” diye anlatıyor modacı yeni mekanını... Bahar Korçan Stories’de ünlü tasarımcının kapsül koleksiyonlarının yanı sıra teknolojiden dekorasyona, modadan sanata kadar birçok alanda, seçkin markaların ürünleri ve eserleri bir arada sunuluyor.

Haberin Devamı

Burası sadece bir alışveriş noktası değil, pek çok kültür-sanat, tasarım, moda buluşmasına, atölyelere ve özel etkinliklere ev sahipliği yapacak. Korçan, anlatmak istediği hikayelerini yeni mekanında sunuyor. ‘Stories’de başarılı tasarımcının masal dünyasına şahit olacağız. Sıra dışı konseptiyle buraya bayıldım. Nişantaşı’na yolu düşenler mutlaka görmeli.