Nazlı Mengi

Nazlı Mengi

nazli.mengi@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Kışın kalın kıyafetlerin, bol kazakların altında olmanın rahatlığıyla patlayana kadar yemek, kasvetli havaların verdiği tatsızlığı bastırmak için karbonhidrata, şekere abanmak, spor yapmaya derman bulamamak ve neticesinde kilo alıp yağ bağlamak! Tanıdık geliyor mu?! Havalar da o kadar hain ki, daha şöyle bir silkelenemeden bir anda ısınıverdi! Ve maalesef kışın yediğimiz hurmalar, şimdi moralimizi hırpalar!

Yaza az bir zaman kaldığı için çılgınca spor ve sağlıklı beslenme ikilisine koştum. Malum hızlı kilo vermek için en etkili yöntemlerden biri karbonhidratı azaltıp, şekeri kesip, protein ve sebze ağırlıklı beslenmek. Spor yapma zorunluluğunu söylememe gerek yok sanırım! Profesör Canan Karatay’ın ‘Karatay Diyeti’ kitabına sardım bu aralar. Karatay Hoca’nın dediği gibi öğünler arasında 4-5 saat boyunca ağzıma lokma koymuyorum, ara öğünleri kaldırdım.

Haberin Devamı

Kilolarla vedalaşma vakti

Leptin hormonu mucize gibi!

Depoda birikmiş vücut yağlarını enerji olarak kullanan, yani bizi o yağlardan kurtaran canımız hormonumuz ‘Leptin’in salgılanması için böyle yapmak gerektiğini yazmış. Sık sık bir şeyler yediğimizde artan enerjimiz, yağların yanması için değil depolanması için kullanılıyor. Bu arada akşam yemeğinden sonraki saatlerde ağzımıza koyduğumuz ufacık bir lokma dahi, leptin hormonunun salgılanmasına yani kilo vermemize engel oluyormuş, bilginize!

Herbalife Beslenme Danışma Kurulu üyesi Dr. İsmet Tamer’in kilo kontrolü tavsiyelerine de baktım. “Öğün atlamak, özellikle de günün en önemli öğünü olan kahvaltıyı yapmamak metabolizmanın yavaşlayarak her bir kaloriyi çok daha dikkatli harcamasına yol açar ve kilo vermek güçleşir. Yapılan araştırmalar, kahvaltı etmemenin gece geç saatte yemek yeme alışkanlığından bile daha zararlı olduğunu, hatta kilo vermeyi daha da zorlaştırdığını gösterdi” diyor.

Poğaça, ayda 5 bin kalori!

Tamer, “Kahvaltıda simit ve poğaça gibi yağlı karbonhidrat ağırlıklı atıştırmalıklar yerine peynir, süt ve yumurta gibi protein ağırlıklı besinlere yer vermek uygundur. Yediğiniz ortalama büyüklükte her bir poğaça, yaklaşık 200 kaloridir. Her gün bir poğaça yediğinizde, ayda fazladan yaklaşık 5 bin kalori alacağınızı, bunun size bir yılın sonunda 7-8 kilo yağ dokusu olarak geri döneceğini unutmayın!” uyarısında bulunuyor. Allah’ım lezzetli şeyler neden hep zararlı? Bir uzman veya antrenör de çıkıp; “Kilo vermek için beyaz ekmeğin üzerine Nutella sürüp yemen lazım, bolca makarna, mantı, pizza ve hamburger yersen, üzerine de çok sevdiğin Frigo dondurma ile trileçeyle cila yaparsan hızla forma girersin Nazlı’cığım” dese mesela, hayat ne kadar güzel olurdu düşünsenize!