Nazlı Mengi

Nazlı Mengi

nazli.mengi@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Kasvetli ve soğuk havanın çoğumuzu isteksiz, keyifsiz, halsiz ve hatta tükenmiş hissettirdiği şu hiç sevmediğim kış aylarında; depresyona yakalanmamak için uzman önerilerini kaç zamandır paylaşmak istiyordum. “Neden erteledin?” derseniz; uyguladığım sağlıklı beslenme ve spor programıyla enerjim, mutluluk seviyem o kadar yüksekti ki; “Bu konulara hiç bulaşmayayım” diyordum! Ama kışın sevimsizliğine bir de Kanlı Ay Tutulması eklenince, ki gökyüzündeki olayların psikolojimizde büyük etkisi olduğuna inanıyorum, bende her şey tepetaklak oldu!
İştahım aniden açıldı (misal yediğim bal, kaymak dozunun yüksekliğinden alerji oldum, sırtım kırmızı noktacıklarla kabardı!), sürekli uyumak ister hale geldim, bu durum uzayınca keyfim kaçtı, enerjim düştü ve spora da mecalim kalmadı! Psikolog Sena Sivri; “Kışın azalan güneş ışınları, mutluluk hormonu olan serotonin salgılamasının azalmasına, beynin kimyasının değişmesine ve depresyona sebep olabilir” diyor. Önlem ve önerileri ise şöyle...
Yatağa telefon götürmeyin: Uykudan önce telefonla meşgul olmak, uyku kalitesini bozuyor ve yorgun uyanmaya neden oluyor. Ayrıca yatak odasının çok sıcak olmaması, ışıktan ve dış seslerden korunaklı olması gerekiyor.
Gün ışığından faydalanın: Kapalı mekanlara hapsolmayın. Özellikle sabah-öğle arası açık havada geçireceğiniz
20-30 dakika, serotonin salınımını artırıyor.
Spor yapın: Haftada en az üç gün,
30 dakika tempolu yürüyüş, sağlığa faydalarının yanında kendinizi daha iyi ve mutlu hissetmenizi sağlar.
Sevdiklerinize zaman ayırın: Kışın kasveti, insanların içine kapanıp sosyal çevresinden uzaklaşmasına, arkadaşlarını ve ailesini ihmal etmesine neden olabiliyor. Oysa sevdiklerinizle sıkı ilişkiler içinde olmanız, ruhunuzu besler ve depresyona karşı size destek olur.
Hamur işi ve tatlıdan uzak durun: Sağlıklı beslenmeye özen gösterin. Serotonin hormonunun düşmesiyle gelen hamur ve tatlı isteğinin önüne geçmezseniz, size o anda iyi gelen besinler kilo alımına yol açarak daha da mutsuz olmanıza yol açabiliyor. (İşte son günlerde beni vuran sebep belli oldu!)

Kış depresyonunu alt etme rehberi
Zihninizi boşaltın: Yeni ilgi alanları ve hobiler edinin. İş, ev, okul ve çocuk sorumlulukları arasında kendinize zaman ayırın, zihninizi boşaltmanıza yardımcı olacak aktivitelerle uğraşın.
Sevmediğiniz işleri önce yapın: İsteksiz olduğumuz işleri ertelemek, üzerimizde daha büyük bir baskıya yol açıyor. Ertelediğiniz işleri bir an önce yapıp, aklınızdan atın.
Solunum egzersizi yapın: Yoga, meditasyon, solunum egzersizleri gibi teknikler, rahatlama ve sakinleşme sağlayarak duygu durumuna faydalı oluyor.
Yaz aylarına ve güneşli havalara olan özlemin giderek arttığı şu günlerde, depresyona pabuç bırakacak değiliz dostlar! Bir şeyler yapmak için isteğimizin hep önden gelmesi gerekmiyor, bazen önce harekete geçmek için kendimizi zorlarız ve keyfimiz sonradan gelir...