Nazlı Mengi

Nazlı Mengi

nazli.mengi@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Birkaç hafta önceki Büyükada gezimde, hayvanseverleri de geçtim, vicdan sahibi olan herkesin uzun zamandır süren ‘Faytona binme atlar ölüyor’ isyanına karşılık; hâlâ güle oynaya fayton turu yapanları görünce öfkeden deliye döndüm. Fayton zulmüne çanak tutmak yerine, bisiklet kiralamak ya da yürümek ne kadar zor olabilir ya?

Bu memlekette genel olarak tüm yük hayvanlarının çektiği zulüm, insanın içini parçalıyor. Dövülerek, kırbaçlanarak, dinlenmeden ve nefes alamadan insanlara verdikleri hizmete rağmen de bacakları kırıldı mı öldürülüyor veya yorgunluktan düşüp ölüveriyorlar. Canlarının hiç kıymeti yokmuşcasına!

Haberin Devamı

Hayatını hayvanları kurtarmaya adayan ve yıllardır birçok önemli dernekte yöneticilik yapan Okan Oflaz, yük hayvanları konusunda içimize su serpecek yepyeni bir dernek kurdu: Yük Hayvanlarını Koruma ve Kurtarma Derneği (WARF). Oflaz, derneğin kuruluş hikayesini ve amacını şöyle anlatıyor: “Sekiz yıl önce ‘Yük hayvanları Türkiye’de hiç kimse tarafından sevilmemişler’ diyerek yola çıktım. Ülkemizde, insan zulmüne en çok uğrayanların başını çekiyorlar. Oysa ki, insana en yakın ve sadık canlılar olarak bilinirler. Kimse onlar için kılını kıpırdatmadı, kimi zaman ne yapacaklarını bilemedi insanlar, kimi zaman da umursamadılar. Neticede yıllarca görmezden gelindiler.

Zulüm gören yük hayvanları yalnız değil

İlk ve tek dernek oldu

İnsanlara, ‘Atın, eşeğin, ayağı kırıldı mı düzelir, öldürmeyin’ demekle geçti yıllarım... Onlarca atı ve eşeği Türkiye’nin dört bir yanından toplayıp, kırık bacaklarının tedavilerini yaptırdım, hiç kullanılmayacakları yuvalarına uğurladım. Ve insanlar bir nebze de olsa, öldürmemeyi öğrendi, öldürmek yerine bizlere ulaştılar. Maddi-manevi tüm benliğimle onlar için savaşırken, bir sürü üzüntü, sevinç ve hayal kırıklığı yaşadım.

Bu çabanın sonunda şimdilerde gördüğüm tek şey daha çok farkına varıldıkları, umursandıkları ve onlar için daha güzel yarınlara doğru gitmekte olduğumuz. Bir hayalim vardı, yük hayvanları için çok daha fazla şey yapabilmek ve bu yolda tüm can yoldaşlarımı aynı çatı altına toplamak... Ülkenin ilk ve tek yük hayvanları derneği olan WARF’ı kurdum. Bu dernek aslında benim değil, sahipsiz ve korunmaya muhtaç hayvanlar için oradan oraya hep birlikte koşturacağımız, sizlerin derneği. O gariban hayvanlar için var olan daha büyük hayallerimin başlangıcıdır WARF...”

Haberin Devamı

Zulüm gören yük hayvanları yalnız değil

Hayvanların yaşadıkları eziyeti üzülerek izlemenin onlara bir faydası yok! Ama Okan Oflaz gibi koca yürekli bir hayvan aktivistinin açtığı bu yeni yolda onun peşine takılarak, bizler de bir şeyler yapabiliriz. Derneğin sosyal medya adresi @info_warf, üye olabilir, destek verebilirsiniz...