Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

1994 yapımı komedinin devam filmi orijinal kadroyla 20 yılın ardından karşımızda. Başroldeki Jim Carrey ve Jeff Daniels formdalar

İki yakın arkadaş Lloyd ve Harry’nin şapşallıklarını konu alan 1994 tarihli Farrelly kardeşler filmi “Salak ile Avanak” zamanla Hollywood’un en sevilen komedilerinden birine dönüştü. Başrollerdeki Jim Carrey ve Jeff Daniels’ın da fiziksel komedi başarısıyla da popülerleşen ve Türkiye televizyonlarının da en sık yayınladığı komedilerden olan “Salak ile Avanak”, arada orijinal kadrodan kimsenin yer almadığı “Salak ile Avanak 2 - Harry ve Lloyd Buluşursa” ile geri dönse de bu resmi bir devam filmi değildi. Şimdi yönetmen Farrelly’ler, Carrey ve Daniels’ın bir arada yer aldığı “Salak ile Avanak Geri Dönüyor / Dumb and Dumber To” ile kelimenin tam anlamıyla bir devam filmine sahibiz.
Hikaye, ilk filmden 20 yıl sonrasında başlıyor. Şaka olsun diye 20 yıldır hareket etmeyen Lloyd’u Harry her hafta ziyaret eder. Llody sonunda şakasını itiraf edince ikili yeniden bir araya gelir. Böbrek hastası olan ve organ nakline ihtiyaç duyan Harry, bir kızı olduğunu öğrenir ve onu organ bağışında kullanma düşüncesiyle ikili evlatlık verilen bu kızın peşine düşerler.

Uyumları bildiğimiz gibi
Siyaseten doğrucu mizaha hiç yüz vermeyen Farrelly’ler bir kez daha zincirinden boşalmış esprilerini, Carrey ve Daniels’ın komedi yeteneklerine teslim ediyorlar. İki aktörün uyumları hatırladığımız ve bildiğimiz gibi. Özellikle Carrey, fiziksel komedideki sınır tanımazlığını belli bir aradan sonra bir kez daha gösteriyor. Ama garip bir yol hikayesi olarak ilerleyen filmin, çoğu devam filmi gibi ilkinin yakınından geçebildiğini söylemek mümkün değil. Yine de nostalji, iki aktör ve geçen yılların hatırına izlenebilecek bir ahmaklıklar komedisi izleyicilerini karşılıyor.

Haberin Devamı

“Salak ile Avanak Geri Dönüyor / Dumb and Dumber To”
Yön.: Bobby Farrelly, Peter Farrelly
Oyn.: Jim Carrey (Lloyd Christmas), Jeff Daniels (Harry Dunne), Rob Riggle (Travis / Lippincott), Laurie Holden (Adele), Rachel Melvin (Penny) Sen.: Sean Anders, Mike Cerrone, Bobby Farrelly, Peter Farrelly, John Morris, Bennett Yellin
Gör.: Matthew F. Leonetti
Müz.: Empire of the Sun

Haberin Devamı

Televizyon filmi havasını atamasa da...

Amerikalı ünlü polisiye yazar Lawrence Block’ın alkol bağımlılığıyla mücadele eden şöhret sahibi dedektifi Matthew Scudder, konu beyazperde olunca Sherlock Holmes veya Philip Marlowe kadar şanslı değil. 1986’da
“8 Million Ways to Die”da Jeff Bridges tarafından canlandırılan Scudder, bu hafta gösterime giren “Kanunun Ötesinde / A Walk Among the Tombstones”da ise Liam Neeson’ın suretinde karşımıza çıkacak.
1992 tarihli aynı adlı Block polisiyesinin sinema uyarlaması olan filmde, Scudder; bir uyuşturucu kaçakçısının karısını kaçırıp fidye isteyen sonra da kadını öldüren adamların peşine düşüyor. Scott Frank’in yönettiği film, televizyon filmi havasını üzerinden atamasa da akıcı bir polisiye olarak rahatlıkla izleniyor. Ancak Scudder’ın sinemada hak ettiği sıradan bir polisiye değil. Polisiye zekasıyla ona hakkını teslim edecek bir film.

Haberin Devamı

Bol ödüllü bir ilk film

Ödüllü kısa filmleriyle tanıdığımız Erol Mintaş, ilk uzun metrajlı filmi “Annemin Şarkısı”nda önce Saraybosna Film Festivali’nden En İyi Film Ödülü’nü kazandı. Ardından Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden En İyi İlk Film, En İyi Erkek Oyuncu (Feyyaz Duman) ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’nun (Aziz Çapkurt) gibi ödüllerle döndü. Filmde, Doğu’dan İstanbul’a göç eden Kürt bir anne ile oğlu Tarlabaşı’ndaki kentsel dönüşümün ardından bu kez da şehrin dışına taşınırlar. Anne Nigar’ın memleket özlemi bu ikinci taşınmanın ardından artar. Yeni taşındığı ev ona dar gelir ve bu huzursuzluğu oğlunun hayatını altüst eder. Film, sadece Kürtlerin değil yaşamları kentsel dönüşüm yüzünden altüst olan insanların sorunlarını anlatması açısından önemli bir ilk film.

Diğerleri

l Sinemamızın önde gelen yönetmenlerinden Erden Kıral yeni filmi “Gece”de “Vicdan”ın ardından ikinci kez başrole Nurgül Yeşilçay’ı yerleştiriyor. Film Yeşilçay’ın canlandırdığı pavyonda çalışan Süsen ve kocası Yusuf’un (Mert Fırat) çıkmaza giren evlilikleri üzerine.
l Aralarında Ian Meadows ve Mia Wasikowska’nın da olduğu 18 yönetmenin kısa filmlerinden oluşan “Dönüş / The Turning”, Avustralyalı yazar Tim Winton’ın hikayelerinin sinemaya uyarlaması. Filmin oyuncu kadrosunda ise Cate Blanchett, Rose Byrne ve Hugo Weaving gibi önemli isimler bir araya gelmiş.
l “Eyyvah Eyvah” serisinin yönetmeni Hakan Algül’ün yönettiği komedi “Deliha”da filme adını veren karakteri Gupse Özay canlandırıyor. Matrak bir karakterin maceralarını anlatan filmde diğer rollerde Derya Alabora, Esin Eden ve Cihan Ercan’ı izleyeceğiz.
l Sümeya Kökten’in yönettiği “Gizli Yüzler”, Yeşim Ceren Bozoğlu ve Gülseven Yılmaz’ın rol aldığı bir yapım. Film, yeni bir eve taşınınca kabuslar görmeye başlayan ana karakteri Zeynep’in etrafında gelişen olaylarla ilgili.

DVD

HAFTANIN YENİSİ

“HAFTA SONU / WEEKEND”
Andrew Haigh’in yönettiği İngiltere yapımı film bir hafta sonunda yeşeren aşkı benzersiz bir duygusal derinliğe inerek işliyor.