Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Çevrimiçi düzenlenen yarışmaları sonuçlanan 71. Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı’yı Rumen yönetmen Radu Jude’un yönettiği ‘Bad Luck Banging and Loony Porn’ kazandı. Ferit Karahan’ın yönettiği ‘Okul Tıraşı’ ise FIPRESCI Ödülü aldı...


Altın Ayı Radu Jude’a



Avrupa’da yılın ilk büyük film festivali olan ve pandemi nedeniyle bu yıl çevrimiçi gerçekleştirilen 71. Berlin Film Festivali’nin ana yarışma ve Encounters yarışmasının sonuçlarının açıklanmasıyla son buldu. Bu yıl daha önce Altın Ayı kazanmış 6 yönetmenden Mohammad Rasoulof (İran), Nadav Lapid (İsrail), Adina Pintilie (Romanya), Ildiko Enyedi (Macaristan), Gianfranco Rosi (İtalya) ve Jasmila Zbanic’den (Bosna Hersek) oluşan jüri Altın Ayı için cesur bir tercih yaptı ve Rumen yönetmen Radu Jude’un “Bad Luck Banging and Loony Porn”una büyük ödülü verdi. Seks kaseti sızan bir öğretmeni takip eden film, Kovid-19 sonrası gündelik yaşamı göstermesinin yanı sıra günümüzdeki muhafazakârlığı ironik ve kara mizaha yer açan bir üslupla eleştiriyor. Klasik bir anlatımdan uzak bir yapım olmasıyla dikkat çeken filmin jüri tarafından büyük ödülle taçlandırılması hem yaratıcı sinema dilinin hem de şovenizm, cinsiyetçilik, ırkçılık gibi konularda sözünü sakınmayan yapımın eleştirilerinin jüride karşılık bulduğu anlamına geliyor.

Favoriye ödül yok


Jüriden ikinci büyük ödülü Japon yönetmen Ryusuke Hamaguchi’nin yönettiği “Wheel of Fortune and Fantasy” kazandı. Üç ayrı hikâyeyi, diyalog ağırlıklı bir yapıyla ve sınırlı mekân kullanarak anlatan film, her hikâyede kadın karakterleri merkeze alıyor. Ortak noktaları, verdikleri kararları sorgulamaları veya sonuçlarıyla baş etmeleri olan karakterler üzerinden ilerleyen film, bölümler tamamlandığında diyalog ve bağlar konusunda akılda kalıcı bir bütün oluşturuyor. Festivalde En İyi Yönetmen Ödülü’nü Macaristan yapımı 2. Dünya Savaşı filmi “Natural Light”ın yönetmeni Denes Nagy kazandı. Senaryo Ödülü ise geçen yıl festivalden En İyi Yönetmen Ödülü kazanan Güney Koreli usta sinemacı Hong Sangsoo’ya “Introduction” adlı yeni filmi nedeniyle verildi. Jürinin en büyük sürprizi yarışmanın gözde filmlerinden “Petite Maman”ın eli boş dönmesi oldu. Fransız sinemasının başarılı ismi Céline Sciamma imzalı film, yas tutan bir çocuk üzerinden ilerleyen zarif ve usta işi bir yapım olarak yarışmanın en beğenilen filmlerinden biriydi.

Berlin’in kazananları

Altın Ayı En İyi Film: Bad Luck Banging or Loony Porn (Yön. Radu Jude)

Büyük Jüri Ödülü: “Wheel of Fortune and Fantasy (Yön. Ryusuke Hamaguchi)

Jüri Özel Ödülü: “Mr Bachmann and His Class” (Yön. Maria Speth)

En İyi Yönetmen Ödülü: Dénes Nagy (Natural Light)

En İyi Oyuncu: Maren Eggert (I’m Your Man)

En İyi Yardımcı Oyuncu: Lilla Kizlinger (Forest-I See You Everywhere)

En İyi Senaryo: Hong Sangsoo (Introduction)

Sanatsal Başarı Ödülü: Yibrán Asuad (A Cop Movie’nin kurgusu için)

‘Okul Tıraşı’na FIPRESCI Ödülü

Berlin’in Panorama bölümünde gösterilen Ferit Karahan’ın yönettiği “Okul Tıraşı”, Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Federasyonu (FIPRESCI) tarafından Panorama bölümünün ödülüne layık görüldü. Bir yatılı okulda geçen ve baskı dolu bir kurumdaki güç ilişkilerini hastalanan bir çocuk üzerinden gösteren film, bu yıl Berlin’e Türkiye’den seçilen tek yapımdı.