Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Amiral gerçekten batmış



Hollywood yapımı aksiyon filmi “Battleship”, Amiral Battı adlı oyunla uzaylı istilasını birleştiriyor

Hollywood’un aksiyon konusundaki çaresizliğine örnek olarak Amiral Battı oyununu sinemaya uyarlamalarını göstermek mümkün. “Battleship”te
bir masa oyunundan uyarlanan senaryoyu işletmek için bir uzaylı işgaline de lüzum görülmüş.
Potansiyeli olduğu söylenen disiplinsiz bir tip olan Alex Hopper, abisi Stone’un yönlendirmesiyle donanmaya katılır. Üstelik Amiral Shane’in kızı Samantha’yla evlenmek için amiralin rızasını almak, bunun için Shane’nin gözüne girmesi gerekmektedir. Uluslararası bir tatbikat sırasında kötü niyetli uzaylılar dünyayı işgal edince, haliyle dünyayı kurtarmak da Alex Hopper’a kalır.
“Battleship”, kötü bir aksiyonun tüm özelliklerini bünyesinde topluyor. Dağınık bir senaryo, sağanak gibi üzerinize yağan bir ABD milliyetçiliği ve militarizm övgüsü, kadınları metalaştırmada “Transformers” filmlerinin yönetmeni Michael Bay’i bile aşabilecek planlar, kötü oyunculuklar, klişe diyaloglar gibi pek çok rahatsız edici özelliğe sahip. Amiral Battı meselesi bunun neresinde derseniz, oyunun bir sahneye damgasını vurduğunu söylemekle yetinelim. n



“Battleship”
Yön.: Peter Berg
Oyn.: Taylor Kitsch (Alex Hopper), Liam Neeson (Shane), Brooklyn Decker (Samantha), Alexander Skarsgârd (Stone Hopper), Rihanna (Raikes)
Sen.: Erich Hoeber, Jon Hoeber Gör.: Tobias A. Schliessler
Müz.: Steve Jablonsky


Eğlenceli ve başarılı bir animasyon

Peter Lord, Jeff Newitt yönettiği “Korsanlar / The Pirates! Band Of Misfits” adlı animasyonun ana karakteri, Korsan Kaptan adlı ganimet bulma konusunda başarısız ama tayfası tarafından çok sevilen bir korsan. Karakterimiz, her yıl kaybettiği Yılın Korsanı Ödülü için tekrar yarışmaya karar verir. Ganimet için yağmaladığı bir gemide yolu Charles Darwin ile kesişir ve Polly adlı papağanının çok özel bir kuş olduğu anlaşılır. Korsan Kaptan, Polly’i Londra’daki bilim fuarında göstermeye karar verdiğinde, korsanlardan nefret eden Kraliçe Victoria ile tanışır. Stop-motion yöntemi ile çekilen, 3D seçeneğiyle de karşımıza çıkan bu özel animasyon, Gideon Defoe’nun “Korsanlar” serisinin ilk kitabının uyarlaması. Filmde imzası bulunan İngiliz animasyon şirketi Aardman Animations için özel bir parantez açmakta yarar var. 2005’te yılında “Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit” ile dikkat çeken Aardman, müthiş bir işçilik ile eğlenceli bir metni birleştiren; yetişkinleri de memnun eden işler çıkaran önemli bir şirket. Nitekim “Korsanlar”, Kraliçe Victoria ile Chales Darwin’i karakter olarak görmenin eğlenceli hali, sevimli karakterleri, göndermeleri ve benzersiz görselliği ile uzun süredir karşımıza çıkan en güzel animasyonlardan biri.


Eski usul korku


“Öbür Dünyadan”

İngilizler bu aralar eski usul, korku filmlerine yöneldiler. Türkiye’de geçen ay vizyona giren başrolünde Daniel Radcliffe’in olduğu “Siyahlı Kadın / The Woman In Black”in ardından bu hafta izlenebilecek “Öbür Dünyadan / The Awakening” de, eski usul korkuyu tarihi bir fonda sunan diğer bir İngiliz yapımı.
1921’de I. Dünya Savaşı sonrası İngiltere’sinde geçen filmin ana karakteri Florence Cathcart. Kariyerini doğaüstü olaylara dair sahtekarlıkları ortaya çıkarmaya adayan Cathcart, yatılı bir okulda bir çocuk hayaletinin görüldüğünü öğrenir. Bunun yalan olduğunu ortaya çıkarmak için okulun yolunu tutan Cathcart’ı bu kez bir sürpriz beklemektedir.
Cartcart’ı canlandıran Rebecca Hall’a başrollerde Dominic West ve Imelda Staunton’ın eşlik ediyor. Filmin alanında mütevazı bir başarı elde ettiğini de not olarak ekleyelim.


Şiddetli intikam öyküsü
1978 yapımı şiddet yüklü korku filmi “I Spit on Your Grave” aynı adla yeniden çekildi. Yönetmenliğini Steven R. Monroe’un üstlendiği yeni “Mezarına Tüküreceğim / I Spit on Your Grave”de Sarah Butler, Chad Lindberg ve Rodney Eastman rol alıyorlar.
Yazar Jennifer Hills (Butler), yeni kitabını yazmak için kırsalda bir kulübeye çekilir. Burada yaşayan birkaç adam, bir gece kulübeye saldırıp Hills’e işkence eder ve onu ölüme terk eder. Hayatta kalan Hills, işkencecilerinden intikam alacaktır. “Mezarına Tüküreceğim” eleştirmenler tarafından topa tutuldu.
Film hakkında yazan çoğu eleştirmen, felaket buldukları 1978 yapımı filmin felaket bir yeniden çekimine neden ihtiyaç duyulduğunu sorguladılar.


Yerli ilk film
Caner Erzincan’ın ilk filmi “Mar”, taşrada geçen bir hikaye anlatıyor. Farklı nesillerden üç erkeğin yalnızlıklarına odaklanan yapımda Volga Sorgu, Begüm Kütük, Güray Kip ve Mahmut Gökgöz rol alıyorlar.


“Sevimli Kahramanlar”

23 Nisan için
“Sevimli Kahraman / Outback” adlı animasyon, Lee Kyung Ho’nun imzasını taşıyor. Çocuklara hitap eden filmde, albino olduğu için dışlanan koala Johnny’nin maceraları işleniyor.