Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yılın fenomenleşen yapımlarından “Whiplash”, saygın bir okulun acımasızlıkta sınırları zorlayan caz öğretmeni ile hırslı öğrencisi arasındaki dinamiklerle izleyiciyi perdeye kilitliyor

eçen yılki Sundance Film Festivali’ndeki gösteriminden beri ünü yayılan ve yılın sinema fenomenlerinden birine dönüşen “Whiplash”, caz dünyasında geçiyor ama başarı için çok çalıştıran sert koç ile yetenekli genç sporcu türü spor filmi formüllerini hatırlatan bir akışa sahip.

Amerika’nın saygın bir müzik okulundayız. 19 yaşındaki caz davulcusu Andrew, okulun sert, maço ve yaratıcı hakaret uzmanı öğretmeni Fletcher’ın caz orkestrasına seçilir. Dehayı bulmak için insanları şiddet ve hakaretle terbiye etmek gerektiğine inanıp “aferin”in vasat yarattığını düşünen mükemmeliyetçi Fletcher, inatçı, çalışkan ve hırslı Andrew üzerinde eğitim anlayışını deneyecektir. Zamanla iki erkek arasında zeka oyunları hız kazanırken, Andrew da Flecther’ın dişine göre bir karakter olduğunu kanıtlamaya başlar.

Haberin Devamı

Film izleyiciye etik olmayan bir zevk veriyor

Yönetmen Damien Chazelle sert hoca ve inatçı öğrenci ikilisi üzerinden testosteron yüklü; caz dünyasında geçen bir tür “Siyah Kuğu” yaratıyor. Filmin caz ritimlerini rehber alan kurgusu, Fletcher karakterinin iniş çıkışları ve başrolleri paylaşan Miles Teller ve J. K. Simmons’ın adanmış performansları “Whiplash”e anlaşılır övgüler kazandırdı. Ancak film, Fletcher’ın faşistlik sınırındaki yöntemleriyle ilgili eleştirilerde zayıf kalırken, onun acımasız yöntemlerini filmin eğlendirme formülü olarak kullanıyor. Diğer bir deyişle izleyiciye etik olmayan bir zevk veriyor. Caz derseniz... Film, cazı da kökenlerinden ayırıp steril okul salonlarına; yaratım değil, yorum mükemmeliyetine hapsediyor. Eğer caz türü “Whiplash”in sunduğu kafese kapandıysa, kaybolan ruhun yasını da filmde bulamıyoruz. Çekincelerinizi rafa kaldırmadan yılın bu çekici filminin akışını takip etmek galiba en iyisi.

“Whıplash”

Yön.:Damien Chazelle

Oyn.:Miles Teller (Andrew), J.K. Simmons (Fletcher),
Paul Reiser (Jim), Melissa Benoist (Nicole)

Haberin Devamı

Sen.:Damien Chazelle

Müz.:Justin Hurwitz

Gör.:Sharone Meir

Michael Mann için vasat

“Büyük Hesaplaşma” ve “Tetikçinin Gecesi”nin yönetmeni, suç dünyasının en özgün Hollywood anlatıcılarından Michael Mann, “Hacker / Blackhat”te teknoloji dünyasına uzanıyor. Büyük zararlar veren bir hacker’ın peşine Çin Cumhuriyeti’nden Kaptan Chen (Leehom Wang) düşüyor ve Amerikalı yetkililerle işbirliği yapıyor. İsteği, MIT’den sınıf arkadaşı hacker Nicholas Hathaway’in (Chris Hemsworth) hapisten çıkıp ekibe katılması. Film, Mann’in kamera arkasında varlığını hissettiren ağırkanlı bir suç gerilimi. Mann’in hüneri filmi tür sınırları içinde olduğundan ilginç kılsa da takibi zor senaryosuyla yönetmenin kariyerinin en iyi işlerinden biri değil.

Rusya’dan “sevgilerle”

2003 tarihli “Dönüş”le Rus sinemasının yıldızlarından birine dönüşen Andrey Zvyagintsev, kariyerini metafiziğe kucak açan bir yolda sürdürüyordu. Ta ki “Leviathan”a kadar. Yönetmen, geçen yılki Cannes’dan senaryo ödülü ile dönen, Oscar’ada aday gösterilen “Leviathan”da Putin Rusya’sını eleştiriyor ve ayakları günümüze sağlam basan bir filmle karşımızda. Arazisi istimlak edilmek istenen Nikolai, buna direndikçe karşısında adalet, polis, mafya, belediyeyi bulur. Devlet artık bunların sıradan adama karşı birleştiği dev bir yapıdır. Film otoriterleşen düzenin çarpıcı ve açık bir portresini, büyüleyici bir sinemayla sunuyor.

Haberin Devamı

Diğer seçenekler

l Ali Adnan Özgür’ün yönettiği “Mazlum Kuzey”, başrollerini Önder Açıkbaş ve Turan Selçuk Yerlikaya’nın paylaştığı bir komedi.
l “Çılgın Dersane 4: Ada”, dördüncü filme ulaşan gençlik serisinin takipçilerine hitap ediyor. Kamil Çetin’in yönettiği filmde Okan Karacan ve Fulya Keskin’in de aralarında olduğu isimler rol alıyor.
l Nostaljik kahraman Kara Murat, “Fatih’in Fedaisi: Kara Murat” adlı filmle yeniden beyazperdede. Aytekin Birkon’un yönettiği filmde Kara Murat’ı Fatih Usta canlandırıyor. Konu bildiğimiz gibi: Akıncı Kara Murat, Bizans’a karşı mücadele ediyor.
l Arnold de Parscau’nün yönettiği “İntikam Peşinde / Ablations”da böbreğini kaybetmiş olan bir adamın olayın peşine düşmesini göreceğiz. Fransa yapımı filmde başrolde Denis Menochet var.
l Walt Disney’in yeni animasyonu “6 Süper Kahraman / Big Hero 6”, Hiro Hamada adlı bir robotbilim dehasının bir kötüyle savaşmak için kahraman yaratması etrafında dönüyor. Don Hall ve Chris Williams’ın yönettiği animasyon eleştirmenler tarafından beğenildi.