Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yönetmen Tim Burton’ın kendisini kaptırdığı karnaval, bu hikayenin duygusallığına alan bırakmıyor ve iz bırakmayan bir “Dumbo” uyarlaması ortaya çıkıyor.

Helen Aberson ve Harold Pearl’ün romanı, kulakları büyük olduğu için dalga konusu olan, sonradan uçabildiği anlaşılan bir fil yavrusunun, Dumbo’nun maceralarına odaklanıyordu. Bu hikaye, 1941 yapımı Disney uyarlamasından sonra bu kez gitgide kendini tekrarlayan yönetmen Tim Burton tarafından sinemaya aktarıldı.

Aralarında Colin Farrell, Michael Keaton, Danny DeVito, Eva Green ve Alan Arkin’in olduğu güçlü bir oyuncu kadrosunu bir araya getiren film, mütevazı bir sirkte açılıyor ve Dumbo’nun annesinden ayrılmasıyla devam ediyor. Daha zengin bir adam tarafından satın alınan sirk ve Dumbo’nun çektikleriyle ilerliyor.

Haberin Devamı

Burton’ın abartılı tarzı, yine karnaval havasında ve karambol içinde geçen bir hikayeye yol açıyor. Dumbo’nun görselleşmesi yerli yerinde olsa da onun kalp kıran öyküsü arada kayboluyor. Burton’ın kendisini kaptırdığı karnaval, bu hikayenin duygusallığına alan açmıyor ve iz bırakmayan bir “Dumbo” uyarlaması ortaya çıkıyor.

“Dumbo” tam uçamıyor

Haftanın diğerleri

Çok sevilen “Hababam Sınıfı” serisinin yeniden çevrimi “Hababam Sınıfı Yeniden”, Doğa Can Anafarta’nın yönettiği bir yerli komedi. Onur Barış’ın yönettiği “Benden Hikâyesi” ise Sait Faik Abasıyanık’ın hayatını anlatım ve canlandırmalarla gösteren bir belgesel. Haftanın diğer yerli filmi “Suç Unsuru” ise iki yakın arkadaşa odaklanan bir suç komedisi.

DC Comics’in yeni filmi “Shazam! / Shazam! 6 Güç”, ailesiz büyüyen bir çocuğun büyük bir güce sahip olması ve evrenin altı günahının vücut bulmuş halleriyle uğraşması üzerinden ilerliyor. DC’nin rakibi Marvel karşısındaki zayıf duruşunun görüldüğü film, ne mizah ne aksiyonda tatmin ediyor. David F. Sandberg’in yönettiği filmde Asher Angel başrolde yer alırken etkili karakter oyuncusu Mark Strong’un kötü adamı canlandırması bir nebze teselli sağlasa da bu zayıf süper kahraman filmini kalburüstü yapmaya yetmiyor.

Redford’ın emeklilik filmi

Haberin Devamı

“Ain’t Them Bodies Saints”in (2013) yönetmeni David Lowery’nin yeni filmi “İhtiyar Adam ve Silah / The Old Man & The Gun”ın başrolünde bir banka soyguncusunu canlandıran Robert Redford var. Aktörün emeklilik filmi olarak açıkladığı “İhtiyar Adam ve Silah”, çok kibar banka soygunları yapan yaşlı bir adamı ve Casey Affleck’in canlandırdığı peşindeki dedektifi merkeze alıyor. Banka soygununu sırf zevk aldığı için yapan ve gerçek bir kişiliğe dayanan Forrest Tucker, sinemanın banka soyguncularının galerisine güçlü bir yeni karakter ekliyor. Filmin Redford’un emeklilik filmi olması da yapıma özel bir değer katıyor.

“Dumbo” tam uçamıyor

Yeni mezarlık ziyareti

Stephen King’in yas ve ölüm süreçleri üzerinden ilerleyen ve o yüzden de çok etkili romanlarından “Hayvan Mezarlığı / Pet Sematary”, daha önce 1989 yılında ünlü bir filmle sinemaya uyarlanmıştı. Şimdi yeni uyarlamanın yönetmenliğini Kevin Kölsch ve Dennis Widmyer üstleniyor. Başrollerinde Jason Clarke, Amy Seimetz ve John Lithgow’un yer aldığı film, yeni bir eve taşınan bir aileyle başlıyor. Evlerinin arsasındaki hayvan mezarlığının ölüleri geri getirme gücünün etkisine giren aile, bir felakete sürükleniyor. Film, King’in yas süreçlerinin olması gerektiği gibi tutulmazsa olacaklara dair, insanlara dair çok şey söyleyen metnini düzgün bir şekilde sinemaya aktarıyor. Bu sadık uyarlama King gibi sinema uyarlamalarına çok yakışan romanlar yazan bir ismin hikayesinin gücüyle yılın dikkat çeken korkularından birine dönüşüyor.

Haberin Devamı

“Dumbo” tam uçamıyor