Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

El Royale adlı bir otelde bir araya gelen eksantrik karakterleri ele alan modern kara film, yakın dönem ana akım sinemanın yüz aklarından

Cloverfield” (2008) ve “World War Z”nin (2013) yönetmeni Drew Goddard, senaryosunu da kaleme aldığı yeni filmi “El Royale’de Zor Zamanlar / Bad Times at the El Royale”de izleyicisini 1969 yılında bir otele davet ediyor. El Royale adlı otelde bir rahip, bir şarkıcı, gizemli bir kadın, bir elektrikli süpürge satıcısı gibi karakterler bir araya geliyor. Ancak kimse göründüğü gibi değil ve şiddet su yüzüne çıkıyor.

Haberin Devamı

Film, kara film türünde modern bir deneme. Filmin dikkatle örülmüş senaryosu izleyiciyi sürekli şaşırtmayı başarıyor ve Goddard’ın özenli yönetmenliği görüntü açısından kusursuz bir kontrol sağlıyor. Jeff Bridges’dan Jon Hamm’e uzanan iyi oyuncular da bu iddialı denemeyi bir adım ileri taşıyor. Filmin geçtiği dönemi eksantrik karakterler üzerinden anlatması ve filmin şiddet yüklü öyküsüyle 1960’ların bitişini göstermesi de filme bir katman daha ekliyor.

“El Royale’de Zor Zamanlar / Bad Times at the El Royale”, yakın dönemde ana akım sinemada eğlenceli bir seyirlik sunarken metniyle zeki de olabilen ender Amerikan sineması örneklerinden biri.

El Royale otelinde konaklanır

“El Royale’de Zor Zamanlar / Bad TImes at the El Royale”

Yön.: Drew Goddard
Oyn.: Dakota Johnson (Emily Summerspring), Chris Hemsworth (Billy Lee), Jon Hamm (Laramie Seymour Sullivan), Manny Jacinto (Wade), Jeff Bridges (Daniel Flynn), Cynthia Erivo (Darlene Sweet) Sen.: Drew Goddard Gör.: Seamus McGarvey Müz.: Michael Giacchino

Berlin’den iki ödüllü

El Royale otelinde konaklanır

Marcelo Martinessi, ilk filmi “Mirasçılar / Las herederas”la bu yılki Berlin Film Festivali’nin en beğenilen yarışma filmlerinden birini sundu ve hem En İyi Kadın Oyuncu Ödülü hem de yenilikçi filmlere verilen Alfred Bauer Ödülü’nün sahibi oldu. Paraguay yapımı film, 30 yıldır birlikte olan Chela ve Chiquita’yı merkeze alıyor. Zengin bir yaşam geçiren ikiliden Chiquita borçlar nedeniyle hapse girince Chela yeniden ayakta kalmayı öğreniyor. Film, sunduğu güçlü kadın karakterler ve onlar üzerinden Paraguay’ı anlatmasındaki güçle yılın ilgiyi hak eden filmlerinden biri.

Haberin Devamı

El Royale otelinde konaklanır
Haftanın diğerleri

- “Mustang”in yönetmeni Deniz Gamze Ergüven’in başrollerinde Daniel Craig ve Halle Berry’nin yer aldığı yeni filmi “Kings”, 1992 yılında Los Angeles’ta ırkçılık karşıtı ayaklanma döneminde geçiyor. Bir anne ve bir polisin hikayesine odaklanan film, geçen yıl Toronto Film Festivali’nde gösterilmişti.

- Sylvain White’ın yönettiği ABD yapımı korku filmi “Slender Man / Uzun Adam”, dört kız arkadaşın ‘uzun adam’ adlı bir doğaüstü varlığı çağırmasının ardından yaşananlar hakkında. Film, sosyal medya ve akıllı telefon gibi teknolojilerin sinemada atmosferi yok etmesinin en yeni örneği ve zayıf bir yapım.

- Haftanın tek yerli filmi geçen yılın başarılı gişe komedilerinden “Yol Arkadaşım”ın devam filmi “Yol Arkadaşım 2”. Bedran Güzel’in yönettiği film, iki arkadaşın maceralarını anlatıyor.