Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Gerçek bir hikayeden yola çıkan filmlerin en yenisi “Aşkın Krallığı / A United Kingdom”, 1940’larda siyaset ve önyargılara yenilmeyen bir aşkı konu alıyor. 1940’larda Londra’da tanışan Afrikalı Seretse ve İngiliz Ruth, ilk görüşte âşık olur ve evlenmeye karar verirler. Ancak bu iki taraftan da kabul görmez: Ruth’un ailesi siyahi bir adamla evlendiği takdirde onu görmeyeceklerini söyler. Afrika ülkesi Bechuanaland’in tahtının varisi Seretse ise beyaz bir eşi halkına ve iktidardaki amcasına kabul ettirmek zorundadır. Bu kadar da değil. Afrika’daki Apartheid hazırlığı nedeniyle Bechuanaland’in mandasında bulunduğu İngilizler de bu fikirden hoşlanmaz ve siyasi oyunlar başlar.

Haberin Devamı

Engel tanımayan aşk

Birbirini seven bir çiftin her yönden gelen baskılara göğüs germesini konu alan film, çok ciddi konulara el atsa da her şeyin pembe “izleyici dostu” boyasına boyandığı yapımlardan biri. En ciddi sorun ve tehditler bile hissedilmediği gibi her şeyin iyi olacağını klişelerin yerleşmesinden çok iyi biliyorsunuz. Dolayısıyla tarihin ilginç bir sayfası, iyi niyetli, naif bir aşk hikayesine indirgeniyor. Filmin en dikkat çekici yanının ise “Selma”da Martin Luther King’i canlandıran David Oyelowo’nun performansı olduğu söylenebilir.

Haftanın diğerleri

William P. Young’ın romanından uyarlanan “Baraka / The Shack”, İngiliz yönetmen Stuart Hazeldine’ın imzasını taşıyor. Oyuncu kadrosunda Sam Worthington, Octavia Spencer ve Graham Greene bulunuyor. Filmin ana karakteri Mack, zorlu bir çocukluk ve yetişkinliğinde yaşadığı bir trajedinin ardından gizli bir mektupla kırsalda bir barakaya davet ediliyor. Burada metafiziksel bir iyileşme buluyor.

Haftanın yerli filmlerinden biri Erhan Baytimur’un yönettiği “Bordo Bereliler Suriye”. Film bir sınır operasyonunda görev alan bordo berelilerin maceralarını konu alıyor. Diğer film ise başrolünde Çetin Altay’ın olduğu “Sümela’nın Şifresi 3: Cünyor Temel”.

Jeffrey G. Hunt’ın yönettiği ABD yapımı korku filmi “Şeytani / Satanic”, doğaüstü bir güçle karşı karşıya gelen dört gencin yaşadıklarını işliyor. Oyuncu kadrosunda Sarah Hyland, Steven Krueger ve Justin Chon var.

Haberin Devamı

“Şirinler: Kayıp Köy / Smurfs: The Lost Village”, Kelly Asbury’nin imzasını taşıyan bir animasyon. Ünlü çizgi karakterleri yeni nesille tanıştıracak animasyon, Şirine ve Gözlüklü Şirin’in de aralarında olduğu karakterleri Şirinler’in geçmişleriyle ilgili sırrı keşfedecekleri bir yolculukta takip ediyor.

Erdem’in Altın Koza ödüllü filmi

Engel tanımayan aşk

REHA Erdem’in yeni filmi “Koca Dünya”, vizyona ödülleri toplamış şekilde geliyor. Geçen yıl Venedik Film Festivali’nin Ufuklar bölümünde yarışıp Jüri Özel Ödülü kazanan film, Adana Film Festivali’nden de En İyi Film Ödülü’nü aldı.

Film, yetimhanede büyümüş Zuhal ve Ali’nin dünyadaki şiddetten kaçıp bir ormana sığınmasıyla başlıyor. Ancak Ali’nin dış dünyaya gidip gelişi, bu yeni düzenin dengesini bozuyor. Başrollerini Ecem Uzun ve Berke Karaer’in paylaştığı film, büyüleyici görüntüleri, hikaye anlatımındaki yaratıcılığı ve dünyanın ruh halini göstermek için seçtiği yolun sinemasallığıyla Reha Erdem sinemasının takipçilerini bekliyor.