Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

2011’de ilk filmiyle sinemaya giriş yapan Şimşek Tanrısı Thor, şimdi yeni bir macerayla izleyicilerinin karşısında

Mitolojik kökenli Şimşek Tanrısı Thor, iki yıl önce ilk filmi “Thor”la karşımıza çıkmış ve çizgi roman uyarlamaları arasında farklı bir yer edinmişti. Yönetmen koltuğunda Shakespeare uyarlamalarıyla tanınan, İngiliz yönetmen Kenneth Branagh’ın oturması bu farkın en önemli nedeniydi. Mizah, karakter dramı, B tipi havası Branagh’ın eseriydi ve “Thor”u yönetmenin görünmez olduğu stüdyo filmlerinden ayırıyordu. Arada Marvel kahramanları toplaması “Avengers”da da endamını sergileyen Thor, şimdi yeniden kendi filmiyle karşımızda.

Evren barışı Thor‘a emanet

Haberin Devamı

Tom Hiddleston filmin avantajlarından biri

İlk filmde babası Odin tarafından dünyaya gönderilen
ve burada olgunlaşan Thor, yeni film “Thor: Karanlık Dünya / Thor: The Dark World”de evrene barış getirmeye çalışıyor. Bu arada dünyadaki sevgilisi Jane Foster’ı özleyen Thor’un barışı sağlama planı evrene karanlık getirmeye çalışan kötü niyetli elfler tarafından bozuluyor. Thor işleri toparlamak için hapisteki kötü kardeşi Loki’nin de yardımını almak zorunda kalıyor.
Bu filmde, ilk filmin kendisini fazla ciddiye almayan, eğlenceli havasını büyük ölçüde kaybeden Thor’un büyük bütçeli, birbirinin karbon kopyası aksiyonlardan ayrıldığı bölümler azalmış durumda. Televizyon kökenli yönetmen Alan Taylor, aksiyonu mizahın önüne geçiriyor. 3D seçeneği bulunan filmin avantajları ise her zaman rahat bir nefes aldıran Foster’ın Dünya’daki bilim ekibi ve İngiliz aktör Tom Hiddleston’ın büyük bir karizmayla canlandırdığı Thor’un kötü kardeşi Loki...
İkinci film tamamen bir hayal kırıklığı olmasa da Branagh gibi kendisine özgü bir imzası olan bir yönetmenin eksikliği hissediliyor.

“Thor: Karanlık Dünya / Thor: The Dark World”
Yön.: Alan Taylor Oyn.: Chris Hemsworth (Thor), Natalie Portman (Jane Foster),
Tom Hiddleston (Loki), Anthony Hopkins (Odin), Christopher Eccleston (Malekith) Sen.: Christopher Yost, Christopher Markus, Stephen McFeely
Gör.: Kramer Morgenthau Müz.: Brian Tyler

Haberin Devamı

Yetişkin olma hikayesi

Berlin Film Festivali’nin en hoş sürprizlerinden biri, Noah Baumbach’ın yönetip başrolünde Greta Gerwig’in bulunduğu “Frances Ha”ydı.
Her dakikasını birlikte geçirdiği en yakın arkadaşı Sophie, başka bir yere taşınınca ne yapacağını şaşıran Frances (Gerwig), bir yandan da parasızlıkla uğraşmaktadır. Aynı zamanda stajyer dansçı olarak çalıştığı kumpanyanın onu kadroya almaya da niyeti yoktur. New York’ta geçen bu siyah beyaz film, sağlam bir kadın portresi sunan dört dörtlük bir komedi. Anlatımı, diyalogları, oyuncu performansları ve yetişkinliğe geçen, bazı alanlarda yenilgiyi kabul eden karakteriyle
“Frances Ha”, gizli bir cevher. Aynı zamanda son yılların en iyi Amerikan bağımsızlarından biri.

Hindili animasyon

İki hindinin hikayesini konu alan animasyon “Kahraman İkili / Free Bird” haftanın çocuklara hitap eden diğer animasyonu. Jimmy Hayward’ın yönettiği filmin Türkçe seslendirme kadrosunda Murat Boz, Uğur Taşdemir ve Ali Ekber Diribaş var.

Haberin Devamı

Adana’da yarıştı

İlk gösterimini geçen yıl Adana Altın Koza Film Festivali’nin ana yarışmasında yapan, Elfe Uluç’un ilk uzun metrajlı filmi “Aziz Ayşe”, kağıt toplayıcısı Ayşe’nin bir çiftin hayatına girmesini ve hayatlarını değiştirmesini konu alıyor. Filmin başrollerinde Feride Çetin, Engin Altan Düzyatan ve Melikşah Yardımcı bulunuyor.

Sundance’den ödüllü

Ryan Coogler, gerçek bir olaydan yola çıkan “Son Durak / Fruitvale Station”la Sundance Film Festivali’nden Büyük Jüri Ödülü ve İzleyici Ödülü’yle döndü. 22 yaşındayken polis tarafından vurularak öldürülen Oscar Grant’in son gününü konu alan filmin oyuncu kadrosunda Kevin Durand, Michael B. Jordan, Octavia Spencer ve Melonie Diaz var. Film bu yılın dikkat çeken bağımsızlarından biri oldu.

Behzat Ç. bir kez daha sinemada

“Behzat Ç.: Ankara Yanıyor” geniş bir hayran kitlesi bulunan televizyon dizisi “Behzat Ç.”nin, 2011 yapımı “Behzat Ç. Seni Kalbime Gömdüm”den sonra ikinci sinema uyarlaması. Bir tören sırasında İçişleri Bakanı zehirli bir okla öldürülür. Behzat Ç.’nin yerine Cinayet Büro’nun başına gelen Himmet, konuyla ilgilenmek istemez. Behzat Ç.’nin yokluğunu hisseden ekibi, bir bakkal ve Alman Konsolosluğu’nda görevli bir memurun öldürülmesinin İçişleri Bakanı’nın suikastıyla ilgisi olduğunu anlar. Bu gelişme üzerine Behzat Ç. de ekibine dışarıdan yardım edecek ve Cinayet Büro bu bağlantıyı araştıracaktır.
Gezi olayları, basının olayları yayımlamaması ve Suriye-Türkiye bağlantısını arka plan olarak kullanan filmin yönetmen koltuğunda ilk filmdede olduğu gibi serinin yaratıcılarından Serdar Akar var. Erdal Beşikçioğlu, Fatih Artman, İnanç Konukçu, Berkan Şal ve Seda Bakan’dan oluşan ana kadroya Sanem Çelik, Nejat İşler ve Serenay Sarıkaya eşlik ediyor.
Film ilgiyle takip edilen bir seyirlik olmasına rağmen
bir kez daha dizinin hayranlarının sevdiği diyaloglara, karakterlere güveniliyor. Ancak
film bu özelliklere, sinemasal bir tat eklemeye çalışmıyor
gibi duruyor.

Zorla gladyatör

İtalya yapımı animasyon “Acemi Gladyatör / Gladiatori di Roma”nın Türkçe seslendirme kadrosunda Mert Fırat ve Ceyda Düvenci yer alıyor. Filmde gladyatör olmak için gerekli fiziksel özelliklere sahip olmayan Timo’nun bir kızı etkilemek için Diana adlı bir gladyatör eğitmeniyle çalışması konu alınıyor.

Felekten bir gece

MIchael Douglas, Robert De Niro, Morgan Freeman ve Kevin Kline gibi iddialı aktörleri bir araya getiren “Last Vegas”, 60’lı yaşlarındaki dört arkadaşın gündelik hayatlarına bir ara verip bir bekarlığa veda partisi için Las Vegas’a gitmelerini konu alıyor.
Eleştirmenlerden “efsane aktörler harcanmış” benzeri yorumlar alan filmin yönetmen koltuğunda çektiği stüdyo işi aile filmleriyle tanınan Jon Turteltaub var.