Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

“Hitchcock”, müthiş yönetmen Hitchcock’un başyapıtlarından “Sapık”ın yapım sürecini konu alıyor. Yani stüdyo kavgaları, Hitch sarışınları ve evlilik sorunlarından bahsediyoruz.

Anvil: The Story of Anvil” adlı belgeselin yönetmeni Sacha Gervasi, “Hitchcock”ta kendisi de filmleri kadar ünlü bir şahsiyet olan Hitchcock’un “Sapık”ı çektiği yıllara odaklanıyor.
60’lı yaşlarında “eski günlerim geride kaldı” komplesiyle boğuşan Hitchcock, Robert Bloch’un “Sapık” romanını uyarlamaya karar verir. Ancak projenin arkasında stüdyolar durmaz. Karısı Alma’nın desteğiyle evini ipotek ederek, filmi kendi finanse etmeye karar verir. Janet Leigh’e kadın oyuncularına duyduğu klasik ilgiyi duymaya başlar.

Haberin Devamı

Gerilim ustası kamera arkasında değil, başrolde

İki tasvir birbirinin zıttı
Hitchcock’un kadın oyuncularına hayatı zindan eden ve ilgisi sapıklık sınırlarında gezinen, antipatik adam halini izlemek istiyorsanız, doğru adres “Hitchcock” değil: “Kuşlar”ın perde arkasını anlatan, geçen yılın “The Girl” adlı HBO televizyon filmi... Bu filmde ise hazırcevap, zeki, mantık sınırlarında hareket eden bir portre çiziliyor yönetmen için. Hatta Leigh karakterinin bir repliği filmin Hitchcock çizimine cuk oturuyor: “Orson Welles’in yanında Hitchcock tam bir şeker!” Film, Hopkins’in başarılı olmayan bir makyajın arkasında kaybolan kayda değer bir performansla canlandırdığı Alfred Hitchcock’un sivri yönlerini törpüleyip yönetmene pembe gözlüklerle bakıyor.
Bu yüzeysel Hitchcock portresinin, sinema tarihine geçen filmler çeken yönetmenin dehâsını anlatmanın yanından bile geçtiği iddia edilemez. Film, eğlenceli anekdot anlarında nispeten ayakta dururken, Hitchcock’un zihninde geçen bölümlerde daha zayıf. Ama “Sapık” gibi bir filmin perde arkasında olan bitenleri, “Hitchcock”ta olduğu gibi televizyon filmi standartlarında bile olsa izlemenin bir cazibesi de var. Ümit ediyoruz ki dünya döndükçe merak edilecek yönetmeni ne “Hitchcock”taki gibi “şeker adam” yüzeyselliğinde ne de “The Girl”deki “canavar insan” olarak anlatan, yönetmenin hakkını veren bir film günlerden bir gün karşımıza çıkar.

Haberin Devamı

“Hitchcock”
Yön.: Sacha Gervasi
Oyn.: Anthony Hopkins
(Alfred Hitchcock), Helen Mirren (Alma Reville), Scarlett Johansson (Janet Leigh), Danny Huston (Whitfield Cook), Toni Collette (Peggy Robertson)
Sen.: John J. McLaughlin
(Stephen Rebello’nun “Alfred Hitchcock and the Making of Psycho” adlı kitabından)
Gör.: Jeff Cronenweth
Müz.: Danny Elfman

Aşka Yükseliş

İspanya’dan aşk filmi

İspanya yapımı “Aşka Yükseliş / Tres Metros Sobre El Cielo”, 2010 yapımı romantik bir dram. Babi (Maria Valverde) iyi eğitim görmüş üst sınıftan bir kız. Hache (Mario Casas) ise sürekli kavgalara karışan, aklına geleni yapan, yasadışı motosiklet yarışlarına dahil olan isyankar bir genç. Film, ayrı dünyalara ait Babi ve Hache’nin âşık olmalarını konu alıyor. Filmin yönetmen koltuğunda ise Fernando Gonzalez Molina oturuyor.

Mutluluk

Doris Dörrie’den yeni film

Alman yönetmen Doris Dörrie, yeni filmi “Mutluluk / Glück”te, Berlin’deki göçmen Irina ile sokaklarda yaşayan punk Kalle’nin aşkını anlatıyor. Filmin oyuncu kadrosunda Albra Rohrwacher, Vinzenz Kiefer, Andrea Sawatzki ve Petra Kleinert var.

Haberin Devamı

Göçebe

“Alacakaranlık”ın ardından

Dünyada bir gençlik fenomeni haline gelen “Alacakaranlık / Twilight”ın yazarı Stephenie Meyer’ın yeni bir kitabı daha beyaz perdede. “Göçebe / The Host” adını taşıyan film, aynı “Alacakaranlık” gibi iki erkek, bir kız formülünü uygulayan, bu kez romantizmi bilim kurgu sosuyla sunan ama ‘derinlik’ ve ‘kalite’de (!) “Alacakaranlık”ın seviyesini aratmayan bir yapım.
Dünya, insanların vücutlarına giren bir uzaylı formu tarafından işgal edilmiştir. Kalan az sayıda insan direnişçiden biri olan, sevgilisi Jared’la (Max Irons) kaçak yaşayan Melanie (Saoirse Ronan) ele geçirilir ama Göçebe adlı bir ruh bedenine girer. Ancak Melanie iç sesiyle bu işgale direnirken, Göçebe de onun isteklerine boyun eğmeye başlar.
Her şeyden önce sürekli yorum yapan bir iç sesin bir sinema uyarlaması için uygunsuz bir fikir olması ve bunun filmin merkezinde bulunması filmi zayıflatıyor. Filmin yönetmeni “Gattaca” gibi başarılı yapıtları olan Andrew Niccol’un da elindeki bilim kurgu süslü romantizmi kurtarmak için yapacak pek bir şeyi yok.

G.I. Joe: Misilleme

G.I. Joe’larla ikinci buluşma

“G.I. Joe: Misilleme / G.I. Joe: Retaliation”, asker oyuncaklarından oluşan serinin 2009 yapımı “G.I. Joe: The Rise of Cobra”nın devam filmi.
Senaryosu, geçtiğimiz yılın başarılı korku komedilerinden “Zombieland”in ekibi Rhett Reese ve Paul Wernick tarafından yazılan filmin oyuncu kadrosunda aksiyon sinemasının öne çıkan isimleri yer alıyor: Bruce Willis ve Dwayne Johnson.
Jon M. Chu’nun yönettiği filmde bu isimlere Channing Tatum, Arnold Vosloo ve Ray Park’ın eşlik ediyor. Filmde G.I. Joe’lar düşmanları Zartan tarafından hain ilan ediliyorlar. Bu arada
ABD Başkanı’nı da esir tutan Kobraların komutanı Zartan, masumların öleceği bir savaş planı yapıyor.
Bu planı durdurmak ise
G.I. Joe’lara düşüyor.

Lanet

Başarılı bir korku

“Lanet / SInIster”, Stephen King’in psikolojik boyutu olan korkularını hatırlatan, kalburüstü bir korku filmi. Ethan Hawke’ın canlandırdığı Ellison Oswalt, gerçek suç hikayelerini kitaplaştıran bir yazar. Bir ailenin katledildiği ve küçük kızının kayıplara karıştığı bir suçu araştırmak için karısı Tracy (Juliet Rylance) ve iki küçük çocuğuyla katliamın olduğu eve taşınır. Tavan arasında, araştırdığı ailenin öldürülüşünü gösteren 8 mm’lik bir filmin yanı sıra başka aile katliamlarının da bulunduğu filmler bulur.
“The Day the Earth Stood Still” gibi filmleri de yöneten Scott Derrickson, “Lanet” ile yılın başarılı korkularından birine imza atıyor çünkü her şeyden önce iyi bir korku filminin şiddet dolu sahneleri sıralamak yerine izleyicinin ilgisini çekecek Oswalt gibi bir ana karakter, Hawke gibi bir aktör ve atmosferle kurulduğunu göz ardı etmiyor.

Selam

Öğretmenlerin yolculuğu
Televizyon kökenli bir yönetmen olan Levent Demirkale’nin imzasını taşıyan “Selam”ın oyuncu kadrosunda Burçin Abdullah, Yunus Emre Yıldırımer, Hasan Nihat Kürkçü ve Emre Karakoç rol alıyorlar. Film İstanbul’dan yola çıkan öğretmenlerin gittikleri yabancı ülkelerde yaşadıklarına odaklanıyor. Filmin çekimleri Türkiye’nin yanı sıra Senegal, Afganistan
ve Bosna Hersek’te yapıldı.