Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Son 10 yıla damga vuran Güney Kore sinemasının yıldız yönetmenlerinden Kim Jee-woon, Hollywood filmi “Geçit Yok”ta eskinin iddialı polisinin bir uyuşturucu lorduyla hesaplaşmasını konu alıyor

Güney Kore’den Hollywood’a

Güney Kore’nin yıldız yönetmenleri birbiri ardına Hollywood’un yolunu tutuyor. Geçtiğimiz günlerde sonlanan İstanbul Film Festivali’nde izleyiciyle buluşan; Park Chan Wook’un ilk Hollywood filmi “Lanetli Kan / Stoker”ın ardından diğer önemli bir Güney Koreli yönetmen olan Kim Jee-woon, karşımıza “Geçit Yok” ile çıkıyor. Jee-woon, 2010 yapımı “Şeytanı Gördüm / I Saw the Devil”, 2008 yapımı Güney Kore Western’i “İyi Kötü Tuhaf / The Good, the Bad, the Weird”dan hatırlanabilecek bir yönetmen.
Yanına aksiyon yıldızı Arnold Schwarzenegger ve ünlü aktör Forest Whitaker’ı alan Jee-woon, suç ile aksiyon türlerini karıştıran “Geçit Yok”la Hollywood’daki ilk adımını atıyor.
Ray Owens, Meksika sınırında bir kasabada inzivaya çekilmiş, şeriflik yapan eskinin iddialı bir polisi. Uyuşturucu mafyasının prenslerinden Gabriel Cortez, idam yolundayken, FBI’ın yanından profesyonel bir operasyonla kaçırılıyor. Çok hızlı gidebilen bir arabayla Meksika sınırının yolunu tutan Cortez’in güvenliği profesyonel suçlular tarafından sağlanıyor. Peşindeki FBI şefi John Bannister, çaresiz şekilde onu yakalamaya çalışıyor ama Gabriel, Meksika’ya Owens’ın kasabasından geçmeye çalışınca, eski kurt herkesi şaşırtacak bir operasyona hazırlanıyor.

Alışılageldik bir aksiyon
“Geçit Yok”, iddialı ve başarılı aksiyon sahneleri, tek boyutlu karakterleri ve maço tarzıyla alışılageldik bir aksiyon filmi... Film, aksamayan ritmiyle eğlenceli zaman geçirtebilir ama hızla akıp geçen türün klişelerinden farklı bir şey değil.
Jee-Woon, Güney Kore’de çektiği filmlerde psikopat tiplere ve şiddete sık sık başvurmasına rağmen karakter derinliği de sağlayabilen bir yönetmen olarak bilinirdi. Karakter konusundaki başarısının Hollywood’da da sürdüğü söylenemez. “Geçit Yok”, mizaha yer açan tarzıyla dikkat çekse de, örneğin yönetmenin “İyi Kötü Tuhaf”taki kadar sağlam bir mizah kullanabildiği de söylenemez.
Uzun sözün kısası “Geçit Yok”, herhangi bir Hollywood aksiyonu olarak aksamıyor ama Jin-Woon için aynı şey söylenemez. O da, “Geçit Yok”la Hollywood’a transfer olduktan sonra formlarını kaybeden onlarca dünya sineması yönetmeninden farklı bir yerde duramıyor.

Haberin Devamı

“The Last Stand / Geçit Yok”
Yön.: Kim Jee-woon
Oyn.: Arnold Schwarzenegger (Ray Owens), Forest Whitaker (Ajan John Bannister), Eduardo Noriega (Gabriel Cortez), Luis Guzman (Mike Figuerola)
Sen.: Andrew Knauer
Gör.: Kim Ji-yong
Müz.: Mowg

Haberin Devamı

Teksas Katliamı

Deri Surat’la yedinci kez...

1974’te “The Texas Chain Saw Massacre”la başlayan korku serisi bu hafta vizyona giren “Teksas Katliamı/Texas Chainsaw” ile yedinci filmine ulaşıyor. Seri, ‘Deri Surat’ adlı bir manyak katilin yaptığı katliamlar etrafında dönüyor. Serinin yedinci filminde genç
bir kadın ona kalan mirasa kavuşmak için Teksas’a gidiyor ama izinden gittiği pek çok kişi gibi onu Deri Surat bekliyor. John Luessenhop’un yönettiği başrollerde Alexandra Daddario, Trey Songz ve Scott Eastwood’u izlediğimiz film, aynı zamanda serinin ilk
3D çalışması. Film, gösterildiği yerlerde Deri Surat’a önceki filmlerden farklı yaklaşmasıyla cesur bulunsa da yurt dışındaki eleştirmenler tarafından beğenilmedi.

Haberin Devamı

Suç Ortağı

Nicolas Cage kızının peşinde

“Suç Ortağı/Stolen”ın Nicolas Cage tarafından canlandırılan ana karakteri Will Montgomery, 10 milyon dolar çaldığı bir banka soygunu dolayısıyla hapse atılmış. 8 yıllık mahkumiyetin ardından hapisten çıktıktan sonra kızı Alison’ı (Sami Gayle) ziyaret etmeye karar veriyor. Ancak öldüğünü sanılan eski ortağı kızını kaçırıp Will’de olduğuna inandığı 10 milyon doları istiyor. Nicolas Cage, Josh Lucas ve Danny Huston’ın yer aldığı dikkat çekici bir kadrosu olan filmin yönetmeni Simon West. Bu yönetmeni 1997 yapımı “Con Air” ve son dönemde aksiyon yıldızlarını kadrosunda toplayan “The Expendables 2”den hatırlamak mümkün. “Suç Ortağı” Amerika’da gişede büyük bir hüsran yaşattı.

Kayıp Balık Nemo

3 boyutlu Nemo

Pıxar stüdyosunu Pixar yapan animasyonlardan biri olan “Kayıp Balık Nemo/Finding Nemo” (2003) yeniden vizyonda. “Aslan Kral / The Lion King”in üç boyutlu olarak vizyona girip başarılı olmasının ardından “Kayıp Balık Nemo” da benzer bir işlemden geçip
3D hale getirildi.

Cesur Balık 2

Çocuklar için...

Güney Kore- Amerika ortak yapımı animasyon “Cesur Balık 2/Reef 2: High Tide”ın seslendirme kadrosunda Drake Bell, Jamie Kennedy, Rob Schneider ile Donal Logue var. Film, Pi adlı bir balığı konu alan, çocuklara yönelik bir animasyon.

Yabancı

Adana’da yarıştı

“Yabancı”, Filiz Alpgezmen’in ilk filmi. Altın Koza’da yarışan filmde başroller, Sezin Akbaşoğulları ve Caner Cindoruk’a emanet edilmiş. Film, 1980 darbesi sonrası Fransa’ya sığınmış bir ailenin kızı olan Özgür’ü konu alıyor.

Kötü Ruh

Kült seriye 21 yıl sonra devam

Sam Raimi’nin yarattığı “The Evil Dead”le başlayan kült korku serisinin dördüncü filmi “Kötü Ruh / Evil Dead” adını taşıyor. Raimi’nin yönettiği ilk üç filmin ardından dördüncü filmin yönetmenliğini, ilk uzun metrajını bu yapımla çeken Fede Alvarez üstleniyor. Filmde beş arkadaş ormanın içinde bulunan bir kulübeye gidiyorlar. Burada buldukları bir kitabı karıştırdıklarında ormanda yaşayan kötü ruhları harekete geçiriyorlar. Başrollerini Jane Levy, Shiloh Fernandez ve
Lou Taylor Pucci’nin paytığı filmde, serinin aktörü ve yapımcısı
Bruce Campbell, kısa bir rolde...
Filmin yurt dışında aldığı eleştiriler olumsuz değil ama üçlemenin mizahından yoksun olması yerildi.