Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Luc Besson’un senaryosunu yazdığı ve yapımcılığını üstlendiği “Son Üç Gün”, tipik Besson öğeleri içeren bir aksiyon filmi

Luc Besson’un elinden çıktığını filmle ilgili bir şey okumasanız bile çıkarabileceğiniz bir senaryoya sahip “Son Üç Gün / 3 Days To Kill”. “Leon”dakine benzer bir ergen kızın öldürme makinesi adamla ilişkisi, “Nikita”dakine benzer ajan Vivi, “Taxi” serisindekilere benzeyen espriler. Bu kez yönetmen koltuğunda “Terminatör Kurtuluş” ve “Charlie’nin Melekleri” filmlerinin yönetmeni McG oturuyor, başrolde ise Kevin Costner var.
Costner’ın canlandırdığı emektar CIA ajanı Ethan, kanser olduğunu ve birkaç
ay ömrü kaldığını öğrenince eski karısı ve uzun süredir görmediği kızıyla bağ kurmaya Paris’e gidiyor. Ethan, ergenlik çağındaki kızını tanımayan bir babanın sinema tarafından belirlenmiş klişelerine başvuruyor. Mesela dans etmeyi öğretmek, onu erkeklerden şiddete başvurarak korumak gibi. Derken bir iş teklifi alıyor. İddialı bir giyime sahip üst düzey CIA ajanı Vivi, tehlikeli bir adama ulaşması karşılığında ona ömrünü uzatabilecek bir tedavi ve dolgun bir maaş öneriyor. Ethan teklifi kabul edince, o noktaya kadar turistik güzelliklerini izlediğimiz Paris bir aksiyon mekanına dönüşüyor.
Filmin baba-kız ilişkisini, esprili olmaya çalışan bir aksiyonu, ölen bir adamın psikolojisini ve B tipi filmleri andıran öğeleri karıştırma çabasından ortaya tuhaf bir hibrit çıkıyor. Bu akıl almaz mantık hatalarıyla dolu senaryodan daha iyi bir film çıkması için yönetmenin veya Kevin Costner’ın yapabileceği bir şey yok.

Haberin Devamı

“Son Üç Gün / 3 Days To Kıll”
Yön.: McG Oyn.: Kevin Costner (Ethan Renner), Amber Heard (Vivi Delay), Hailee Steinfeld (Zooey Renner), Connie Nielsen (Christine Renner) Sen.: Adi Hasak, Luc Besson
Gör.: Thierry Arbogast
Müz.: Guillaume Roussel

Öteki Kadın

Kadının fendi

Amerikan bağımsız sinemasının babası John Cassavetes’in babasının izinden gitmeyen oğlu Nick Cassavetes’in yeni filmi “Öteki Kadın / The Other Woman”ın başrollerini Cameron Diaz, Leslie Mann ve Kate Upton paylaşıyor. Film, bir adamın sevgilisi, eski sevgilisi ve karısının birlik olup adamdan intikam almalarını konu alıyor.

Haberin Devamı

Düş ve Gerçek

Bir psikanaliz öyküsü

Geçen yıl Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye için yarışan ve eli boş dönen Arnaud Desplechin imzalı “Düş ve Gerçek / Jimmy P: Psychotherapy
of a Plains Indian”, psikanalizin ilk zamanlarından gerçek bir hikaye anlatıyor. II. Dünya Savaşı’ndan travmalı dönen ve fiziksel şikayetleri bulunan Kızılderili Jimmy Picard tedavi olmak için bir kliniğe yatırılır. Burada Picard’ın sorununun psikolojik olduğundan şüphelenen doktorlar, Kızılderililerin kültürüne hâkim antropolog psikanalist George Devereux’yu yardıma çağırırlar.

Del Toro’nun performansı başarılı
Desplechin’ın gözde aktörü Mathieu Amalric, Devereux’da tanıdık performanslarından birini sergilerken, asıl ilgi çekici olan Picard’ı canlandıran Benicio Del Toro’nun oyunculuğu. Ancak bu da derinleştirilmeyen karakterleri, Devereux’nun aşk yaşamı gibi bir yere bağlanmayan yan hikayeleri ve temposuzluğu nedeniyle filmi toparlayamıyor.

Haberin Devamı

Sabotaj

Para savaşı

Başrollerini Arnold Schwarzenegger, Sam Worthington ve Terrence Howard’ın paylaştığı “Sabotaj / Sabotage”da bir uyuşturucu karteline baskın yapıp yüklü bir miktar para çalan özel timin üyelerinin teker teker öldürülmeleri anlatılıyor. Aksiyon / suç türündeki filmin yönetmen koltuğunda ise “Harsh Times” ve “Fury” gibi “Sabotaj”a yakın filmlerden oluşan kariyere sahip David Ayer var.

Diğer seçenekler

l Kanada ve Güney Kore ortak yapımı animasyon “Fındık İşi / The Nut Job”, Peter Lepeniotis’in yönettiği, çocuklara hitap eden bir animasyon.
l Haftanın iki yerli yapımından ilki Bahadır Abşin’in imzasını taşıyan ve Necmi Yapıcı, Tanju Tuncel, Ümit Bakış ve Fırat Albayram’ın rol aldığı “10. Köy Teyatora: Yalanın Bilinmediği Bir Köy”. İkincisi ise Ahmet Küçükkayalı’nın yönettiği, sakatlanan bir profesyonel futbolcuyu konu alan “Bensiz”.
l Başrolde Avrupa sinemasının yıldız isimlerinden Daniel Brühl’ün yer aldığı “Şanslı Sayılar / The Pelayos”, rulette hile yaparak kumarhane soymayı planlayan bir ekibi konu alan İspanya yapımı bir film.

DVD

HAFTANIN YENİLERİ

“SAFETY NOT GUARANTEED / ZAMAN YOLCULARI”
Zaman yolculuğuyla romantizmi birleştiren film, Amerikan bağımsızı tonuna da sadık kalıyor.
“SAROYAN LAND / SAROYAN ÜLKESİ”
Lusin Dink’in ilk filmi, ilgiyi hak eden başarılı bir yapım.
“SOMETHING IN THE AIR / DİRENİŞ GÜNLERİNDE AŞK”
Yeni çalışmasıyla Cannes’da yarışacak Olivier Assayas’ın filme 1968 dönemine farklı bakışı için izlenebilir.