Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Stephen King, sinemanın en çok uyarladığı yazarlardan biri. Onun kitapları 1970 sonlarından bu yana onlarca uyarlamayla sinemayı, Hollywood’u, özellikle de korku türünü besliyor ve bu böyle de devam edecek. 1976’da sinemaya aktarılan ünlü “Carrie”, bu hafta ikinci sinema uyarlamasıyla karşımızda. Kimberly Peirce’ın yönettiği, Carrie’yi ise Chloe Grace Moretz’in canlandırdığı bu film vesilesiyle, Stephen King uyarlamalarını ve elbette orijinal “Carrie”yi hatırladık.

Günah Tohumu
Carrie (1976)

Brian De Palma’nın altın çağındayken çektiği film, kesinlikle korku sinemasının klasikleri arasındaki yerini aldı. Telekinetik güçleri, sevimsiz lise arkadaşları ve koyu Hristiyan bir annesi olan Carrie’nin kontrolünü kaybetmesini konu alan roman, De Palma’nın elinde müthiş bir korku filmine dönüştü. Başroldeki Sissy Spacek’in performansı da akıllardan çıkmaz.

Haberin Devamı

The Dead Zone
(1983)

David Cronenberg’ün ilk dönem filmlerinden biri olan “The Dead Zone”, komadan uyandıktan sonra medyum güçlerine sahip olduğunu keşfeden bir adamın hikayesini konu alıyordu. “The Dead Zone”, adı çok sık anılmayan bir Stephen King uyarlaması olsa da Cronenberg’ün yönetmenliğinin de etkisiyle gizli bir cevher.

Cinnet
The Shining (1980)

Fazla söze gerek yok, sadece King uyarlamalarının değil, sinemanın en ünlü filmlerinden biri. Stanley Kubrick’in imzasını taşıyan filmde, ıssız bir otele giden bir ailede babanın tuhaf bir gücün etkisi altına girmesi konu alınıyordu. Jack Nicholson’ın performansı ve Kubrick’in mükemmeliyetçiliği ortaya dönüp dönüp yeniden incelenen bir yapıt çıkardı.

Stand by Me (1986)

“Stand by Me”, Stephen King, uyarlaması denince hiç akla gelmeyen, korkuyla, gerilimle ilgisi olmayan bir büyüme öyküsü. Rob Reiner’ın yönettiği film, yeni yetme dört çocuğun bir ceset bulmak için yaptıkları yolculuğu konu alıyor. Reiner’ın aralarında River Phoenix’in de olduğu isabetli oyuncu seçimlerin de faydasını gördüğü, zarif ve etkileyici bir dram.

Ölüm Kitabı
Misery (1990)

Bu Stephen King uyarlaması da “Stand By Me” gibi Rob Reiner’ın imzasını taşıyor. Yazar ve okuyucusu arasındaki ilişkilerin en korkuncunu konu alan film, başroldeki Kathy Bates’e Oscar kazandırdı.