Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

“İhtiyarlara Yer Yok”un yazarı Cormac McCarthy’nin ilk senaryosu, avcıların avlandığı acımasız bir dünya tasvir ediyor etmesine ama ya gerisi?

Danışman/The Counselor”, kült yazar Cormac McCarthy’nin ilk senaryosu olması nedeniyle yapım aşamasından itibaren sinema dünyasında heyecanla beklenen bir yapım olageldi. Fassbender, Bardem, Diaz ve Cruz’lu oyuncu kadrosu ve elbette Ridley Scott’ın yönetmenliği üstlenmesi de beklentilerin tavan yapmasına vesile oldu.
“Danışman” diye anılan ve filmin başında masum Laura ile nişanlanan bir avukat,
hırsa kapılıp gece kulübü sahibi/yeraltı dünyası insanı Reiner ve Westray adlı karanlık bir figürle büyük
bir uyuşturucu işine girer. Reiner’ın çitalar besleyen, kendisi de çitaya benzeyen kız arkadaşı Malkina bu lanetli uyuşturucu kaçakçılığından kâr elde etmeye çalışır ve işler herkes için sarpa sarar.

Müthiş kadronun vakit kaybı
Olay örgüsü takibi zor bir tragedya gibi ilerlerken, Danışman Shakespeare’in Macbeth’i gibi hırsının kurbanı olup pişmanlıklarını yaşıyor. McCarthy’nin keskin iyi/kötü karşıtlığı güçlü bir şekilde karşımıza çıkıyor ve dünya bir kez daha kötülere ait. Örnek mi? Masum Laura, avcı Malkina ikiliği. Ancak akışın karışıklığı ve kopukluğu filme duygusal bir tepki vermeyi imkansız kılıyor. Varoluşsal sorunlar yaşayan ve felsefi tartışmalara giren yeraltı figürleri ise ciddiye alınmak için fazla plastik. Amaçladıkları gibi bizi düşündürmek yerine mizahı alınmış bir Tarantino filminin ortasında kalmış gibi duruyorlar. Coen Biraderler, McCarthy romanı uyarlaması “İhtiyarlara Yer Yok”ta “Danışman”dakine benzer
bir malzemeyi doğru değerlendiriyor; absürtlük, kötülük, mizah, şiddeti maço dünyasında etkileyici bir seyirlikle sunuyorlardı. “Danışman” ise aynı filmdeki uyuşturucu kaçakçılığı gibi her şeyin yanlış gittiği bir plana benziyor ve müthiş bir kadronun vakit kaybı gibi görünüyor.

Haberin Devamı

“Danışman/ The Counselor”
Yön.: Ridley Scott
Oyn.: Michael Fassbender (Danışman), Penelope Cruz (Laura), Cameron Diaz (Malkina), Javier Bardem (Reiner), Brad Pitt (Westray)
Sen.: Cormac McCarthy
Gör.: Dariusz Wolski
Müz.: Daniel Pemberton

Haberin Devamı

Tamam mıyız?

Bir dostluk hikayesi

Çağan Irmak’ın yeni filmi “Tamam mıyız?”ın başlangıcında burjuva bir ailenin çocuğu olan duygusal heykeltıraş Temmuz’la (Deniz Celiloğlu) tanışıyoruz. Temmuz, rüyalarında gördüğü genç bir adamla parkta karşılaşır ve İhsan adlı bu gençle tanışır. Engelli İhsan, alt sınıf bir ailede annesinin bakımıyla yaşamaktadır. Dostluk ikisine de iyi gelecektir. Bu hikayede en büyük avantaj, en doğal gözüken karakteri canlandırmasının da etkisiyle Aras Bulut İynemli’nin performansı. Biri engelli biri eşcinsel olduğu için önce babaları tarafından sonra da toplumdan dışlanan iki erkeğin ve oğullarının yanında olmayı seçen annelerinin hikayelerine kaptırmamızın önüne geçen, inandırıcı olmayan yönler var. Temmuz’un ve annesinin kurtarıcı burjuva rolünü üstlenmesiyle birbirlerinden kopmaya razı olmaları, İhsan’ın yabancı bir evde bulduğu mutluluk ikna edici olmadan ilerliyor.

Haberin Devamı

Byzantium

Vampirle ikinci görüşme

1994 yapımı “Vampirle Görüşme” ile vampir filmleri arasında unutulmaz bir yer edinen İrlandalı yönetmen Neil Jordan, “Byzantium”da ikinci kez vampirleri odağa alıyor. Ancak bu kez pek rastlanmayan şekilde filmin ana karakterleri iki kadın vampir: Sosyal Clara (Gemma Arterton) ve yalnızlığı seven sessiz Eleanor (Saoirse Ronan). Yaşadıkları şehri terk etmek zorunda kalınca, bir sahil kasabasına taşınan iki kadının geçmişini, vampir olma hikayelerini ve aralarındaki bağı zamanla keşfediyoruz. Filmin sorunu işte bu noktada: Şimdiki zaman ve geçmiş arasındaki geçişlerin filme
ilgiyi canlı tutacak bir şekilde dengelenmemesi. Jordan’ın vampirlerle ikinci görüşmesi biraz sıkıntıyla hatırlanacak bir buluşma oluyor.

Niko 2: Küçük Kardeş

Ren geyikli animasyon
Finlandiya yapımı çocuk animasyonu “Niko 2: Küçük Kardeş, Tatlı Bela/Niko 2: Little Brother, Big Trouble” küçük kardeşine bakmak zorunda kalan bir Ren geyiğinin hikayesini anlatıyor.

Yarım Kalan Şarkı

Terence Stamp başrolde
“London to Brıghton”dan hatırlanabilecek yönetmen Paul Andrew Williams’ın imzasını taşıyan “Yarım Kalan Şarkı/Song for Marion” bir komedi dram. Başrollerini ünlü aktör Terence Stamp’in yanı sıra Gemma Arterton ve Christopher Eccleston’ın paylaştığı film, kanser yüzünden hayatını kaybetmek üzere olan eşinin isteği üzerine yerel bir koroya katılan bir adamın hikayesi. Adamın hayatı gönülsüz katıldığı koro sayesinde değişiyor.

Ruhlar Bölgesi: Bölüm 2

Ruhların sırrı

2010 yılının beğenilen korku filmi “Ruhlar Bölgesi”nin devam filmi “Ruhlar Bölgesi: Bölüm 2/Insidious: Chapter 2” aynı kadroyla yoluna devam ediyor, yönetmen koltuğunda da yine James Wan oturuyor. Ruhlar tarafından rahatsız edilen Lambert ailesinin ebeveynini bir kez daha Patrick Wilson ve Rose Byrne canlandırıyor. Lambert ailesi filmde, kendilerini ruhlara bağlayan sırrı keşfetmeye çalışıyor.

HAFTANIN EN ÇOK SATANLARI

YERLİ
1. CM101MMXI Fundamentals Cem Yılmaz
2. Hükümet Kadın Sermiyan Midyat
3. Ebru Şallı İle 21 Günde Yağlarınızdan Kurtulun Ebru Şallı
4. Başlangıç Serkan Koç
5. Romantik Komedi 2 Murat Tokat

yabancı
1. Lone Langer - Maskeli Süvari Gore Verbinski
2. Monster University Sevimli Canavarlar Üniversitesi Dan Scanlon
3. World War Z - Dünya Savaşı Z Marc Forster
4. White House Down Beyaz Saray Düştü Rolland Emmerich
5. Zero Dark Thirty Tarihteki En Büyük İnsan Avı Kathryn Bigelow