Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yönetmeninden oyuncusuna çok iddialı bir kadroyu bir araya getiren film, bilindik ‘kesişen hayatlar’ formülüne sırtını yaslıyor

Karşılaşan çeşitli karakterler üzerinden döngüsel bir hikaye anlatan “360”ın çıkış noktasında Michael Daly, bir iş gezisinde bir fahişe ile birlikte olmaktan son anda vazgeçer ve vicdan azabıyla karısı Rose’a romantik telefon mesajları bırakır. Bu mesajlar Rose’un Brezilyalı genç sevgilisinden ayrılmasına yol açar. Ancak fotoğrafçının ilişkisini öğrenen sevgilisi onu terk edip ülkesine dönmeye çalışırken uçakta yıllardır kayıp kızını arayan yaşlı bir adamla (Hopkins) tanışır ve tedavi görmüş seks suçlusu Tyler ile tehlikeli bir yakınlaşma içine girer.

“360” kadro olarak dört dörtlük görünen bir film. Bir kere yönetmenliğini “Tanrı Kent / City of God”, “Körlük / Blindness” ve “The Constant Gardener / Arka Bahçe”nin de aralarında olduğu müthiş filmler çekmiş Brezilyalı yönetmen Meirelles üstleniyor. Senaryo deseniz, “Frost / Nixon” ve “The Queen”de imzası olan yıldız isim Peter Morgan kaleme almış. Oyuncu kadrosunun tanıtıma bile ihtiyacı yok. Ancak, “360” Alejandro Gonzalez Inarritu’nun alametifarikası kesişmeli, karakterlerin hayatlarının ‘kelebek etkisi’yle birbirini etkilediği filmlerin tipik ve maalesef iyi kotarılmamış bir örneği. Türdeşleri içinde değerlendirirsek, ne petrol ağlarını konu alan “Syriana” gibi politik bir yapıyı gözler önüne seriyor ne de “Amores perros” gibi karakterlerle duygusal bir bağ kurmamıza izin veriyor.

Aşk, cinsellik ve yas üzerinden yolları kesişen karakterlerde, Antony Hopkins’in de aralarında olduğu oyuncular onlardan beklenen bölümü başarıyla canlandırsalar da bütünde bir sonuç alınmıyor. Pek çok önemli ismin incir çekirdeğini bile doldurmayacak bir formül filminde yeteneklerini israf ettiği bir film “360”. n

Haberin Devamı

“360”

Yön.: Fernando Meirelles
Oyn.: Jude Law (Michael Daly), Rachel Weisz (Rose), Anthony Hopkins (yaşlı adam), Gabriela Marcinkova (Anna), Ben Foster (Tyler) Sen.: Peter Morgan
Gör.: Adriano Goldman

Haberin Devamı

“Vampir Avcısı: Abraham Lincoln”

Vampirlerin karşısında ABD başkanı

Vampir Avcısı: Abraham Lincoln / Abraham Lincoln: Vampire Hunter”, aynı adlı romanın uyarlaması. Film, tarihi, fantastik bir kurmaca metinle birleştiriyor. Çıkış noktası şu: ABD’nin en önemli başkanlarından Abraham Lincoln aslında kıtayı kaplayan ve tümünü ele geçirmeye çalışan vampirlerle mücadele ediyordu. Amerikan İç Savaşı’nın taraflarını vampirler önderliğindeki güneylileri ve Lincoln liderliğinde direnen kuzeyliler olarak gösteren filmde, köleler de doğal olarak vampirlerin sömürdükleri insanlar olarak ortaya çıkıyorlar.
Filmin yönetmen koltuğunda “Gece Nöbeti / Night Watch”la başlayan Rus yapımı fantastik üçlemenin yönetmeni Timur Bekmambetov var. Yapımcılardan biri de Tim Burton. Benjamin Walker’ın Lincoln rolünde karşımıza çıktığı film, eğlenceli olması gereken metnine rağmen kendisini çok ciddiye alan bir film. Vampir eşittir sömürücü gibi basit bir benzetmeye sarılan film, fantastik bir vampir filmine göre tempo sorunları yaşayan bir yapım.

Haberin Devamı

“Cehennem Melekleri”

Aksiyon sinemasının tüm yıldızları

Aksiyonun eski ve yeni yıldızlarını bünyesinde toplayan “Cehennem Melekleri / The Expendables”ın ikinci filminde de değişen bir şey yok. Yine tam bir testosteron patlaması ilgilileri bekliyor. Sylvester Stallone’nun başrolde Barney Ross’u canlandırdığı ve senaryosuna imza attığı filmde aksiyon sinemasının önemli isimleri Jason Statham, Jet Li, Dolph Lundgren, Chuck Norris, Bruce Willis, Jean-Claude Van Damme ve Arnold Schwarzenegger eşlik ediyor.
Kendilerine ‘expendables’ adını veren bir grup paralı askere, CIA yöneticilerinden Mr. Church tarafından sıradan bir iş verilir. Ancak bu iş sırasında Van Damme önderliğindeki suçlular, ‘expendables’ ekibinden birini öldürürler. İntikam için yola çıkan ekip, kötücül ve güçlü suçlularını haklamaya çalışacaktır. “Con Air”ın yönetmeni Simon West’in yönettiği film, erkek odaklı aksiyon sinemasının tüm numaralarını, bol bol dövüşü, dev silahları barındıran; orta büyüklükte bir ülkenin nüfusu olabilecek kadar insanın telef olduğu bir aksiyon. Gişede ilki gibi başarılı olması muhtemel olan film, çiğ aksiyon ve racon kesmeleri sevenlere aradıklarını sunuyor.
Zaten amacı da bu.

“Tinker Bell: Gizemli Kanatlar”

Çocuklar için
Peggy Holmes’un yönettiği çocuk animasyonu “Tinker Bell: Gizemli Kanatlar / Tinker Bell: Secret Of The Wings”in seslendirme kadrosunda Mae Whitman, Lucy Hale, Lucy Liu ve Raven Symone’un da aralarında olduğu isimler var. Tinker Bell’in gizemli Kış Ormanı’nda yaptığı bir keşfi konu alan film, Disney’in imzasını taşıyan bir çalışma.