Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ridley Scott’ın yeni bilimkurgusu “Marslı”, gezegende tek başına kalan bir astronotun, sırtını bilime yaslayan, Robinson Crusoe türü bir hayatta kalma öyküsü

lien / Yaratık” (1979) ve “Blade Runner” (1982), Ridley Scott’ın adının bilimkurgu türünün tarihine yazılmasına yetti de arttı. Ve hâlâ en yetkin olduğu türlerden bilimkurgu filmleri çekmesine itirazı olan yok. Yeni Ridley Scott bilimkurgusu “Marslı / The Martian”, Andy Weir’in çok satan romanının sinema uyarlaması ve Scott’ın ünlü bilimkurgularının tersine karanlık olmayan, esprili ve eğlenceli bir uzay macerası.

Haberin Devamı

Mars’ta bir görev için bulunan ekip, beklenmedik bir fırtınada öldüğünü düşündükleri astronot Mark Watney’i geride bırakıp dünyaya dönüş yoluna çıkar, NASA da Mark’ın öldüğünü açıklar. Ama şans eseri hayatta kalan Mark, geride kalan ekipmanlara hayatta kalma güdüsüyle yaptığı katkılarla yaşamına bir Robinson Crusoe gibi devam eder. Botanik uzmanı olması sayesinde kendi besinini de yetiştirir.

NASA hayatta olduğunu keşfettiğinde onu kurtarmak için bir operasyon düzenler. Scott, Mark’ın hikayesine ağırlık verse de dünyada yaşananlar ve dönüş yolundaki ekibi de takip ettiği filminde 3D’nin hakkını veriyor. Ayrıca dünya dışı manzaralara meraklılara sunduğu Mars’ın tozu toprağı ve uzay gemisi gibi tasarımlar da tatmin edici.


Metafizikten bilime döndü

Scott’ın kariyerini yakından takip edenler, yönetmenin “Alien”ın öncesini anlattığı “Prometheus” ve Hz. Musa filmi “Exodus: Tanrılar ve Krallar”da metafizik konulara ağırlık vermesini garipsemişti. “Marslı”, Scott’ın gözünün metafizikten bilime ve insanın hayatta kalma azmine döndüğü bir film. Dolayısıyla “Marslı” bir yaratıcıya değil, hesaba, denklemlere, insan ihtiyaçlarına odaklanan bir bilimkurgu. Mark’ın karakteri ve Damon’ın da katkısıyla daha da eğlenceli hale gelen diyaloglar “Marslı”yı esprili bir film de yapıyor. Elbette, Scott’ın karanlık bilimkurgularının yeri ayrı. Ama “Marslı”, Scott’ın çekeceğini açıkladığı “Prometheus” devam filmlerini daha da hevesle beklemeye yol açıyor. Damon’ın bir gezegende tek başına bırakıldığı diğer film Christopher Nolan’ın “Yıldızlararası”na kıyasla ise daha az iddialı ve daha az ukala olduğu da kesin.

“Marslı / The MartIan”
Yön.: Ridley Scott Oyn.: Matt Damon (Mark Watney), Jessica Chastain (Melissa Lewis), Kristen Wiig (Annie Montrose), Jeff Daniels (Teddy Sanders), Michael Pena (Rick Martinez), Sean Bean (Mitch Henderson) Sen.: Drew Goddard (Andy Weir’ın kitabından) Gör.: Dariusz Wolski Müz.: Harry Gregson-Williams

Marsın zoraki fatihi


DVD

HAFTANIN YENİSİ

“YENİ KIZ ARKADAŞIM / THE NEW GIRLFRIEND”
François Ozon’un cinsel kimlikler üzerinden hareket eden komedisi “Yeni Kız Arkadaşım”, yönetmeni sevenlerin ilgisini çekecektir.

Demirkubuz hem yönetmen hem başrolde
Türkiye sinemasının önde gelen yönetmenlerinden Zeki Demirkubuz, Jean Paul Sartre’ın ünlü bir kitabıyla aynı ada sahip olsa da bu kitabın uyarlaması olmayan filmi “Bulantı”da hem yönetmen koltuğunda hem de başrolde ana karakter Ahmet’i canlandırıyor. Eşini aldatan öğretim üyesi Ahmet, kızı ve eşi Elif’in bir kaza sonucu ölmesinden sonra hiçbir şey olmamış gibi hayatını sürdürür. “Ahmet sonunda yaşadığı trajedinin yasını tutabilecek mi?” sorusu filmin merkezinde yer alıyor.
Demirkubuz’un güçlü filmleri “Kader”, “Masumiyet” ve “İtiraf”ın ortak özelliği yönetmenin karakterlerinin saplantı, tutku ve arzu gibi duygularını izleyicisine geçirebilme gücüydü. Ancak bir önceki filmi “Yeraltı”nda olduğu gibi “Bulantı”da da daha donuk, karakterleri umursamanın, hislerini yaşamanın mümkün olmadığı bir Demirkubuz filmi var karşımızda. Bu da yönetmenin sinemasının en önemli özelliğini yitirmesi demek.

Marsın zoraki fatihi


Haftanın diğerleri

Tuhaf Bir Sihir


ÇOCUKLAR İÇİN

-Çocuklara hitap eden animasyon “Tuhaf Bir Sihir / Strange Magic”, “Bir Yaz Gecesi Rüyası”ndan yola çıkıyor ve müzikal türünde. Amerikan yapımı filmin yönetmen koltuğunda Gary Rydstrom var.

İKİ YERLİ FİLM
- Haftanın yerli filmlerinden biri korku türündeki, Sümeya Kökten’in yönettiği “Vesvese: Cin Tuzağı”. Cinlerin insanlara musallat olmasını konu ediniyor. 12 Eylül döneminde hapse atılan gençleri anlatan “Kafes”in yönetmenliğini Mahmut Kaptan üstleniyor. Oyuncu kadrosunda ise İsmail Hacıoğlu, Nilay Duru ve Şefik Onatoğlu bulunuyor.

OYUNCULUK GÖSTERİLERİ

-Son dönemde “Mad Max: Fury Road”un da aralarında olduğu yapımlarda kendisini ispat eden Tom Hardy, rol aldığı yeni filmi “Efsane / Legend”da 1960’larda Doğu Londra’da suç imparatorluğu kuran ikiz gangsterler Reggie ve Ronnie Kray’in hikayesine odaklanıyor. İkizleri Hardy’nin canlandırdığı filmin yönetmeni Brian Helgeland.

- “Son Samuray” ve “Kanlı Elmas” filmlerinin yönetmeni Edward Zwick, yeni filmi “Şah Mat / Pawn Sacrifice”da Soğuk Savaş döneminde geçen gerçek bir hikayeye odaklanıyor. Bu hikayede, Soğuk Savaş’ın süper güçleri Sovyetler Birliği ve ABD, bir satranç turnuvasının şampiyonlarının ülkeleri olarak karşı karşıya geliyorlar: Bobby Fischer (Tobey Maguire) ve Boris Spassky (Liev Schreiber), 1972’de Dünya Satranç Turnuvası’nda stratejilerini çarpıştırıyor.