Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Çok satan kitap uyarlaması, mendilleri hazırlatan romanslar vizyondan eksik olmuyor malum. Bu yılın “The Fault in Our Stars” adayı da Jojo Moyes’in aynı adlı romanından bizzat Moyes tarafından senaryolaştırılan “Senden Önce Ben / Me Before You”. Tiyatro yönetmeni Thea Sharrock’ın ilk sinema yönetmenliği olan İngiliz yapımı film, çok satan romanı bilmeyenlerin dikkatini “Game of Thrones”un Daenerys Targaryen’ı Emilia Clarke’ın başroldeki varlığıyla çekti. Clarke’ın başrolü paylaştığı Sam Claflin de “Açlık Oyunları” serisinden tanıdık bir yüz.

Haberin Devamı

Mendilleri hazırlayın


Film, işçi sınıfından çocuk gibi giyinmeyi seven güler yüzlü Lou’nun şato sahibi çok zengin bir ailenin oğlu Will’in bakımını üstlenmesiyle başlıyor. Çok sportmen ve başarılı bir işadamıyken geçirdiği bir kaza sonucu boynunun altı felç olan Will, başta Lou’ya kök söktürse de, zamanla ikili iyi anlaşmaya ve elbette birbirlerine âşık olmaya başlıyor.
Özellikle Clarke’ın abartılı çizilen karakterini de aşan abartıdaki oyunculuğunu kabullenenler için işleyen filmde Claflin’in sadeliği dengeleyici bir görev üstleniyor. Finalindeki sürprizleri ele vermemek için açıklamadığımız, ancak engelliler ve yakınları tarafından haklı olarak eleştirilen tartışmalı final bir yana film, ancak romansları gözü kapalı sevenleri memnun edebilir.

“Senden Önce Ben / Me Before You”
Yön.: Thea Sharrock
Oyn.: Sam Claflin (Will Traynor), Emilia Clarke (Lou Clark), Vanessa Kirby (Alicia), Janet McTeer (Camilla Traynor)
Sen.: Jojo Moyes (kendi romanından uyarlama)
Gör.: Remi Adefarasin
Müz.: Craig Armstrong

İstanbul’un gözdesi

Mendilleri hazırlayın

Bu yılki İstanbul Film Festivali’nin uluslararası yarışmasında En İyi Film Ödülü alan “Bin Başlı Canavar / Un monstruo de mil cabezas”, 2007 yapımı “La Zona”yla ünlenen Uruguaylı yönetmen Rodrigo Pla’nın imzasını yaşıyor. Meksika yapımı filmde Pla, aynı “La Zona”da olduğu gibi sosyal mevzulara güçlü bir atmosfer yaratımıyla el atıyor. “Bin Başlı Canavar”ın ana karakteri Sonia (Jana Raluy) kanser kocasına yardımcı olabilecek bir tedavinin sigorta şirketi tarafından reddedilmesi üzerine sigorta şirketine gider. İşler beklediği gibi gitmeyince silahı eline almak zorunda kalır. Amacı sadece tedaviyi onaylayan evrakları imzalatmaktır.
Pla günümüz insanının büyük kurumlar karşısındaki çaresizliğini, didaktik bir üslup yerine diken üzerinde tutan bir gerilimle vermeyi seçerek yılın önemli filmlerinden birine imza atıyor.

Haberin Devamı

İzlanda’nın ödüllü çiftçileri

Mendilleri hazırlayın


İzlandalı belgeselci Grimur Hakonarson’un ikinci kurmaca filmi “İnatçılar / Rams”, geçen yıl Cannes’da Belli Bir Bakış’ın büyük ödülünü alarak adını duyurdu. Film, koyun yetiştiren ve araları bozuk iki kardeşin mücadelesine odaklanıyor. Koyunlarda çıkan bir salgın hastalık, yıllardır konuşmayan kardeşleri tekrar iletişim kurmaya itiyor. “İnatçılar”, Kuzey Avrupa sinemasının alışıldık mizah anlayışının yanına aile ilişkilerini ekleyip dokunaklı da olabilen, başarılı bir film.

Haftanın diğerleri

- Başrollerini Dwayne Johnson ve Kevin Hart’ın paylaştığı aksiyon komedisi “Merkezi İstihbarat / Central Intelligence” iki eski arkadaşın kendilerini uluslararası casusluk ağının içinde bulması üzerinden ilerliyor.

Haberin Devamı

- “Grinin Elli Tonu”nun parodisi “Siyahın Elli Tonu / Fifty Shades of Black”, Michael Tiddes’ın imzasını taşıyor. Oyuncu kadrosunda Marlon Wayans ve Kali Hawk bulunuyor.

Mendilleri hazırlayın

- Haftanın iki yerli filminden biri Özgür Bakar’ın yönettiği korku filmi “Ammar 2: Cin İstilası”. Diğeri Burak Babayiğit’in imzasını taşıyan ve komedi türündeki “B. O. K.: Bi O Kalmıştı”.

- Fransa ve Belçika ortak yapımı animasyon “Robinson Crusoe”, 3D seçeneğiyle gösterime giriyor. Vincent Kesteloot ve Ben Stassen’ın yönettiği film, Crusoe’nun adaya çıkışını orada yaşayan hayvanların gözünden anlatıyor.

- Psikolojik korku filmi “Lanetli Çocuk / The Boy”, William Brent Bell’in imzasını taşıyor. Film, bir bakıcının bir dehşetin içine çekilmesi üzerine.

DVD
HAFTANIN YENİSİ
ANOMALISA

Charlie Kaufman’ın Duke Johnson’la birlikte yönettiği “Anomalisa” gözlerden kaçmaması gereken, büyüklere hitap eden bir yapım.