Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Fantastik film “Mısır Tanrıları”, tanrılar ve insanların birlikte mücadele ettiği, benzerlerinden farklı yönü olmayan ana akım bir fantastik yapım...

Alex Proyas yönettiği “Gizemli Şehir” ve “Ölümsüz Aşk” sayesinde gözlerin üzerinde olduğu yönetmenler arasındaydı. Yedi yıl önceki “Knowing”den beri ortalarda olmayan Proyas’ın dönüş projesi “Mısır Tanrıları / Gods of Egypt”, birçok ticari filmden öğeler taşıyan ve özgün hiçbir yönü bulunmayan bir yapım.

Film insanlarla tanrıların birlikte yaşadığı Mısır’da isyankar kardeş Set’in tahtı yeğeni Horus’tan zorla almasıyla başlıyor. Ölümlü kahraman Bek, gözlerini de Set’e kaybetmiş Horus’a tekrar Mısır kralı olması için yardım ediyor. Hikaye, “ölümlü ve ölümsüz kahramanlar bir yolculuğa çıkıp maceralar yaşar” izleğiyle devam ediyor.

Haberin Devamı

Heyecan uyandıramıyor

Bilgisayar efektlerinin öne çıktığı bir sinema diliyle herhangi bir his uyandırmadan süren fantastik film “Mısır Tanrıları”, yakın dönem Ridley Scott filmi “Exodus: Tanrılar ve Krallar”ın taht kavgalarından “Mumya” serisinin estetiğine, “Thor” filmlerinden böğüren Gerald Butler’ı ödünç aldığı “300 Spartalı”ya birçok filmi hatırlatıyor. Akla gelmeyen şey ise orijinallik ve yaratıcılık.

“Game of Thrones”la ünlenen Nikolaj Coster-Waldau’dan saygın aktör Geoffrey Rush’a birçok ismi bir araya getirmesine rağmen konusu ve işleyişi gereği bir heyecan uyandıramıyor. Filmin üzerinde durduğu ölümlüler de ölümsüzlere yardımcı olabilir, güçsüz görünen bir insan önemli işler başarabilir konusunun da defalarca tekrarlanan bir formül olduğu ortada. Filmin oyuncu kadrosunun beyaz aktörler ağırlıklı oluşu, etnik çeşitlilik gözetmemesi gerekçesiyle eleştiri konusu olmuştu. Ancak ekip, aynı suçlamayla karşı karşıya gelen çoğu benzer ekibin tersine konuyla ilgili özür diledi.

Sonuç olarak “Mısır Tanrıları”, Alex Proyas’ın kariyerinde parlak bir dönüş değil. Klişelerden oluşan ve bilgisayar efektlerine sırtını yansıdığını hissettiren film, akılda kalmayacak bir ana akım fantastik yapım.

“Mısır Tanrıları / Gods of Egypt”

Haberin Devamı

Yön.: Alex Proyas Oyn.: Gerard Butler (Set), Nikolaj Coster-Waldau (Horus), Elodie Yung (Hathor), Abbey Lee (Anat), Courtney Eaton (Zaya), Brenton Thwaites (Bek), Geoffrey Rush (Ra) Sen.: Matt Sazama, Burk Sharpless Gör.: Peter Menzies Jr. Müz.: Marco Beltrami

Haftanın diğerleri

- Başrollerini Josh Duhamel, Anthony Hopkins ve Al Pacino’nun paylaştığı “Hesaplaşma / Misconduct”ın yönetmen koltuğunda yapımcılık kariyerinden sonra ilk kez yönetmen koltuğuna oturan Shintaro Shimosawa var. Film bir ilaç firmasının güçlü yöneticisine hukuk savaşı açan genç bir avukatın başına gelen felaketleri konu alıyor. Yurt dışındaki eleştirilerde güçlü oyuncu kadrosuna rağmen zayıf bulundu.

- Guillermo Amoedo’nun yönettiği korku filmi “Zebani / The Stranger”, bir adamın bir kasabaya gelmesi sonucu kan dökülmesi üzerinden ilerliyor.

- Haftanın iki yerli filminden biri Hulusi Orkun Eser’in yönettiği “Senarist”. Başrollerini Ebru Sarıtaş, Mustafa Uzunyılmaz ve Halis Bayraktaroğlu’nun paylaştığı film, bir senaristin gerilim dolu maceralarını anlatıyor. Diğer yerli film ise korku türündeki “Çağrılan”. Hüseyin Eleman’ın yönettiği film, canlı yayında gerçekleşen bir felakete odaklanıyor.

Haberin Devamı

Auster kahramanları dövüşüyor

Yayımlandığı dönemde çok konuşulan, Jane Austen dünyasıyla zombileri
birleştiren Robert Ayscough imzalı roman “Aşk ve Gurur ve Zombiler / Pride and Prejudice and Zombies”, şimdi de sinemaya uyarlandı. Film ve roman özetle “Aşk ve Gurur”un, Bennet kardeşlerin romantik maceralarını konu alan dünyasının içine zombilerle mücadeleyi katıyor. Burr Steers imzalı, oyuncu kadrosunda Lily James,
Sam Riley ve Jack Huston’ın yer aldığı film, yurt dışında eleştirmenlerden ortalama beğeniler yansıtan yorumlar aldı. Fikir birliğine varılan husus, filmin eğlenceli bir seyirlik vaat ettiği.

DVD

HAFTANIN YENİSİ

“45 YIL / 45 YEARS”

İngiliz yönetmen Andrew Haigh’in 45 yıllık bir evliliğin çöküşünü konu alan filmi geçen yılın en iyi ve etkileyici filmlerindendi.