Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Belgesel sinemanın popüler ve öfkeli ismi Michael Moore’un yönettiği “Şimdi Nereyi İşgal Edelim? / Where to Invade Next?”, yönetmenin en ümit dolu filmi. Moore sürekli eleştirdiği ABD’den elinde bir ABD bayrağıyla çıkıyor. Dünyanın dört bir yanındaki ülkeleri ziyaret edip ülkesine alabileceği zenginlikleri buluyor: İtalya’nın sekiz haftalık ücretsiz izni, Fransa’dan okulların harika ve sağlıklı yemek sistemi, İzlanda’dan kadınların toplumdaki değeri yönü ve bankerlerin cezalarını çekmeleri, Tunus’tan kadın hareketi, Almanya’dan geçmişle hesaplaşma sorumluluğu... Moore bütün bu güzellikleri hem sevdiği hem kariyerini kıyasıya ve sert bir üslupla eleştirmeye adadığı ülkesine öneriyor.

Haberin Devamı

Ot yolmak değil, çiçek koklamak


ABD’nın petrol işgallerine oranla çok daha aydınlık olan bu işgalin bir tek ABD vatandaşlarına değil, filmi izleyen herkese güç veren bir yönü var. Moore’un esprili, renkli ve didaktiklik sınırında gezen direkt belgeselcilik anlayışının hayranları, önceki Moore belgesellerinde bulduklarının bu filmde de eksikliğini duymayacaklar. Ama önceki Moore filmleri bir tokatsa bu film uzlaşma için uzatılan bir el gibi. Evet, Moore, ziyaret ettiği ülkelere pembe gözlüklerle bakıyor ama belgeselin başında da söylediği gibi “Ot ayıklamak için değil, çiçek koklamak için”. “Şimdi Nereyi İşgal Edelim?”, Moore’un başyapıtı değil belki ama biraz çiçek koklamanın ve dünyanın utançlarını değil, güzellikleri, adil sistemleri, insanlık onurunu hatırlamanın kimseye zararı olmaz.

“Şimdi Nereyi İşgal Edelim? / Where to Invade Next?”
Yön.: Michael Moore
Yer alanlar: Michael Moore, Krista Kiuru, Tim Walker Gör.: Rick Rowley, Jayme Roy

Bilimkurgu fonunda aşk

Geçen yılki Venedik Film Festivali’nde yarışan Drake Doremus’un yönettiği “Aşk Uğruna / Equals”, bilimkurgu fonunda geçen bir aşk hikayesi. Başrollerini nesillerinin öne çıkan isimleri Nicholas Hoult ve Kristen Stewart’ın paylaştığı filmde, duyguların olmadığı bir toplumda birbirlerine âşık olan çift zorluklar yaşıyor. Film, öne çıkan stilinin dışında izleyiciye sunacak bir şey bulamıyor. Filmin kendisi de distopya olarak betimlenen evreninde geçiyor gibi ruhsuz ve duygusuz.

Haberin Devamı

Haftanın diğerleri

- “Buz Devri / Ice Age” serisinin beşinci filmi “Ice Age: Büyük Çarpışma / Ice Age: Collision Course”, sevilen kahramanları bir kez daha bir felaketin karşısında bırakıyor. Animasyon tekniği olarak gitgide ilerlese de serinin malzemesinin artık tükendiğini söylemek için erken değil, belki de geç.

- Ali Abbas Zafar’ın yönettiği Hindistan filmi “Sultan”, dövüş uzmanı bir karakteri merkeze alan bir dram. Başrolde Salman Khan bulunuyor.

- Charles Barker’ın yönettiği İngiltere yapımı bilimkurgu-aksiyon “Simülasyon / The Call-Up”, sanal gerçeklikte çeken bir savaş oyunun gerçek çıkmasını işliyor.

- Manouchehr Hadi’nin yönettiği “Ben Salvador Değilim / I am not Salvador”, Brezilya’ya giden İranlı bir çekirdek aile üzerine bir komedi. Ancak genel seviyesi düşünüldüğünde filmin nasıl televizyondan beyazperdeye atladığını anlayamıyorsunuz.

- Fransa yapımı aksiyon “Soygun / Braqueurs”, çeteye bulaşan bir adam hakkında.