Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

François Ozon, bir sonraki filmini tahmin etmenin imkansız olduğu yönetmenlerden. Geçen yılki Venedik Film Festivali’nde olgun savaş filmi “Frantz”ı sunan Ozon, aradan bir yıl geçmeden Cannes Film Festivali’nde psikolojik okumalara yaslanan oyunbaz ve eğlenceli filmi “Tutku Oyunu / L’amant double”la karşımıza çıktı.

Ozon, oyuna çağırıyor

Film, psikanalist Paul’e gitmeye başlayan genç kadın Chloe’ye odaklanır. Chloe ve Paul kısa zamanda doktor hasta ilişkisini idare edemeyeceklerine karar verirler, birbirlerine aşık olmuşlardır. Aynı eve tanışırlar. Ancak Chloe tesadüf eseri Paul’un tam zıddı karakterde bir ikiz kardeşi olduğunu öğrenir.

Haberin Devamı

Ozon’un “Tutku Oyunu”ndaki ilham kaynakları açık. Brian De Palma ve David Cronenberg’in bir dönemi özellikle de doktor ikizlere odaklanan filmi “Dead Ringers” (1988). Kendisini fazla ciddiye almadan izleyiciyi sinemanın tutkuya odaklanan gerilim türünün tanıdık referansları içinde gezdiren film, izleyiciyi sürekli tahmin etmeye zorluyor. Bilmecenin yanıtı ise psikolojik okumada bulunabiliyor.

Ozon’un daha önce “Genç ve Güzel”de birlikte çalıştığı Marine Vacth, bu filmde de Chloe’de filmin ruhuna uygun bir performans sergiliyor. Sinemanın yakın dönemde gördüğü en üretken isimlerden biri olan Ozon’un zengin filmografisinde herkesin favorisi kendine. Ancak “Tutku Oyunu”, özellikle De Palma’nın ve türün sevenlerine bir armağan.

Cruise başrolde

Ozon, oyuna çağırıyor

Tom Cruise’un başrolünde yer aldığı suç filmi “Barry Seal: Kaçakçı / American Made”, merkezine yaşamış bir kişiliği, Barry Seal’ı alıyor. Filmin yönetmenliğini “Edge of Tomorrow”, “The Bourne Identity”nin de aralarında olduğu ticari filmlerin başarılı isimlerinden Doug Liman üstleniyor. Film, 1980’lerde geçiyor ve pilot Barry Seal’ın Medellin uyuşturucu karteli için çalışmaya başlamasını konu alıyor. Ardından Seal, ABD hükümeti için muhbirlik yapmaya başlıyor. Film, eleştirmenlerden olumlu eleştiriler aldı.

Haftanın diğerleri

Yönetmenliğini George Nolfi’nin üstlendiği “Birth of the Dragon / Ejderin Doğuşu”, gerçek bir hikayeden yola çıkıyor. Bu hikaye de genç dövüş sanatları ustası Bruce Lee’nin kung-fu ustası Wong Jack Man’in 1965 yılında San Francisco’da bir dövüşe davet etmesi. Film, Bruce Lee ve dövüş sanatı hayranlarına hitap ediyor.

Haberin Devamı

Haftanın gösterime giren iki yerli filminden biri yönetmenliğini Korhan Uğur’un üstlendiği komedi “Cenaze İşleri”. Başrolünü Melih Selçuk’un üstlendiği film, kimsesizler mezarlığında çalışan bir karakteri merkeze alıyor. Diğer yerli film ise Emre Yılmaz’ın imzasını taşıyan “Yarım Kalan”. Film kimlikler üzerinden ilerleyen bir aşk hikayesi sunuyor.

Ozon, oyuna çağırıyor

Emojilerin karakterler olarak karşımıza çıktığı animasyon “Emoji Filmi /

The Emoji Movie”, Tony Leondis’in imzasını taşıyor. Film, olumsuz eleştirilerle karşılandı.