Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İngiliz romantik filmi denince ilk akla gelen isimlerden Richard Curtis, yeni filminde zaman yolculuğu kabiliyeti olan Tim’in hikayesini konu alıyor

Romantizme zaman yolculuğunun takviyesi

Richard Curtis, “Aşk Her Yerde / Love Actually”nin yönetmeni ve senaristi olmasının yanı sıra “Four Weddings and a Funeral / Dört Nikah, Bir Cenaze” ve “Notting Hill”in senaryolarıyla İngiliz romantik filmi denince akla gelen çoğu yapımın mimarlarından. Curtis, “Zamanda Aşk”ta alışılageldik romantik komedi senaryolarının dışına çıkmak için
işin içine biraz da bilimkurgu, daha doğrusu zaman yolculuğu ekliyor.
Tim 21 yaşına bastığında babasından aile sırrını öğrenir: Ailenin erkekleri kendi hayatlarında herhangi bir
ana dönebilmekte ve akışı değiştirebilmektedir. Tim bu kabiliyetini Londra’da tanıştığı hayatının aşkı Amerikalı Mary’yle mükemmel bir ilişki kurmak ve çevresindekilere yardımcı olmak için kullanacaktır.
Mutlu bir ailenin bir ferdi olan Tim’in mutlu bir aile kurma çabaları olarak özetlenebilecek filmde Curtis’in her filminde yakalayabildiği sıcaklık yine mevcut. Filmin diğer önemli kozu oyunculuklar. “Harry Potter” serisindeki Bill Weasley rolünden sonra “Anna Karenina”da da Konstantin Levin’de müthiş bir performans sergileyen aktör Domhnall Gleeson, bir başrolü rahatlıkla üstlenebileceğini bu filmle kanıtlıyor. Babayı canlandıran Bill Nighy ise her sahnesinde büyüleyici.

Geçişler uyumsuz
“The Time Traveler’s Wife / Zaman Yolcusunun Karısı” gibi filmlerde de mevzu bahis edilen romantizm ve zaman yolculuğu ikilisi filmin ilk bölümünde öne çıkıyor. Ama bir noktadan sonra senaryoda hayatla ilgili büyük laflar etmeye varan bir akış değişikliği baş gösteriyor ve filmin tempo sorunu da burada başlıyor. Ekseni Tim-Mary ilişkisinden Tim-babası ilişkisine kayan film, belki de ikinci bölümde daha başarılı ancak bu iki geçiş birbirleriyle uyumlu değil.
Anı yakalamak, hatalardan ders almak, nazik davranabilmek ve hayatta küçük şeylerden mutlu olabilmek gibi filmin öykündüğü “Groundhog Day”de çok daha derin hallerini gördüğümüz mesajlar bu filmde, büyük laflar etme sevdasının ürünleri olarak karşımıza dikiliyor.
Bu durum da filmi hoş bir romantik komedi olmak iddiasının altını dolduramayan bir filme çeviriyor.

Haberin Devamı

“Zamanda Aşk / About Tıme”
Yön.: Richard Curtis
Oyn.: Domhnall Gleeson (Tim), Rachel McAdams (Mary), Bill Nighy (Baba), Lydia Wilson (Kit Kat), Lindsay Duncan (Anne) Sen.: Richard Curtis
Gör.: John Guleserian
Müz.: Nick Laird-Clowes

Haberin Devamı

Çılgın Hırsız 2

Çılgın hırsız artık aile babası

2010 yılının sevilen animasyonu “Çılgın Hırsız / Despicable Me”, “Çılgın Hırsız 2”yle kaldığı yerden aynı ekiple devam ediyor. Filmin yönetmenleri Pierre Coffin ve Chris Renaud ikilisi de senaryo yazarları Cinco Paul ve Ken Daurio da ikinci filmin kadrosunda yerlerini alıyor. Ancak filmin Steve Carrell tarafından seslendirilen ana karakteri Gru, iddialı suç planlarından elini eteğini çekmiş; evlat edindiği üç kızıyla ilgileniyor. Derken, Gru bir kötü adamın gizli bir serumun olduğu laboratuvarı bir mıknatısla çalıp taşıması üzerine, büyük suçların peşine düşen gizli servis tarafından göreve çağrılıyor ve burada ajan Lucy Wilde ile ortak oluyor.

Haberin Devamı

Bergama yolunda
Semra Dündar’ın yönettiği “Vay Başıma Gelenler”, oyuncu kadrosunda Hüsnü Şenlendirici, Metin Keçeci ve Merve Altınkaya’nın yer aldığı bir komedi. Film, köşeyi dönme derdinde bir adamın, dedesinin hapisten çıkmasının ardından onun peşinden zengin olma amacıyla Bergama’ya gitmesini konu alıyor.

Riddick

Riddick’in dönüşü

2000’de başlayan, David Twohy yaratımı kült seri, üçüncü film “Riddick” ile devam ediyor. Vin Diesel’ın canlandırdığı eski mahkum, korku saçan, öldürme makinesi Riddick bu filmde korkunç canlıların yaşadığı bir gezegende mahsur kalıyor. Buradan kaçabilecek uzay gemisi bulabilmek için bir nevi “taksi çağırıyor” ve kafatası avcıları gezegene geliyor.
Üçlemenin ilk filmi “Derin Karanlık / Pitch Black” düşük bütçesi, anti kahramanı Riddick’le kült statüsü kazanırken, ikinci film bu
ilk filmin gerisinde kalmıştı. Üçüncü film ise ikinci filme göre daha derli toplu. Ancak Riddick’i izleyicinin sempati duyması gereken bir karakter olarak sunarak serinin ne hissedeceğinize kendiniz karar verdiğiniz, anti kahramanını farklı bir yerde konumlandırıyor. Bu da Riddick’in filmin başında kendi tanımıyla söylediği gibi “medenileştiren” bir hamle ki serinin sevilmesinin önemli yönlerinden birini yok ediyor.

Günce

Bir baba-kızın öyküsü
Mete Şener ile Kemal Uzun’un imzasını taşıyan “Günce”nin başrollerinde Cemal Hünal ve çocuk oyuncu Nisa Melis Telli var. Film hayatını kızı Günce’ye vakfetmiş bir babanın (Hünal) kızını kaybetme riskiyle karşılaşmasını konu alıyor.

Aşkın Yolu

Yolda doğan romans
Sam Jaeger’in hem yönetip hem de başrolünü üstlendiği romantik komedi “Aşkın Yolu / Take Me Home”da işsiz kalan Tom (Jaeger) New York’ta kaçak taksicilik yapmaktadır. Kalp krizi geçiren babasının yanına gitmek isteyen Claire’le (Amber Jarger) Kaliforniya’ya doğru yola çıktıklarında ikili arasında romantizm doğar.