Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yönetmenliğini ve başrollerini üstlendikleri “Rumba” ile hatırlayabileceğimiz Dominique Abel, Fiona Gordon ve Bruno Romy, yeni filmleri “Aşk Perisi / La Fee” ile sinemalarını kurdukları fiziksel komedi ve görselliğe dayanan anlayışlarını sürdürüyorlar. Bir otelin gece resepsiyonisti Dom (Abel), otele müşteri olarak gelen ve peri olduğunu iddia eden Fiona’ya (Gordon) âşık olur. Ancak Fiona’nın peşinde onu bir psikoloji kliniğine yatırmaya çalışan adamlar vardır.

“Rumba” ekibinden yeni film


“Aşk Perisi”, hikaye anlatımında ve mizahta görselliğe dayalı bir sinemayı özleyenlere hitap eden,
tatlı ve eğlenceli bir yapım.

Haberin Devamı

Can Dostum

Güçlü oyuncu kadrosu ‘Otoyol’u arıyor

Başarılı oyuncuların rol aldığı “Can Dostum”, karakterlerin aralarındaki sorunları çözmeye çalıştığı bir dram

Beth, bir gün otoyol kenarında bir köpek bulur. İşkolik doktor kocası Joseph’in itirazına rağmen onu sahiplenir ve adını ‘Otoyol’ koyar. Kızının düğünü için gittikleri yazlık evlerinde Joseph, köpeği kaybeder. Joseph’in kız kardeşi Penny, onun yeni sevgilisi Russell ve Penny’nin oğlu Bryan da onlarla kalmaktadır. Medyum olduğunu iddia eden kahyaları Carmen’in yönlendirmesiyle üç gün boyunca gece gündüz Otoyol’u ararlar. Bu süreçte Bryan, Russell’a olan sınıfsal önyargılarını yenmeye çalışacak; Beth ve Joseph de ilişkilerini sorgulayacaklardır.

“Rumba” ekibinden yeni film


Filmin aralarında Diane Keaton, Kevin Kline, Richard Jenkins ve Dianne Wiest’in bulunduğu güçlü oyuncu kadrosu ilk bakışta dikkat çekiyor. Ancak bu karakter oyuncularının kendilerini gösterebilecekleri bir senaryodan söz etmek mümkün değil. Filmde bütün çatışmaları ve çözümlemeleri tetikleyen Otoyol’un peşinde, medyumun önderliğinde ağırlıklı olarak dağlarda patika yollarda, karakterler arası diyaloglarla geçen öykü, dağınık ve tatmin edici değil.
Rahatsız edici bir yönü olmayan, etliye sütlüye bulaşmayan bir dram olan “Can Yoldaşım”da ilişkiler ve klişe çözümlenmeler öne çıkarken, bu tarz bir filmde önem taşıyan diyaloglar sıradanlığın ötesine geçemiyor. Filmin 1981 yapımı “Body Heat”den hatırlanabilecek yönetmeni Lawrence Kasdan, mütevazı filminde dengeyi tutturamıyor ve oyuncu kadrosunun hakkını veremiyor.

Haberin Devamı

“Can Dostum / Darling Companion”
Yön.: Lawrence Kasdan
Oyn.: Diane Keaton (Beth), Kevin Kline (Joseph), Dianne Wiest (Penny), Richard Jenkins (Russell), Elisabeth Moss (Grace), Mark Duplass (Bryan), Ayelet Zurer (Carmen)
Sen.: Lawrence Kasdan,
Meg Kasdan Gör.: Michael McDonough
Müz.: James Newton Howard

“Sert Rüzgarlar”

Hayata dönüş öyküsü

Aktör olarak tanınan ama arada kamera arkasına da geçmeyi de ihmal etmeyen Jalil Lespert’in yönettiği Fransa-Belçika yapımı “Sert Rüzgarlar / Des Vents Contraires”, Paul adlı bir yazarın (Benoit Magimel) dramını konu alıyor.

“Rumba” ekibinden yeni film

“Sert Rüzgar”lar filminde Benoit Magimel ile Audrey Tautou başrolde.

Paul’ün karısı Sarah (Audrey Tautou) kavga ettikleri bir günün akşamında eve dönmez ve kayıplara karışır. Paul annelerini özleyen iki çocuğuyla ve parasızlıkla baş etmeye çalışır. Çocuklarıyla birlikte daha rahat geçinmek için taşradaki memleketine dönen Paul, Sarah’ın bir gün döneceğini ummakta ve hayatını ehliyet kursu eğitmenliğiyle kazanmaktadır.

Haberin Devamı


Ana akım Hollywood filmlerinin izinden gitse de, insan dramı yönünden vazgeçmeyen film, melodrama yakın senaryosuna karşın kaybetmediği soğukkanlılığıyla vasat üstü bir seyirlik.

“Ruh Eşim”

İki hikaye bağlanıyor

Kanadalı yönetmen Jean-Marc Vallee, 2005 yapımı büyüme öyküsü “C.R.A.Z.Y.” ile dikkatleri üzerine toplamıştı. Yeni filmi “Ruh Eşim / Cafe de Flore”, iki kopuk öykü üzerinden yürüyor.

“Rumba” ekibinden yeni film

1960’ların Paris’inde geçen ilk öyküde, Vanessa Paradis’nin canlandırdığı Jacqueline’nin Down sendromlu oğluna mutlu bir çocukluk geçirtme çabalarını izliyoruz. İkinci öyküde ise günümüzde ve Montreal’deyiz. Antoine (Kevin Parent) adlı DJ yeni yetme döneminden beri birlikte olduğu eşi Carole’ı (Helene Florent), âşık olduğu Rose (Evelyne Brochu) için terk ediyor. Bu iki hikayenin nasıl bağlandığını söylemek sürprizi bozar ama ortak noktalarının birine hayatını vakfeden karakterler olduğunu belirtelim. Film hiç aksamayan bir kurguyla sıradan hikayelerini ilgi çekici bir şekilde sunuyor, sunmasına... Ama hikayelerin bağlandığı yer, tatmin edicilikten uzak.

“Ruhlar Oteli”

Lanetli otelin öyküsü

Ruhlar Oteli / The Innkeepers”, lanetli olduğu düşünülen bir otelin iki çalışanının bu iddiayı araştırması sırasında yaşanan olayları konu alan bir korku.

“Rumba” ekibinden yeni film


Korku türü ağırlıklı çalışan yönetmen Ti West’in imzasını taşıyan filmde Sara Paxton, Kelly McGillis ve Alison Bartlett rol alıyorlar.

“Pirana 3DD”

Katil balıklar yine iş başında

Pirana” serisi, 2010 yapımı bol kanlı ve esprili “Pirana 3-D” ile yeniden canlanmıştı.

“Rumba” ekibinden yeni film

Bu esprili ve kendisini ciddiye almayan üslubu başlığına taşıyan “Pirana 3DD / Piranha 3DD” ise 2010 yapımı filmin devamı niteliğinde.


2010 filminde Victoria Gölü’ne dadanan katil balıklar, bu kez bir Aquapark’ın müşterilerine dehşet saçacaklar.

“Rumba” ekibinden yeni film

Sitcom uyarlaması

Aynı adlı İngiliz sitcom dizisinin sinema uyarlaması “Skor Sıfır / The Inbetweeners Movie”, liseden mezun olmuş dört arkadaşın Yunanistan’da geçirdikleri yaz tatilini konu alıyor.
İngiltere’de gişede başarılı olan filmi Ben Palmer yönetiyor. Başrolleri ise James Buckley, Blake Harrison, Simon Bird ve Joe Thomas paylaşıyorlar.

“Rumba” ekibinden yeni film

Festivalde yarıştı

Büyük şehirde yaşam mücadelesi veren çeşitli göçmenlerin hikayelerinin anlatıldığı “Kırık Midyeler”, Seyfettin Tokmak’ın ilk uzun metrajlı çalışması. Film, geçtiğimiz yıl İstanbul Film Festivali’nde ulusal yarışmadaydı.