Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Polonya sinemasının çağdaş ustalarından Pawel Pawlikowski, bu yıl Cannes’da En İyi Yönetmen Ödülü’nü kazandığı yeni filmi “Soğuk Savaş”ta uzun yıllara yayılan bir aşk öyküsü sunuyor.

Polonya sinemasının çağdaş ustalarından Pawel Pawlikowski, bu yıl Cannes’da En İyi Yönetmen Ödülü’nü kazandığı yeni filmi “Soğuk Savaş”ta 2013 yapımı filmi “Ida”yla benzer bir izleği takip ediyor. “Soğuk Savaş”ta da En İyi Yabancı Film Dalı’nda Oscar kazanan filmi “Ida”da olduğu gibi 2. Dünya Savaşı sonrası Polonya’nın hali ve savaşın yıkıcı etkileri karakterlere gelecek sunmuyor. “Soğuk Savaş”ta 1949’da başlayan ve uzun yıllara yayılan bir kara sevda hikayesini takip ediyoruz. Ana karakterlerden Wiktor, Polonya’da folk şarkıları toplayan ve bu kültürü derinleştirmeyi hedefleyen bir enstitünün direktörü. Genç öğrencisi Zula’yla bir aşk yaşamaya başlıyor. Aşıklar, Soğuk Savaş’ın böldüğü Avrupa’da aralıklarla Batı Berlin, Paris, Yugoslavya ve Paris’te bir araya geliyorlar. İlişkileri politik durum nedeniyle de arızalı ve birçok duygu durumundan geçiyor. Epik bir aşk öyküsü anlatma amacını taşıyan Pawlikowski, bir çift olarak “hiç bitmeyen bir felaket” olarak tanımladığı ebeveynlerinden yola çıkmış. Hikayenin zaman zaman inandırıcılıktan veya özgünlükten uzaklığını kapatan Pawlikowski’nin “Ida”daki gibi “Cold War”da da keskin siyah-beyaz görüntü yönetimindeki ustalığı ve kusursuz kadrajların büyüleyiciliği.

Haberin Devamı

Savaşın ayırdığı âşıklar

“Soğuk Savaş / ZImna wojna”
Yön.: Pawel Pawlikowski
Oyn.: Joanna Kulig (Zula), Tomasz Kot (Wiktor), Borys Szyc (Kaczmarek), Agata Kulesza (Irena)
Sen.: Pawel Pawlikowski, Janusz Glowacki, Piotr Borkowski
Gör.: Lukasz Zal

Haftanın diğerleri

- M. Bilgehan Karaca’nın yönettiği “Kurtlar ve Çakallar”, aksiyon türünde. Mustafa Uğur Yağcıoğlu’nun imzasını taşıyan “Yanımda Kal” romantik bir öykü sunuyor. Battal Karslıoğlu’nun yönettiği “Zerk” korku-gerilim türünde. Cafer Özgül’ün yönettiği “Sükut Evi”, arayıştaki bir adam hakkında.

- Başrolünde Jennifer Lopez’in yer aldığı “Hayatım Yalan / Second Act” hayatından mutsuz bir kadını merkeze alan bir romantik komedi.

Haberin Devamı

- “Ayı Kardeşler: Eyvah Ayılar Küçüldü! ”, çocuklara hitap eden bir animasyon.

- “Zoe”, Ewan McGregor ve Lea Seydoux’nun başrollerini paylaştığı bir film ve ilişkilerin bilgisayarlar tarafından düzenlendiği bir gelecekte geçiyor.

- “Dead in a Week: Or Your Money Back”, kendisini öldürtmek için katil tutan bir adama odaklanan bir komedi.

- “Ruh Çağırma Seansı / Ouija House”, ABD yapımı bir korku.

“Transformers”ın solo şovu

“Transformers” serisinin altıncı filmi “Bumblebee” ismindeki karakterin solo macerası. 1980’lerde gezegeni Decepticon’lar tarafından saldırıya uğrayan Bumblebee, dünyaya gönderilir. Burada genç kız Charlie’yle arkadaş olur. Filmin yönetmenliğini serinin abartılı aksiyon anlarının mucidi Michael Bay’in değil, Travis Knight’ın üstlenmesi seriye bir naiflik getiriyor. Serinin bu daha mütevazı ve sevimli halkası, rahatsız edici olmasa da, altı üstü arabaya dönüşen robotlarının maceralarının varabileceği bir yer uzun süredir yok.

Haberin Devamı

Savaşın ayırdığı âşıklar