Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

40 yıllık kariyerinde sadece altı uzun metrajlı film çeken bir yönetmen. Hem de her filmi övgülere boğulmasına rağmen. Arada verdiği uzun yıllarda ne yaptığı tam olarak bilinmiyor. Avrupa’da yaşadığı, üniversitelerde felsefe dersleri verdiği tahmin ediliyor. Gizlilik konusunda J. D. Salinger’la yarışır. Filmlerinin galalarına, basın toplantılarına katılmıyor, söyleşi vermiyor. Ne zaman çekildiği belli olmayan birkaç fotoğrafı var. Ama bugün vizyona giren ‘To the Wonder/ Aşkın İzleri’ gibi beğenilmeyen filmleri olsa da, ismi hâlâ prestij demek. Terrence Malick’in ilginç kariyerine yakından bakalım.

Haberin Devamı

Hayat Ağacı
The Tree of Life (2011)

Malıck’in hayatından otobiyografik öğeler taşındığı iddia edilen ‘Hayat Ağacı’, Teksas’da sert bir baba, melek bir anne ve çocukla-rından oluşan bir ailenin hikayesiydi. Çocuk yaşta kardeşlerinden birini kaybeden Jack’in (Sean Penn) orta yaşlarında dönüp ailesini düşünme-sini konu alan film, varoluşsal sorgulamasında dinazor dönemine kadar dönüyordu. Robert De Niro başkanlığındaki Cannes jürisinin Altın Palmiye ile ödüllendirdiği film, bazıları tarafından varoluş ve inançla ilgili büyük bir film olarak kabul edildi. “Ne olduğunu hiç anlamadım” diyen Sean Penn’in fikrini katılanlar da az değildi.

İnce Kırmızı Hat
Thethin Red Line (1998)

20 yıllık aradan sonra karşımıza çıkan Malick filmi ‘İnce Kırmızı Hat’, savaş karşıtı filmler listesinin tepesinde sağlam bir yer edindi. Savaşın ortasında kamerasını ağaçlara, çalılara çeviren, rüzgarı dinleten Malick, izleyicisiyle bu kanlı mücadele arasına bu şekilde mesafe koydu, onlara tuhaf bir yabancılaşma yaşattı. Savaşın anlamsızlığını, acımasızlığını doğaya dönerek vurguladı. Nick Nolte, Sean Penn, Elias Koteas, John Cusack’ın da aralarında olduğu yıldızlarla dolu bir oyuncu kadrosuna sahip film, en hafif deyimle müthiş bir ustalık barındırıyordu.

Yeni Dünya: Amerika'nın Keşfi
The New World (2005)

Yine uzun bir ara veren Malick, kimsenin tahmin edemeyeceği bir hikayeyle; yerli Pocahontas ve kolonist Kaptan John Smith’le döndü... O toprakların hakimi yerliler ve etrafı mahvetmek dışında ne yapacaklarını bilmeyen kolonistleri aşk hikayesi üzerinden anlatan film, Malick’in beğenilen yapımlarından biri oldu ama zamana önceki filmleri kadar iyi direndiği söylenemez.

Haberin Devamı

Cennet Günleri
Days Of Heaven (1978)

1900’lerin başında geçen hikayede patronunu öldüren işçi Bill (Richard Gere), kız arkadaşı Abby (Brooke Adams) ve kız kardeşi Linda’yla (Linda Manz) yeni bir hayata başlar. Çalıştıkları çiftliğin sahibi (Sam Shephard) Abby’e aşık olunca, Bill, Abby’i onunla evlenmesi için yüreklendirir. Film, Malick’i görsel olarak deha noktasına taşıdı. Hikayeyle birlikte görselliğin öne çıkmasını isteyen yönetmenin ve efsane İspanyol görüntü yönetmeni Nestor Almendros’un işi kolay olmadı. Onların ne yaptığını anlayamayan set ekibinden kaçanlar oldu ve filmin büyük bölümü, o inanılmaz ışığın yakalandığı, ‘sihirli saat’ denilen, gün doğmadan hemen önceki 25 dakikalık sürede çekildi.

Haberin Devamı

BUGÜN ViZYONA GiREN 6 FiLM

MUHTEŞEM VE KUDRETLİ OZ
Oz: The Great and Powerful

Yönetmen: Sam Raimi Oyuncular: Mila Kunis, Rachel Weisz, James Franco, Michelle Williams IMDB Notu: 7.3
KONU: Oscar Diggs, küçük çaplı bir sirk sihirbazıdır. Toz toprak içindeki Kansas’tayken kendini bir anda canlı Oz diyarında bulan Oscar, turnayı gözünden vurduğunu düşünür. Kendini büyük Oz Büyücüsü’ne dönüştürmekle kalmaz, daha iyi bir adam haline de getirir.

AŞKIN İZLERİ
To The Wonder
Yönetmen: Terrence Malick
Oyuncular: Ben Affleck, Olga Kurylenko, Javier Bardem IMDB Notu: 6.8
KONU: Neil, Paris’te tanıştığı Marina’yla tutkulu bir aşk yaşamaya başlar, yeni bir hayat kurmak üzere Amerika’ya yerleşirler. Fakat bir süre sonra çocukluk aşkı Jane’le karşılaşınca Marina’yı yüzüstü bırakır.

EVE DÖNÜŞ: SARIKAMIŞ 1915
Yönetmen: Alphan Eşeli

Oyuncular: Uğur Polat, Nergis Öztürk, Serdar Orçin
KONU: Film, Sarıkamış Harekatı’nın hemen ardından yaşanan karmaşa ve savaş fonunda, bir grup insanın, ıssızlığın ortasında, vahşi doğayla çevrili bir köydeki gerilim dolu hayatta kalma mücadelesini anlatıyor.

UZUN BOYLU ESMER ADAM
You’ll Meet A Tall Dark Stranger

Yönetmen: Woody Allen Oyuncular: Antonio Banderas, Josh Brolin, Anthony Hopkins IMDB Notu: 6.3
KONU: Alfie, Helena ve kızları Sally’yle eşi Roy arasında geçen filmde, iki çiftin evlilikleri çatırda-maktadır. Alfie eşini terk ettikten sonra, Helena, bir şarlatanın dediklerini uygulamaya başlar. Sally, patronuna aşık olur, Roy’sa gizemli bir kadına vurulur.

KADINLAR
Elles

Yönetmen: Malgorzata Szumowska
Oyuncular: Juliette Binoche, Anais Demoustier, Joanna Kulig IMDB Notu: 5.5
KONU: Fahişelik yapan öğrenciler hakkında makale yazan Anne, Parisli, iki çocuk annesi bir kadındır. Başına buyruk Alicja ve Charlotte’la yürüttüğü görüşmeler onun para, aile ve cinsellik hakkındaki inançlarını sorgulamasına yol açar.

GELMEYEN BAHAR
Yönetmen: Emrah Erdoğan
Oyuncular: Orhan Alkaya, Ayten Uncuoğlu, Hasan Küçükçetin
KONU: Film, töre baskısı, töre cinayetleri ve kadına şiddeti konu alıyor.