Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Amerikan sinemasının özgün isimlerinden Paul Thomas Anderson, uyarlanamaz etiketli yazar Thomas Pynchon’ı hakkıyla sinemaya aktarıyor

Amerikan sinemasının her filmiyle ses getiren otantik yönetmenlerinden Paul Thomas Anderson, “Gizli Kusur / Inherent Vice”la uyarlanamaz etiketli bir yazarı, Thomas Pynchon’ı sinemaya uyarlıyor. Film, kara filmlerin, Raymond Chandler’ların evreninin hippi dünyasında vücut bulmuş hali gibi. Kafası dumanlı dedektif Doc, eski sevgililerinden birinin yardım istemesi üzerine bir emlak kralıyla ilgili bir iş üstlenir. Kullandığı uyuşturucuların etkisiyle rüyamsı bir türde giden araştırma onu hippi dövmeye meraklı polislerden dişçiler birliğine uzanan absürt bir komplonun içine çeker.

Haberin Devamı

1960’lara yakışıyor

Anderson, Pynchon’ın eşsiz edebi cümlelerini bir üst sesle filmine yansıtırken, sadık bir uyarlamayla yazarın hem mizahi hem de ciddi temaları ele alan dünyasını sinemaya eşsiz bir tatla yansıtıyor. Müthiş aktör Joaquin Phoenix ve hakkı yenen oyunculardan Josh Brolin’in rollerini üstlerine geçiren performanslarıyla hippi dünyasında geçen bu modern kara film, izleyicisini dünyasına davet ediyor.

Tüm dikkatinizle bile çözülmesi zor bir komplo adeta Chandler polisiyelerinin olay örgüsünü; kaosa ve serbest akışa yakın bir anlayışa taşıyor. Bu karmaşada söylenen bir şey yok mu? Söz konusu Pynchon ve Amerikan tarihinden eleştirel kesitleri sunan bir yönetmense elbette bir tavır var. Bunun da Amerika’nın özgürlük ortamının hayal kırıklığıyla sonlandığı 1960’lara bir veda olduğu söylenebilir. Nostaljik, melankolik bir veda değil, eleştirel bir veda bu.

Sonuç olarak emlak krallarının, siyahi haklar savunucularının, ajanlık yapan hippilerin cirit attığı yapım, 1960’lı yıllara yakışan bir kara film. “Gizli Kusur”,
bir Paul Thomas Anderson filminin getireceği sesi çıkarmamış görünmese de
bu durum aldatıcı olmasın. Zira film, gerek edebiyat uyarlamaları arasında gerekse Anderson filmografisinde değeri zamanla anlaşılacak bir yapım.

“Gizli Kusur / Inherent VIce”

Haberin Devamı

Yön.: Paul Thomas Anderson
Oyn.: Joaquin Phoenix (Larry “Doc” Sportello), Josh Brolin (Christian F. “Bigfoot” Bjornsen), Katherine Waterston (Shasta Fay Hepworth), Owen Wilson (Coy Harlingen) Sen.:Paul Thomas Anderson Gör.:Robert Elswit Müz.:Jonny Greenwood

Hor görülen türden sanat eserine

Daha önce “Berberian Sound Studio” ile keşfedilen İngiliz yönetmen Peter Strickland, “Burgonya Dükü/ The Duke of Burgundy”de hor görülen seks istismarı filmlerini tersyüz ederek rüyamsı atmosferli bir sanat yapıtına imza atıyor. Erkeklerin olmadığı zamansız bir âlemde geçen filmde iki kadın arasındaki ilişkinin güç dengelerine odaklanan Strickland, kendi deyimiyle sinemanın çöplüğünde dolanıyor.
Sonuç üst düzey bir sinemasal deneyim.

Zekice korkuya hasret bitiyor

Yılın sürpriz korku filmi “Peşimdeki Şeytan / It Follows”. Ana karakterimiz Jay (Maika Monroe) erkek arkadaşıyla seks yaptıktan sonra bir lanete bulaştığını öğrenir. Bu lanet onu sakince yürüyerek takip eden ve suret değiştiren biridir. Lanetten kurtulmanın yolu da başka biriyle birlikte olmaktır.

Haberin Devamı

Yönetmen David Robert Mitchell, müzik ve atmosferle seyircisini korkutan bir izleği takip ediyor. Filmde hem 1980’lerin retro havası, dolayısıyla gelenek hem özgün bir metin var. “Peşimdeki Şeytan”, korku türünün barındırdığı imkanların tükenmediğinin bir kanıtı.

Haftanın diğerleri

- Haftanın tek yerli filmi “Eyyvah Eyvah” ekibini bir araya getiren “Niyazi Gül Dörtnala”. Yönetmen koltuğunda Hakan Algül, başrollerde Ata Demirer ve Demet Akbağ var. Film, veteriner Niyazi Gül’ün (Demirer) eğlenceli maceralarını konu alan bir komedi.

- 1950’lerin Sovyetler Birliği’nde geçen gerilim filmi “44. Çocuk / Child 44”, oyuncu kadrosunda Tom Hardy, Gary Oldman ve Noomi Rapace gibi iddialı isimlerin olduğu bir gerilim.

- İddialı bir kadroya sahip diğer bir film Dustin Hoffman, Kathy Bates ve Eddy Izzard’ın rol aldığı “Koro / Boychoir”. François Girard’ın yönettiği film, 11 yaşında kimsesiz bir çocuğun bir koroda yeteneğini sergilemesiyle ilgili.

- Korku sinemasının en güçlü isimlerinden James Wan’ın yapımcılığını üstlendiği korku “Şeytani Ruhlar / Demonic”, ruh çağırırken öldürülen beş kişiye ne olduğunu öğrenmeye çalışan bir dedektif ve bir psikiyatra odaklanıyor. Oyuncu kadrosunda Maria Bello ve Frank Grillo, yönetmen koltuğunda ise Will Canon var.

- Çin yapımı animasyon “Yugo&Lala”, çocuklara hitap ediyor.

DVD

HAFTANIN YENİSİ

“ÇÖLDEKİ İZLER / TRACKS”

Bir kadının çıktığı çöl yolculuğunun gerçek hikayesinden uyarlanan film, ilgiyi hak eden yapımlardan.