Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Vahşi Batı’ya UFO iniyor


1873’te Arizona’da geçen filmde geçmişini hatırlamayan Jake çöl gibi bir yerde, kolunda teknolojik bir silahı andıran bir bileklikle uyanır. Yolu bir kasabaya düşen Jake, ayağının tozuyla buranın nüfuzlu adamı Woodrow’un şımarık oğluna haddini bildirir. Kısa bir süre sonra kasabaya uzaylılar saldırır ve insanları kaçırırlar. Bu arada Ella adında gizemli bir kadın Jake’i takip edip ona hatırlamadığı dönemle ilgili sorular sormaktadır. Jake, Woodrow ve diğer kasaba sakinleri, yakınlarını bulmak umuduyla uzaylıların peşine düşerler. Jake’nin geçmişindeki sır da yavaş yavaş ortaya çıkar.

Yine ‘erkeklik halleri’
Çektiği iki “Iron Man” filmiyle gişe canavarı aksiyonlardaki ticari başarısını kanıtlayan yönetmen Jon Favreau yine gişeye odaklı, ana akım bir eğlence yaratma derdinde. Steven Spielberg yapımcılığındaki film derine inmiyor, vakit geçirtmeye çalışıyor. “Kovboylar ve Uzaylılar”, ele aldığı iki türü birbirine yapıştırıyor.
Western ile bilimkurguyu en basit şekilde bir araya getiren bu klişeler geçidinde, western klişesi ‘kötü Kızılderililer’ neyse ki artık terk edilmiş. Ancak filmin western’lerin erkek öykülerine gösterdiği sadakat tam. Film çeşitli karakterlerin ‘erkek olma halleri’ üzerinden yürüyor. Nitekim film bütün karakterlerin erkekliklerini kanıtlama öykülerinin bir toplamı gibi. Uzaylıların da filmde kovboyların erkekleşmesine aracılık etmek dışında bir işlevleri olduğu söylenemez. Filmin Olivia Wilde’ın canlandırdığı tek kadın karakteri de bu filme
ait gibi gözükmüyor.
James Bond’dan sonra sert bir kovboy olmayı da kıvıran Daniel Craig ve aksiyon filmlerinin sevilen yıldızı Harrison Ford’u
karşılıklı oynarken izlemek pek çok
kişiye cazip gelebilir. “Kovboylar ve Uzaylılar”ın da en iyi tarafı bu iki ismin varlığı zaten.

Haberin Devamı

“Kovboylar ve Uzaylılar / Cowboys & Aliens”
Yön.: Jon Favreau Oyn: Daniel Craig (Jake Lonergan), Harrison Ford (Woodrow Dolarhyde), Buck Taylor (Wes Claiborne), Olivia Wilde (Ella Swenson), Sam Rockwell
(Doc) Sen.: Roberto Orci,
Alex Kurtzman, Damon Lindelof, Mark Fergus, Hawk Ostby
Gör.: Matthew Libatique

Haberin Devamı

“Karadedeler Olayı”

Yerli ‘Blair Cadısı’


Erdoğan Bağbakan ve Erkan Bağbakan’ın imzasını taşıyan “Karadedeler Olayı”, yurtdışında başarılı olmuş korku örnekleri “Paranormal Activity” ve “The Blair Witch Project” gibi bir sözde belgesel.
Bir gazeteci, 1989’da bir köyde yaşanan garip olayları araştırmaya karar verir. Bu köyde bir süre köylülerle konuşan gazeteci, sonunda kamerasını küçük bir çocuğa emanet eder. Çocuğun çektiği görüntüler arasında yedi kişinin öldüğü bir katliam da vardır.

“Çılgın Çocuklar”

Dördüncü boyut: Koku


Robert Rodriguez’in yönetmenliğinde sürüp giden “Çılgın Çocuklar / Spy Kids” serisinin dördüncü filmi “Çılgın Çocuklar 4D / Spy Kids: All The Time In The World”ün en önemli özelliği, dağıtılan koku kartlarıyla birlikte sunulan ‘dördüncü boyut’. Ailelere hitap eden filmde, emekli bir ajan bir tehdit dolayısıyla mesleğine mecburi dönüş yapıyor. Ancak işin içine çocukları da karışıyor.
Rowan Blanchard, Mason Cook, Jessica
Alba ve Joel McHale’ın
rol aldığı film, serinin diğer filmleri gibi eleştirmenlerden
düşük not aldı.


“Goethe’nin İlk Aşkı”

Genç Goethe’nin zibidilikleri


Goethe’nin İlk Aşkı / Goethe!”, Johann Wolfgang von Goethe’nin ünlü eseri “Genç Werther’in Acıları”nı yazma sürecini konu alıyor. Filmde, 23 yaşındaki Goethe (Alexander Fehling), avukat olabilmek için babasının isteğiyle taşrada bir kasabaya gelir. Burada küçük kardeşlerine bakan, Lotte (Miriam Stein) adlı bir genç kıza
âşık olur. Ancak Goethe’nin nüfuzlu amiri Kestner (Moritz Bleibtreu), Lotte’yle evlenmek istemektedir
ve onun için daha iyi bir kısmettir.
2008 yapımı sevilen tarihi film “Nordwand”ın yönetmeni Philipp Stölzl’ün “Goethe!”de ortaya iyi bir iş çıkardığını söylemek güç. Olaylara ve karakterlerine pembe dizi hafifliğinde yaklaşan Stölzl, Goethe’nin gençliğine, tecrübesizliğine veya acılarına değil zibidiliklerine odaklanıyor. Almanya yapımı film, ne bir yazarın hayatından bir dönem hikayesi ne de aşk filmi olarak başarılı. Hollywood klişelerinin düzgün uygulanmamış halini andırıyor.